自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

賠3年糧咁誇?假設你搵3萬都賠100萬喎?你入職果時無留意既咩?其實勞工法例係無呢d嘢㗎,但你公司係可以民事訴訟向你索償,不過,唔一定勝訟的,除非佢証明你地呢行係好敏感行業,你呢個職位係好敏感好重要,你轉職同行係會帶俾公司損失(例如d客戶會因為你離職而跟埋去你新公司、公司有敏感資料/專業技術會因為你離職而外洩去你新公司...),否則呢d就會視為不合理既條款,係唔一定執行得到的。但如果你公司真係起訴你,都有排攪,大家都花錢花時間花精神
但如果你地係敏感行業,新公司又係同行,見工時HR無問你有無waiting period? 你有無主動申報?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

blinkgogo 發表於 19-6-9 14:36
嚮而家公司做得唔開心,有新offer,升職加薪好想去做
現公司入職時合約寫明離職後半年內不可同競爭對手工作 ...

我有遵守合約規定
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

呢類條款有可能被視為不合理條款而不能執行。如果你係專業人士,不妨搵個律師幫你睇下。

禁止訪問

水晶宮

blinkgogo 發表於 19-6-9 15:21
你覺得同現公司講我去新公司,做完全唔關事嘅工種,應承佢我半年內完全唔接觸舊客,叫現公司出返封信比我 ...

無可能,面對快將離職的同事,就算唔告佢,都唔會為佢作任何證明

寶石宮

2024年龍年勳章

天佑我們 發表於 19-6-9 14:47
你簽左就要守信用
對你有利無害
真係做得唔開心

agree
幸福可以好簡單

男爵府

我舊公司都有簽呢啲條款,不過我地啲sales同事真係好難唔做返同行,但其實又冇乜嘢可以追討,聽講呢啲條款都係有名無實。

公爵府

公司有無返勞工法先,咁霸道

公爵府

將「限制性條款」列明在合約內是一些行業慣用的做法,但並不是任何情況下都適用的。審裁官指「限制性條款」多訂定於高級管理人員、擁有專門技術及有廣泛客戶來往的僱員中,以保障僱主免因僱員的離職而蒙受巨大損失。故「限制性條款」施用於該等僱員中一般都會被接受的。

公爵府

《僱傭條例》第70條例明:「僱傭合約的任何條款,如看來使本條例賦予僱員的任何權利、利益或保障終絶或減少,即屬無效」簡單而言,就是說任何合約條款不得違反《僱傭條例》,否則即使雙方簽訂了協議,那些條款都沒法律約束力

公爵府

如果樓主非管理及專業人員,你離開公司並不會使公司的機密資料及專門技術隨你的離職而流失;況且,你的離職亦不會導致公司流失大量客戶。反而,規定你半年內不得從事相關的行業的「限制性條款」,卻窒礙了你透過自己的勞力賺取生計的機會,因而是一項不合理的條款。

公爵府

blinkgogo 發表於 19-6-9 14:36
嚮而家公司做得唔開心,有新offer,升職加薪好想去做
現公司入職時合約寫明離職後半年內不可同競爭對手工作 ...

冇事就事可,
有事就您舊公司多謝您36月糧。
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

侯爵府

為左咁破產?
你朋友其實知唔知破產對你之後的影響,咪咁天真!

男爵府

為份工申請破產?你傻左?

珍珠宮

你高職位?可睇到機密文件?新公司有直接競爭?同舊公司不和?

如果全部否,舊公司真係無必要搵律師搞你

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 blinkgogo 的帖子

尊重合約。休息半年再上工。

首頁

尾頁

跳至