時事熱話

跳至

首頁

尾頁

洋房

自從小朋友3歲開始,每年6月4日都會同佢講下1989年發生過嘅事。今年小朋友到咗我1989年時嘅年紀,嘗試俾當年嘅新聞佢睇。睇完之後,一向有正義感嘅佢極度氣憤,伴隨一大堆問題同感想。當中令我最深印象就係:「點解共產黨唔做好啲? 做得唔好,人哋話佢知仲殺人,人哋咪更唔想俾你管!」

我相信當權者又點會唔明呢個道理? 所以先咁搏老命穩住大陸經濟,國泰民安管治先有機會長久嘛! 然而當一個人手握權力,坐擁榮華時,點先唔會被矇蔽呢? 呢個需要好強嘅意志,與其指望一個人嘅意志,一個完善嘅制度,防止專政嘅出現更有效。

當年毛澤東「解放」中國,我相信點都係抱住一啲為同胞幸福嘅理想,而唔係為搞個文化大革命出嚟。只係當一個人有權有勢,習慣咗俾人當皇帝咁拜時,就會越嚟越離地。離地係因為佢唔需要對人民交待,無人對佢進行問責。佢唔需要聽到其他聲音,當人民食石頭充飢佢仲可以繼續大魚大肉,食山珍海味。而因為怕被奪去手中所掌握嘅一切,就可能開始施行暴政,打壓反對嘅聲音。

如果當年新中國成立時,毛澤東有足夠嘅智慧同氣量,邀請國民黨共同管治中國,由人民選出執政黨。咁中國會唔會比現在更美好呢?

以上係師奶仔洗碗時小小嘅暇想。

回歸現實,現在香港特首因為唔係香港人一人一票選出,無需對香港人負責,只需對任命佢嘅老細奉承。所以先會有咁離地得咁離地,我哋又點能夠指望佢唔出賣香港呢? 能夠令佢落台嘅唯一希望就係出嚟遊行,希望當年反23條嘅奇蹟再度出現。

雖然只要制度唔變,邊個做特首都未必太大分別,但我哋要俾掌權者知道,一旦觸及香港人嘅底線,我哋係會企出嚟反抗,我哋係會團結。

香港人唔係臘鴨! 6月9日維園14:30見!

子爵府

回覆樓主:

下次同你小朋友講埋佔中, 歷史大事, 而且係身歷其境, 唔係唔講呀

luvkaka    發表於 19-6-11 10:05

別墅

欣賞!支持!

子爵府

回覆樓主:

今年六四,我都帶學生去維園。今日,我同我母校嘅舊生老師一齊,同脚同政府說不!

男爵府

maonshanc9 發表於 19-6-8 22:34
自從小朋友3歲開始,每年6月4日都會同佢講下1989年發生過嘅事。今年小朋友到咗我1989年時嘅年紀,嘗試俾當 ...

有無比埋64點解出現?邊個係胡耀邦?趙紫陽?

禁止訪問

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

咁你會唔會講埋當時起頭既人下落?逃走左既人去左邊?如果真係一人一票會唔會外國勢力介入?一人一票真係好?如果香港政府似台灣會好?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

BK Milk勳章

Gdudu 發表於 19-6-11 20:50
一定係啦 殺一堆人保住政局幾好 又唔會比人拉既 好似全世界都可以仿效 邊個反對咪射死佢 鄧小平智慧經驗引 ...

直接殺人定被動殺人都幾大分別,我唔相信軍方冇驅趕過人。以佔中為例,當領頭人一句衝,成班學生真係制上去,警察就開催淚彈驅趕,咁邊個部份錯左?

男爵府

回覆樓主:

三十年前D野都好講,唔講清朝?

大宅

瞓得好勳章

自從小朋友3歲開始,每年6月4日都會同佢講下1989年發生過嘅事。今年小朋友到咗我1989年時嘅年紀,嘗試俾當 ...

3歲巳經比你冼腦,小朋友天真無邪,應該係食玩訓, 點解你要不斷灌輸你嘅思想畀佢, 你覺得佢大個咗冇腦思考咩? 希望你小朋友冇因為你今日去掟磚啦!

大宅

你有冇同小朋友講,當時我們熟知的民運領袖一個個都沒有死,去了美國,侯德建話天安門冇死到人,而94年亞洲電視播放的西班牙攝製隊拍攝的清場片段顯示學生是自己同意撤退。也有冇同小朋友講,當時報紙話鄧小平死亡,李鵬中槍,但是鄧小平李鵬並沒有死丫?

亞視時勢追擊─歷史的空白
https://sites.google.com/site/sixfourevent/atvnews

男爵府

你有冇俾柴玲個段片佢睇?

假設,當年你小時候,做咗D令父母憤怒嘅事,而打你,之後到你生咗小朋友,就不停洗佢腦,話爺爺嫲嫲當年點打我,打到有幾甘。自己都係咁,父母永遠是錯。

男爵府

題外話

有冇灌輸南京大屠殺?
有冇叫仔囡唔好去日本
日本人,見一個恨一個?

大宅

瞓得好勳章

馬爾太 發表於 19-6-9 11:19
今年六四,我都帶學生去維園。今日,我同我母校嘅舊生老師一齊,同脚同政府說不!
...

我真係想知你教邊問學校,我一定會投訴你,自己去就算啦!仲帶學生去冼腦,你覺得所有學生都有足夠能力去思考成件事咩?真係多得你依D不知所謂嘅老師(emoji)

伯爵府

。。。

大宅

Connie0716 發表於 19-6-13 20:22
我真係想知你教邊問學校,我一定會投訴你,自己去就算啦!仲帶學生去冼腦,你覺得所有學生都有足夠能力去 ...

我都想知邊間,為人師表,搞你自己仔女就算,其他人咩意願唔到你去定,係都係人地父母自己教啦!你應該保持中立,唔怪得教協會叫人罷課,一相情願

自己抗爭唔成功就向d細佬打毒針!

首頁

尾頁

跳至