自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

千祈唔好學咩減肥法!

主要改變飲食習慣及做運動!

例如戒加工食品,零食,甜品,糖,蛋糕,餅乾,多食天然原形食物!

做多d運動,例如游水,跳繩,踩單車等

子爵府

littlelamlam 發表於 19-6-9 07:46
已經見左幾年,但無咩改善,一年重10磅

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

介左d高脂高糖既食物先

珍珠宮

littlelamlam 發表於 19-6-9 07:46
已經見左幾年,但無咩改善,一年重10磅

不外乎都係戒糖、少油鹽、走汁、戒零食
多菜少肉
用粗糧代替粗製白飯、粉麵
再加運動
營養師係比建議,最終都係靠自己,自己唔改善飲食習慣同恆常運動,咁就唔係營養師問題

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

佢平時食乜多???如果好喜歡食飯,一定係食少啲飯就可以
如果係甜品

公爵府

2024勳章

littlelamlam 發表於 19-6-9 07:35
我女12歲高160cm, 重66kg, 話想入中學前減20磅,但又懶吾想郁,大家有咩方法?

其實我細個中一升中二都由1 ...

球類活動, 一齊玩, 會有動力一啲

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我大仔好有恒心,無吃零食,無飲汽水,吾吃甜,晚餐吃夠就停,運動踢波,家陣瘦哂之後keep到⋯
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

生酮

男爵府

回覆樓主:

係咪食好多零食飲好多汽水?

水晶宮

平時點食法?

大宅

回覆樓主:

節食同運動,運動可能冇種積極參 ,最好有興趣開始,你個女鍾唔鍾意跳舞㗎, 例如, 韓國嗰啲明星hip hop呀, 睇youtube 跟住跳, 再幫佢報 同其他人一齊跳佢有嗰種興趣, 我女就係咁樣減肥㗎喇, 佢現在每晚都會上youtube睇blackpink跳

男爵府

戒零食、甜野,少女瘦得好快

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

MinMinDes 發表於 19-6-9 12:23
你做媽媽的
先 review 佢飲食上的情況先啦
唔係簡單話「節食」就得

agree, 後生女,好易減到,飲食重要過運動,看看會否飲得甜野多,或食零食。家人同步陪佢注意飲食,有人陪佢,佢會易減啲。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

水晶宮

畀面勳章

littlelamlam 發表於 19-6-9 07:35
我女12歲高160cm, 重66kg, 話想入中學前減20磅,但又懶吾想郁,大家有咩方法?

其實我細個中一升中二都由1 ...

自己個女一定叫佢做運動,節食減肥搞壞身體無得高無胸仲煩!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

平時係點食野先?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我仔13歲比親戚話大件左,即刻叫我買瑜珈墊,自己跟you tube 做workout,戒零食,唔洗一個月出埋肌肉!不過女仔脂肪會比較多,要揀有營養而低卡嘅食物,同做運動先減得健康!

男爵府

199707100304 發表於 19-6-9 13:39
agree, 後生女,好易減到,飲食重要過運動,看看會否飲得甜野多,或食零食。家人同步陪佢注意飲食,有人陪 ...

其實我每日自己煮都好清淡,都係烚菜,蒸魚果D居多,又好少買零食,我夜晚食完飯已經成日拉佢去急步行一個鐘,佢都會自己玩跳舞game, 但都吾瘦,可能佢自己為食偷偷地買零食,加上 daddy成日驚佢餓親又買垃雜野佢食,所以一直無咩效

佢個肚,胸已經有肚紋,我生佢果時都無架

男爵府

gracelam 發表於 19-6-9 08:18
識唔識游水? 大熱天時游水係最唔辛苦嘅運動, 而且全身郁, 每日不停游一個鐘, 加上節制飲食, 暑假可以減好 ...

唉!之前暑假都有去游水班,今年吾肯去

男爵府

Fishqqma 發表於 19-6-9 08:12
平日你有冇控制佢飲食

其實佢出世都係S碼5磅幾咋,可能果陣工人姐姐成日餵佢食野,跟住就胃口大開,一直係肥妹仔

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

littlelamlam 發表於 19-6-9 13:59
其實佢出世都係S碼5磅幾咋,可能果陣工人姐姐成日餵佢食野,跟住就胃口大開,一直係肥妹仔
...

控制下佢飲食

首頁

尾頁

跳至