論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

以前有間平價面包店,$8有5個小面包,姐姐買黎揸jam果d,食到2日左右,可能食嫌左,又比佢搵到有菲律賓面包買,有時見佢一星期買3-4次,每次$12-14,我就話,可以買,但not always,話完變左一星期一次左右,過左排,我見佢兩日一次,咪問下佢,佢話2日一次,差不多錢,我唔覺得係囉,我係嬲佢變本加厲,每日$7蚊包,係我太孤寒?我唔係唔知物價貴,但我又覺得唔可以太放縱佢。。。

大宅

7媽 發表於 19-6-9 03:40
以前有間平價面包店,$8有5個小面包,姐姐買黎揸jam果d,食到2日左右,可能食嫌左,又比佢搵到有菲律賓面包 ...

你自己食早餐一日幾錢?我覺得每日$10以內買個包做早餐好基本,食唔飽/無得食點做嘢?日日食嗰樣係人都厭!佢日日煮同一個餸比你食,得唔得?你咁計較嗰幾文,不如比food allowance 叫佢自己搞掂。

男爵府

以前有間平價面包店,$8有5個小面包,姐姐買黎揸jam果d,食到2日左右,可能食嫌左,又比佢搵到有菲律賓面包 ...

之前$8/2 = $4/day
現在約$14/2 = $7/day
每日多3蚊。
一個月多90左右。
如果工人係其他方面都算省吃省用, 我會由得佢。
其他方面我指清潔用品, 洗潔精, 洗頭水之類, 會否食日整爛家電。呢啲都係省錢重要地區。如姐姐係呢啲方面都ok, 不是大花筒, 只是想有合口味的早餐, 錢不多的話, 我會由得佢。

子爵府

一係比膳食$$,一係你自己買

大宅

食多一排好快又厭

男爵府

$7好合理,我由得姐姐自己買
又唔覺得係變本加厲,早餐揀鍾意食嘅野
有時唔好計住計住,盞自己勞氣

水晶宮

係, 你真係好孤寒。
天空之城, 快樂之地

大宅

回覆樓主:

$7吾過份,我吾會同佢計,而家普通面包鋪買個包都要$6-7啦

子爵府

回覆 7媽 的帖子

營養好緊要,少d 病对你及家人的影響也会好d. 我较喜歡雞蛋三文冶,自己煎,蛋有$1隻,方包仍有$4.5 4片的。所以合理的早餐是ok的,公司包餐也希望係自己喜歡的食物。食得飽及开心,也是会令人工作有效率。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

其實你越限佢食, 佢越想食.
我個工人任食, 宜家話要減肥, 唔食咁多了.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

emt1314 發表於 19-6-9 21:10
其實你越限佢食, 佢越想食.
我個工人任食, 宜家話要減肥, 唔食咁多了.

我用過三個工人, 佢地都係做到咁上下就話要減肥 (但減極都係咁上下)

男爵府

你比得佢自己買,咁佢買一個$10內既包做早餐都正常,你叫佢唔好似好小器咁。
如果你唔想佢買,咁你買比佢,佢無得揀。

我就會買定方包,佢鍾意查jam,蛋治,餐肉,免牛任佢自己搞,同我同先生一样既早餐,咁唔洗怕佢亂買早餐。

子爵府

由佢地食,基本上,屋企有咩就食得,食完才買,1個人食得幾多?

大宅

我工人在惠買嘉頓方包兩/三日便一包 她搽花生醬牛油 或 朱古力 另加一前蛋 再一杯朱古力 她都幾肥 不過冇克口克面由佢食

男爵府

每日7元買包?好少喎。唔係咁都唔比呀。

子爵府

7蚊真係唔算過份

男爵府

你係需要包膳食的。幾蚊一個包你都唔提供?

子爵府

tongminnie 發表於 19-6-9 19:00
回覆 7媽 的帖子

營養好緊要,少d 病对你及家人的影響也会好d. 我较喜歡雞蛋三文冶,自己煎,蛋有$1隻, ...

我都係通常比方包,佢自己煎蛋,又平又有營養

男爵府

BB防敏心得分享勳章

幾蚊就唔好太計較,請得工人哩D錢預左比,唔過份就得,你咁計,不如餐餐烚蛋,$2隻仲平......

大宅

樓主呢d野可能自己問算

我舊工人
買方包比佢九元八塊
五元四塊
工人見有一粒米發霉就同我成塊掉左佢

佢唔食
我可食
但有人會覺得幾蚊會掉

自始我買五元四塊
我間中會食

首頁

尾頁