在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題,唔想請工人,但點安排小朋友放學/放假的照顧?冇四大長老幫,小朋友返緊全日幼稚園。
多謝各位分享下心得。

複式洋房

回覆 C9羊咩咩 的帖子

同我一樣
我個女2歲半, 返全日兼有托管嘅學校

lunch買餸, 放工湊完放學返到屋企7點3, 立即煮飯, 8點食得
放晒啲餸響枱, 反正要攤凍少少先食, 就立即洗落機衫先
9點沖涼溫書, 9點半至10點瞓
個女瞓左就洗碗晾衫吸塵拖地執書包等, 12點瞓得

屋企最緊要有高壓煲, 同雙頭爐, 想食乜都可以, 如果煲湯, 就一朝早起身煲, 返到黎即飲得

子爵府

同樓上有點相似,我仔三歲半返全日可七點前接走既, 我會星期六日買定餸,平日七點前返到屋企,煮落飯餸後沖涼後食得(多數745前),呀仔食蒸野多, 大人食焗野類, 佢學校假期唔算多所以佢放假我地請假,但一個唔小心病左我都可以在家工作, 所以幼稚園階段無乜功課溫習應該都唔駛請工人, 但上小學應該好難唔請lu

男爵府

PoohPooh媽媽 發表於 19-6-10 15:08

同我一樣

crazy. 如果份工唔忙都可以。

男爵府

雙職爸媽冇請工人,同埋有兩個小朋友! 5歲仔仔返全日k, 爸爸每朝送完佢返學再返工,嫲嫲每朝8點鬆d過黎我地家睇住細b歲半,4半去接放學,一星期都有一兩日係我地自己接到。嫲嫲多數會準備定食材老公6半返到家煮一煮就有飯食~到仔仔上小學可能會轉pt或request下一星期幾日半日home office.

複式洋房

回覆 ivylcm 的帖子

係, 小學無延展, 我都煩緊呢樣

複式洋房

回覆 farm712 的帖子

所以... 除非份人工可以夠交租+工人+所有日常支出, 否則一係轉工, 一係變綜援.....

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

PoohPooh媽媽 發表於 19-6-18 13:29
回覆 ivylcm 的帖子

係, 小學無延展, 我都煩緊呢樣

我有家長朋友係一上小學就搵學校附近既補習社, 包接放學同埋睇功課溫習到7點既. 見佢小朋友都OK, 回家不用再跟功課, 沖涼食飯玩一陣就瞓.

複式洋房

回覆 chun703 的帖子

唔係係咪區區都有呢~ 我睇到屋企附近有, 但如果佢唔係響屋企附近, 咁就煩喇~

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

PoohPooh媽媽 發表於 19-6-21 13:25
回覆 chun703 的帖子

唔係係咪區區都有呢~ 我睇到屋企附近有, 但如果佢唔係響屋企附近, 咁就煩喇~ ...

尼樣都係事實. 希望你到時解決到啦. 如果為左尼樣請人工真係唔化算又要提心吊膽!

別墅

我小朋友間幼稚園要6點前接走,放工根本趕唔切。
問過屋企附近的補習社要到小學先有接放學連托管。
幼兒托管的機構又唔包接放學

別墅

C9羊咩咩 發表於 19-6-9 09:59
如題,唔想請工人,但點安排小朋友放學/放假的照顧?冇四大長老幫,小朋友返緊全日幼稚園。
多謝各位分享下 ...

我都係我我同老公2個搞掂,冇人幫,小朋友入託全日育嬰園,泥緊2歲都會讀全日有延展N班,一直都係靠我同C6既大假去頂學校假期,不過都擔心如果幼稚園跟教育局規則,一打風落大雨就停課都幾頭痕,真係冇咁多大假可以用,同埋都擔心小朋友開始大,如果日日都係最遲放學個個,會唔會對佢心理情緒發展唔係咁好,有冇過來人媽媽如果有同類情況,可否分享下

首頁

尾頁

跳至