自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

11B 發表於 19-6-9 15:42
基本上唔會借手機俾小朋友用,幼稚園更加少掂為妙。小學喺屋企做功課用大機。
答返你,我會由佢哋喺學校fr ...

咁對方提出gathering,你小朋友知你拒絕你會點處理?

珍珠宮

如果家庭教育理念太大差異,盡量避開免傷和氣。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

3 小學好多時間在學校,fd飽佢,我不理。但私下約出嚟,就不會。

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

Ashleycorina 發表於 19-6-9 15:46
我試過好努力去就,等小朋友可以開心一齊玩,但相處越多就越發現對方家庭心地好壞,我頂唔順,只好疏遠。
...

咁小朋友係同學會日日見嗎?佢知唔知你地疏遠原因?疏遠佢會唔會唔開心?

我就係諗唔刻意見,但老公就覺得,係咪應該要去下,等我地知道對方係點教小朋友,如果有唔好地方,我地先會知點交返啱自己小朋友。

侯爵府

syduck 發表於 19-6-9 16:02
係,每個人方法唔同應該互相尊重。

我最怕對方成日會教小朋友唔駛聽家長/老師話 "小朋友係咁 ...

我覺得唔啱傾可以唔交流點教仔, 但係唔需要強迫人哋接受你嗰套 可以大家小朋友純粹出嚟玩, 但發覺真係好難
有啲人就係喜歡比較同批評

大宅

Jane1983 發表於 19-6-9 16:01
我小朋友係高小,聽講有d同學好friend,兩家人會相約一齊去澳門或台灣等短trip。其實係小朋友角度一定係好 ...

我身邊都有朋友咁,雙方爸爸、媽媽、小朋友各自都係朋友,我覺得兩個家庭一齊fd到真係bonus嚟,我自己係羨慕。

珍珠宮

王國教室勳章

syduck 發表於 19-6-9 16:06
咁小朋友係同學會日日見嗎?佢知唔知你地疏遠原因?疏遠佢會唔會唔開心?

我就係諗唔刻意見,但老公就覺 ...

之前係同學都日日見,所以忍,但到左一個地步,對方成個家庭都心地差,講大話,仔女打父母打人打工人姐姐等,太多。我地自己會教返小朋友但長遠就唔好,所以只好疏遠。對方根本唔覺自己同小朋友問題,而都有其他小朋友怕左呢個小朋友,係父母唔面對。
我小朋友無唔開心,佢都知打人係錯,而佢學識原諒左都識講原諒左都唔可以又再打人㗎嘛。

侯爵府

Ashleycorina 發表於 19-6-9 16:13
之前係同學都日日見,所以忍,但到左一個地步,對方成個家庭都心地差,講大話,仔女打父母打人打工人姐姐 ...

我都好怕同啲會打人嘅小朋友gathering

水晶宮

syduck 發表於 19-6-9 16:09
我身邊都有朋友咁,雙方爸爸、媽媽、小朋友各自都係朋友,我覺得兩個家庭一齊fd到真係bonus嚟,我自己係羨 ...

其實我都羨慕,我女以前有個好friend的女同學,都有約過tea或者黎屋企玩,但無去過旅行。每次我女係開心到不得了。後來個女仔去咗外國,我女都有朋友,但就無呢個friend到發夢都掛住。

我有個鄰居同另一個家長好friend,但果個家長係好bossy的類型。果位家長會直接問人地小朋友考試每科幾多分。我就唔係十分鍾意。人夾人緣唔容易。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

珍珠宮

王國教室勳章

maomaofafa 發表於 19-6-9 16:14
我都好怕同啲會打人嘅小朋友gathering

我唔明點解可以由佢地但我發現香港唔少父母係由佢㗎,話小朋友無惡意
我寧願唔去呢d gathering ,講真,一次兩次就話,成日打人,乜人都打就係問題

大宅

回覆樓主:

由佢地係學校自己玩,放學後少聯絡
寧願同其他岩傾既家長一齊

男爵府

Ashleycorina 發表於 19-6-9 16:20
我唔明點解可以由佢地但我發現香港唔少父母係由佢㗎,話小朋友無惡意
我寧願唔去呢d ...

我最近都遇到尼個問題
果小朋友同佢媽媽講:我要打你。跟住果媽媽話:你打啊你打啊
我真係O曬嘴

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

syduck 發表於 19-6-9 16:03
咁對方提出gathering,你小朋友知你拒絕你會點處理?

基本上放學後各有各忙,好少刻意再約出嚟。我仔幼稚園年代通常係參加同學生日會同大時大節嘅gathering,都係大人楂主意,班豆丁唔知。次次都一大班人,同場大人有大人各自啱傾,細路有細路各自啱玩。
宜家小學,更加忙,不過我哋都有同一,兩個family大人細路都啱傾,考試後同暑假都會約出嚟玩。佢哋係學校會講係咪幾時約出嚟?仔返嚟會問我去唔去得,如果唔適合或我真的唔想去,會同仔商量唔去?改期?只去一陣?

珍珠宮

王國教室勳章

Jakmm 發表於 19-6-9 16:25
我最近都遇到尼個問題
果小朋友同佢媽媽講:我要打你。跟住果媽媽話:你打啊你打啊
我真係O曬嘴

唉,有d真係由佢打,話個仔女唔高興就打人係正常
100%香港人

子爵府

學校已玩夠

侯爵府

Ashleycorina 發表於 19-6-9 16:27
唉,有d真係由佢打,話個仔女唔高興就打人係正常
100%香港人
...

但到佢寶貝仔比人打番又投訴呢

珍珠宮

王國教室勳章

maomaofafa 發表於 19-6-9 16:31
但到佢寶貝仔比人打番又投訴呢

打!推到咋都投訴

伯爵府

睇下差幾遠,政治宗教一律唔傾。如果係家教出問題 eg 教小朋友打尖 會疏遠。否則都可以當係公事咁social下。

珍珠宮

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至