自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

1998Ruby1998 發表於 19-6-10 11:32
同意。Raffles 同 nan yang 嘅測考,DGJS 嘅測驗顯得好淺下。咁當然,人地英文為母語,冇得咁比。
Maha Bo ...

新加坡在唔記得小三定小四會考一個額外的試,去睇你係咪特别優秀。如果係,會有國家的特别培訓。點會無壓力呢!

不過如果家長無要求,可能又另一個講法。不過咁樣係香港亦可以輕鬆。

用戶要求終止服務

新加坡好大壓力

珍珠宮

其實全球一體化,唔好以為人地地方就唔谷,競爭一樣大,外國都好癲㗎!

子爵府

andywisdom 發表於 19-6-9 23:10
我睇返自己既小朋友,雖然成績不是最好那一批,但都處於中上水平,我無叫佢補習,但如果老師發現有學生追唔 ...

所以呢幾好制度,都會有人唔適合。 幾催谷嘅制度, 都會有人可以輕鬆面對 。

我小朋友喺香港讀書,老實講我哋唔係讀傳統名校, 只係普通地區 1,2線 小學, 佢哋成績真係名列前茅, 我自問唔係怪獸加上每日佢哋都有時間玩, 每日都有溫習, 考試默書都要努力, 因為呢一個係做學生嘅責任,佢地讀書仍然讀得好開心。

所以問題係在於父母嘅取態。

子爵府

jellomama 發表於 19-6-10 09:09
回覆 andywisdom 的帖子

你係咪想叫人考慮移民新加坡呀?

唔通佢想叫香港人過去新加坡共同享用佢哋嘅教育資源?

子爵府

BaoYue_BaoKun 發表於 19-6-9 23:23
服兵役叫national service. 係國民責任,有家有國觀念唔係每個人明白

國民責任真係唔係個個都會明 ,就咁睇香港 , 如果香港要服兵役, 簡直同揼咗個原子彈 喺香港冇分別, 一啲唔鍾意自己國家嘅人, 或者唔肯定自己 係殖民地人士or中國人嘅人肯定即是反彈, 直頭激動到會直接投入維多利亞港

複式洋房

MC媽 發表於 19-6-10 16:38
唔通佢想叫香港人過去新加坡共同享用佢哋嘅教育資源?
我只係想分享下啫,唔好諗多啦!

複式洋房

hippoo 發表於 19-6-10 10:54
可否問吓,邊度可以睇到佢哋啲小學考試卷謝謝
https://www.testpapersfree.com/p1/?level=P1&year=2018&subject=English&type=SA1&school=%25&Submit=Show+Test+Papers

hippoo    發表於 19-6-10 21:52

複式洋房

Angel_Rose 發表於 19-6-10 11:31
當年同學媽咪無跟過去,留係香港照顧班細,如同學媽咪當年有跟過去,去夠一年可以搵工,有無話再留多幾多年就有 ...
陪讀準証係無得申請PR,一年後只可以做part time,記得係一星期可以做40小時!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

新加坡精英制,壓力唔少得過香港,應該話亞洲讀書壓力都唔細

珍珠宮

其實好易啫,唔好俾家長揀,抽獎派位,就冇壓力

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

caryfox 發表於 19-6-9 23:02
今天是二零一九年六月九日,

施行了幾個月,應該未能見到成效⋯⋯

總有離別的時候

複式洋房

Piaget 發表於 19-6-10 09:41
其實睇咗咁多樓主你講嘅 + 其他jm 嘅comment, 真係唔明新加坡點樣有「一級教育配套」,更加唔明新加坡點樣 ...
可能我係主觀左既,但眼見我孩子間學校,只是普通小學真係夠晒大、設施很好,有圖書館、有牙醫、有醫療室、運動場又大、小學居然有一個food court、課外活動選擇又多,可自由選擇join唔join,我相信香港一般既小學係做唔到!小學係無名次既,所以成績表只有分數和老師評語。我所想講既教育配套只係咁。

珍珠宮

andywisdom 發表於 19-6-9 22:53
回覆 BKsquare 的帖子

你所講的是父母自己給小朋友的壓力,其實2019年起新加坡教育部開始減少中小學考試, ...

我吾了解新加坡教育制,但你這個說法放係世界任何地方都可以通。

香港政府對香港家長有要求嗎?香港都有happy school,初小無考試測驗,回家0功課。入小學,連幼稚園都非必要,只要年齡到就一定有學位。名校、學校排名、興趣班、補習班⋯都係因為怕輸,人比人,比死人

珍珠宮

芒果米池 發表於 19-6-10 16:30
其實全球一體化,唔好以為人地地方就唔谷,競爭一樣大,外國都好癲㗎!
...

根本就係我睇你好,你睇我好,家家有本難念的經

珍珠宮

Jane1983 發表於 19-6-9 23:31
新加坡今年係改革小學,初小减少甚至唔考試。但佢地的課程係深和緊凑。小學的Science 科,到小六係一次過考 ...

其實多考多測,分簿每份卷考嘅範圍同佔分比重,反而無咁大壓力,一時失手仲有得追

首頁

尾頁

跳至