1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個女21個月,已經戒片第6日,佢嘅表現就係對比第一日換少左4條褲仔!
到底係咪bb未準備好?我有定時叫佢去坐盤仔屙,有時佢屙到,有時坐完盤仔吾屙起身就屙係地下,以前每日都有臭臭,開始戒片之後週六日先得兩次(emoji) 但我個女好多野都識表達,eg:食飯(即係肚餓),污糟,訓覺等等
有無人教下我應該點做?

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

唔洗氣餒住,首先我都係快要同我囡介片的,首先你要佢係哩個時候介原因係咩?想佢入n班前介?定係你自己想佢介?我囡而家22個月都未同佢開始我凈係keep住問佢有冇vv,佢多數擰頭,我唸係要慢慢來

複式洋房

FIONMS 發表於 19-6-9 19:53
唔洗氣餒住,首先我都係快要同我囡介片的,首先你要佢係哩個時候介原因係咩?想佢入n班前介?定係你自己想佢 ...

我戒片原因係因為夏天,我個女偏肥,平時25度坐係屋企佢都會爆汗,所以想幫佢戒片

大宅

2019勳章

慢慢黎啦
我都慢慢介緊
我一日會搵幾個鐘唔同拒著片
每一日都成功柯到落廁所仔
但每一日都會瀨尿
有時比拒激死

大宅

2019勳章

lltracy 發表於 19-6-9 19:12
我個女21個月,已經戒片第6日,佢嘅表現就係對比第一日換少左4條褲仔!
到底係咪bb未準備好?我有定時叫佢 ...

戒片真係急唔尼,佢未ready你堅持幫佢戒會有返效果,令到佢驚驚同心理壓力好大,我囡2歲返n班,好多人都叫我好幫阿囡戒啦,我就係因為急得滯攪都佢去vv都爆喊話唔去,所以我停左,再到佢29個月時,留意到佢換條新片後相格好耐先濕片要換時便開始試,最終一個星期都唔使便可以戒到日間片了。所以你要好好觀察囡囡每次換片後vv時間係咪長左。先開始戒,每個小朋友體質唔同,千萬唔好急於一時。

別墅

我女戒左足足一個月..戒左日頭唔洗用,但晚上訓覺要用

複式洋房

sukiloveme1986 發表於 19-6-9 23:43
我女戒左足足一個月..戒左日頭唔洗用,但晚上訓覺要用

請問第幾日物先識同媽媽講vv?

珍珠宮

2019新春慶豚圓

Sorry,兩歲都未到,個人覺得有啲早。未 ready 就戒,媽媽同小朋友都會辛苦。如果適當時候先戒,可以事半功倍。

大宅

2019勳章

回覆 lltracy 的帖子

我果時女女都係2歲幾先戒到,由歲半開始有比佢試,但見佢似乎未ready又會再隔一段時間先再試過~ 失敗左好多次~

一路去到2歲幾,覺得佢各方面都夠成熟就又再試下,開始坐potty會肯屙,唔似以前咁寧願屙落地都唔要屙落potty,跟住就要比多d鼓勵佢~~然後突然有一日,佢就識得逢親要去廁所都識出聲要你帶佢去potty~

呢d野真係急唔來,有一日佢會突然做到~~你只需要比佢試下,覺得未ready又收埋一排,跟住又再試下~

複式洋房

多謝甘多位媽媽嘅分享同支持!
我會努力

別墅

回覆 lltracy 的帖子

第三個星期開始識講去vv

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

我囡囡黎緊都要戒, 希望順利

男爵府

之前都試過係兩歲時幫佢戒過,不過佢好似未Ready,
試左幾日戒片褲都會瀨尿同痾屎,所以都係著返片或褲仔。
不過,之後都會每隔一兩小時間就帶佢VV同問佢有無PooPoo,
到佢開始識表達要,日頭著戒片褲,訓先著片。
我見佢開始訓醒無濕就開始著底底,點知都有試過訓教瀨尿。
不過都係瀨濕床兩次,之後佢識起身話要VV。
由著底底開始一星期左右就無再瀨濕了。

大宅

2019新春慶豚圓

其實我覺得如果末講嘢講得好嘅話,其實好難戒
唔知你個女21個月講得點,我個仔就唔多講嘢嘅所以應該都有排未戒,起碼要佢識講話想去廁所先容易戒

別墅

我係上月尾先開始同我仔戒,2歲5個月,頭幾日係屋企時間著底褲,4個鐘濕左4條底褲,每次一濕左就同我講vv, 雖然係遲左,不過係過程,一定要接受

到第三日,終於趕得切講vv , 即刻去potty. 但幾日後,又會突然瀨濕左。。。。之後都係有時成功,有時瀨濕(emoji)

我有時會問有無vv, 去一次先,我仔都會話無,但轉頭就濕左,我覺得都無咩問題,只係提醒佢,下次要早點叫媽媽

我諗想痾同忍得住除埋褲再坐好先痾呢種感覺真係要小朋友自己感受,相信佢地多練習就可以

大家加油!

大宅

21個月可能未Ready,我囝囝26個月先開始戒片,一來我覺得2歲後會成熟d,二來就到夏天,28個月先戒曬片。

民房

回覆樓主:

佢未ready好難架

大宅

回覆樓主:

戒片真係急唔嚟,佢地一ready就好快戒到
我女一路都好抗拒著底褲仔坐小童廁板,每次講親叫佢試,佢都喊曬口話屙落片片度得啦
我一直都無迫佢,一路等,一路同佢睇唔同的戒片圖書/巧虎DVD
到左接近3歲,有一日我問佢著底褲仔好無,佢竟然答好,仲肯坐上小童廁板去尿尿,咁就已經戒左日片了,從來無賴過(頂多趕唔切除褲濕左少少咁)
所以急唔嚟架,加油媽媽

大宅

回覆樓主:

2歲8個月仔,如果除晒褲,佢自己識去vv同bu bu 在廁盤上,但一著底褲仔就瀨濕返,大家有何辦法解決著左底褲都識除?!求賜教

大宅

2019勳章 MommyPanel勳章

我個b ,26個月,我都準備同佢戒,買左個面包超人廁所板,但係佢唔肯坐上去,用痰罐會唔會好d呀?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊