自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆 andywisdom 的帖子

你係咪想叫人考慮移民新加坡呀?

大宅

回覆樓主:

任何一個地方如果對 孩子冇要求就一定係冇壓力

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我第一次知道其他國家讀書係好大壓力,就係睇新加坡果套《小孩不笨》,唔通所講都是假的?

公爵府

回覆樓主:

睇完呢篇文章,我相信係新加坡讀書都有一定壓力,如果唔係都唔會開家長補習班...... 暫時我住呢區都唔係好覺有家長補習班, 香港其他區唔知有冇

子爵府

我覺得新加坡課程編寫較好,之前見過初小數學書,算深入淺出,好過香港人仔細細做一堆翹口文字應用題
但壓力唔大就比較難以置信,聽同事話如果入唔到新加坡國立大學,人生已定形了一大半,所以好多家校由細開始精英教育,最終目的就係要入番國立大學

伯爵府

andywisdom 發表於 19-6-9 22:39
對比於香港過份高壓的教育制度下,新加坡的教育配套真係非常、非常好,事實上該制度又真係能夠令小朋友開心 ...
我去SG 實地考察過, 因為我的確有考慮過比小朋友過去讀書... 我覺得除左學校環境好過HK, 大過HK 外,
唔見得會讀得輕鬆WO.....

佢地教既野亦比HK 深最少半年. (HK 已經夠深....)
土生土長既SG 人可能唔覺得有咩難度
但如果移民過去, 我覺得都應該要追一排先可以適應

珍珠宮

牛年勳章

對比於香港過份高壓的教育制度下,新加坡的教育配套真係非常、非常好,事實上該制度又真係能夠令小朋友開心 ...

其實睇咗咁多樓主你講嘅 + 其他jm 嘅comment, 真係唔明新加坡點樣有「一級教育配套」,更加唔明新加坡點樣「已成為全球教育配套水平最高國家」。

其實如果你小朋友係响香港接受教育時有過不愉快經驗,而宜家去咗新加坡獲得適切嘅教育,能發揮所長,咁我恭喜你。但呢個只係你個人嘅經歷,如果將你响香港同新加坡遇/經歷過嘅果一、兩間學校,就統稱為「香港教育制度」及「新加坡教育制度」,就未免太以遍蓋全了!

# 我冇話香港教育制度好過新加坡
# 不嬲幾欣賞新加坡嘅英文教學,英文教學我都覺好過香港傳統學校

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

andywisdom 發表於 19-6-9 22:56
回覆 Kittymummy 的帖子

我只係以教育方面去對比新加坡和香港,不是講其它方面。事實上,從教育配套方面睇 ...

萬般皆下品 唯有讀書高

華人觀念不變

乜制度都冇用

珍珠宮

牛年勳章

# 但教育制度係包括由幼稚園至大學,唔好淨係講小學嘅某一、兩年
# 如果受不住香港教育嘅壓力,我會揀讀IS, 或者去英美澳加囉

水晶宮

回覆 andywisdom 的帖子

下, 你係咪真係住過先? 朋友香港過咗去頂唔住, 依家做埋backpacker啦

大宅

andywisdom 發表於 19-6-9 23:00
佢地都會分班既,只係入學要求唔會睇小朋友學D乜野?唔會睇小朋友以往成績、有無贏過比賽...等等!新加坡 ...

香港津校都係架,無人叫你考私校

男爵府

cloudwingwing 發表於 19-6-10 09:08
點解同學仔知佢考第尾?新加坡學校會講?

題外話,香港的小學會唔會公開每班同學的名次?我仔學校就唔會 ...

知道已經是結果啦…點知還重要嗎?

大宅

樂富 發表於 19-6-10 09:10
任何一個地方如果對 孩子冇要求就一定係冇壓力

well said, 壓力唔係單單源自制度,主要唻自父母取態。父母要谷嘅,英美澳加都照谷。父母唔谷嘅,香港都可以好輕鬆。

侯爵府

不但壓力大,而且生活苦悶(親人工作了兩年,頂唔住...)

男爵府

andywisdom 發表於 19-6-9 22:53
回覆 BKsquare 的帖子

你所講的是父母自己給小朋友的壓力,其實2019年起新加坡教育部開始減少中小學考試, ...

如果係家長問題,香港讀都唔會有壓力

珍珠宮

2024年龍年勳章

去年,旅行時,新加坡的士佬同我講,佢哋學生讀到痴線,香港學生讀到跳樓。
大家差唔多,咁大壓力。

侯爵府

我地小學自小三起,便要讀新加坡的小學科學課程(同佢同级書)

課程不但深而範圍廣,需要大量課外知識,好在小朋友一向有睇開書(呢9X分絕對難)

呢份老本有機會可以頂到初中科IS

英文之前也是跟新加坡,比香港跳幾级

新加坡課程,深!

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

sing wor, so much pressure in study

水晶宮

回覆樓主:

樓主有冇睇過小孩不笨

珍珠宮

我好奇想問下呢,我幼稚園同學有個大佢12年的大家姐,佢媽話大家姐中四起就去左新加坡讀書,我媽問咁你地咪供佢供得好辛苦囉,同學媽咪話佢當年走去新加坡生大家姐,所以大家姐係新加坡人,吳洗交學費,淨係比生活費就可以了。其實係咪真嫁

首頁

尾頁

跳至