3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友三歲半玩起上嚟極度活躍,反應快。但係一叫親佢做嘢,例如返嚟屋企洗手,屙尿,或者換衫預備出街,就永遠好似轉左第二個mode ,慢吞吞好似食咗10啖豬油咁,有時鐘突然之間發呆。我自己性格又特別急,一去到呢啲位即刻忍唔住鬧佢...有冇其他小朋友都係咁

大宅

有..我個仔都係,佢4歲4個月,一定要有人在旁篤住佢做後來我自己睇書同埋問過幼兒導師
呢種都係專注力不夠,導致佢執行功能差
要經長時間訓練,專注力會慢慢好,就自動自覺做

複式洋房

monictw 發表於 19-7-6 22:26
有..我個仔都係,佢4歲4個月,一定要有人在旁篤住佢做後來我自己睇書同埋問過幼兒導師
呢種都係專注力不夠,導 ...

佢專注力係真係差啲,可以點幫佢呀?咩訓練

大宅

prettyhotmama 發表於 19-7-6 22:31

你去圖書館or even 上網搵專注力訓練,好多遊戲可以幫到,不過睇佢主要問題係咩,因為專注力都有細分5項。。

大宅

prettyhotmama 發表於 19-7-6 22:31

呢本幾好,解釋得簡單清楚易明,入面仲有遊戲訓練

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 王國教室勳章

prettyhotmama 發表於 19-6-8 23:09
小朋友三歲半玩起上嚟極度活躍,反應快。但係一叫親佢做嘢,例如返嚟屋企洗手,屙尿,或者換衫預備出街,就 ...

我女由細到大都好慢,慢到我有時候好嬲我都以為佢專注力不足,終於做左assessment ,話佢專注力好好。咁佢真係天生慢小學都係咁

大宅

prettyhotmama 發表於 19-6-8 23:09
小朋友三歲半玩起上嚟極度活躍,反應快。但係一叫親佢做嘢,例如返嚟屋企洗手,屙尿,或者換衫預備出街,就 ...

我個仔都係 成日含住啖飯唔吞

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊