自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我女12歲高160cm, 重66kg, 話想入中學前減20磅,但又懶吾想郁,大家有咩方法?

其實我細個中一升中二都由130磅減到110磅,之後就算生左 BB都無再重過,我果時係節食加運動,不過呀女仲重過我當年,真係有D擔心佢

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

做運動啦,雖然唔瘦,但始終仲有得高,節食唔係咁好

伯爵府

學童保健時冇轉介營養師咩?你們可要求啊

男爵府

先減食,再慢慢加運動

wcpcelia    發表於 19-6-9 08:47

男爵府

PacoMum 發表於 19-6-9 07:42
學童保健時冇轉介營養師咩?你們可要求啊

已經見左幾年,但無咩改善,一年重10磅

用戶要求終止服務

littlelamlam 發表於 19-6-9 07:35
我女12歲高160cm, 重66kg, 話想入中學前減20磅,但又懶吾想郁,大家有咩方法?

其實我細個中一升中二都由1 ...

不外乎運動和飲食
唔通叫佢食減肥藥咩
更加唔好用坊間的減肥法
一陣m都冇埋

運動可以係冷氣房做gym,跳舞,跳下k pop
可能有興趣啲.
減肥講意志
貼張oppa相係床頭鼓勵自己
或是貼張女明星相日日望住做目標
或許減到一kg可以獎
12歳,要用年青人的方法

伯爵府

littlelamlam 發表於 19-6-9 07:46
已經見左幾年,但無咩改善,一年重10磅

有冇跟足營養師食野方式,如有跟足再加適量運動無理由唔得,我有朋友已到中年都減到

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

長遠都系培養做運動習慣好啲、Jm 帶領佢一齊做運動、大家又可多啲溝通、 互相鼓勵、 win win

大宅

平時呀囡既飲食習慣係點架?
多唔多食零食?
不過最緊要係佢想唔想減肥

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

平日你有冇控制佢飲食

珍珠宮

環保接龍勳章

識唔識游水? 大熱天時游水係最唔辛苦嘅運動, 而且全身郁, 每日不停游一個鐘, 加上節制飲食, 暑假可以減好多。

中學生好多人把口好賤, 肥妹經常成為别人目標之一。加油

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

用戶要求終止服務

發育期真係要好好控制飲食

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

12歲,正直發育期,先注意做運動,飲食反而是其次,唔好亂咁節食

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

叫阿女先戒零食,汽水u
先,一步一步去減食

水晶宮

趁天氣熱做吓運動,唔好理磅數,因為肌肉重過脂肪,着起衫褲上黎係好明顯瘦咗嘅

同時減零食、戒宵夜、少飲罐裝盒裝飲品

伯爵府

呢個年紀唔好節食,我當年節食減肥,係減左二十磅,不過之後就冇乜高過了

珍珠宮

注意飲食重要過運動,
要食有營養健康的食物。戒甜戒零食低碳多菜少肉,多飲水。
運動揀自己鍾意又能夠持之以恆的,開YouTube 揀d瘦身舞跳吓都好吖。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

一定要節食, 慢慢減, 做運動只係輔助。 首先要戒零食戒甜 食少啲澱粉質。

男爵府

我女八歳都80磅,之前每餐佢要食完飯肉先食菜,食完飯肉根本飽咗唔想食菜,佢個肚腩真係好大,最近兩個月要求佢開飯前食一碗菜先,之後先可以食飯同肉,磅數冇留意,但係個肚腩真係細咗。發育中減肥真係有啲難度,叫佢食菜之後先食飯肉,戒左飲品同甜食,呢個方法係最簡單方便。

大宅

你做媽媽的
先 review 佢飲食上的情況先啦
唔係簡單話「節食」就得
而係按佢既身體需要
俾合理、有益的食物
之後再從運動方面入手

首頁

尾頁

跳至