1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

對比於香港過份高壓的教育制度下,新加坡的教育配套真係非常、非常好,事實上該制度又真係能夠令小朋友開心地接受教育,更容易吸引知識。我有兩個孩子都在新加坡接受教育,沒有太大壓力,功課唔多,考試又少,但佢地既知識水平和思考力卻不下於香港教育壓力下生產出來的同齡孩子。同時在新加坡搵學校無香港咁辛苦咁困難,有教無類既理念非常好!新加坡已成為全球教育配套水平最高國家不無道理!

禁止訪問

複式洋房

alicemama01989 發表於 19-6-10 16:38
有得揀一定會去第二個國家讀既,不過我自己未有能力移民又唔想佢地自己去第二讀。唯有幫佢地係揀學校,興趣 ...
個人見解,未來世界一定係網絡和智能AI玩晒,可以考慮從小讓小朋友學習coding之類既野,大過左就算讀唔出成績,都可以有一抹旁身!

大宅

請問你小朋友在新加坡讀左幾耐書? 聽說從小已分科,那發展空間是否已從小定了?

複式洋房

我小朋友由幼稚園到現在P4,P5開始會分基礎班、普通班,P1 -2係唔需要考試既,小學沒有分科,還有很多課外興趣班!

rlam23 發表於 19-9-16 14:23
請問你小朋友在新加坡讀左幾耐書? 聽說從小已分科,那發展空間是否已從小定了?
...

男爵府

回覆樓主:

如果香港小朋友想去新加坡讀中學係咪只可以讀私立?會否好難考

複式洋房

回覆 baobao520457 的帖子

申請新加坡政府中學一年級至三年級需要參加新加坡aeis考試,憑考試結果插班新加坡政府中學,此外,外國學生無法申請新加坡政府中學四年級和五年級,只能降級到中學三年級.如果學生沒有順利通過當年的新加坡AEIS考試,也可以報名參加第二年2月份的新加坡S-AEIS考試。通過新加坡S-AEIS考試的學生將在第二年的6月份入學。

首頁

尾頁

跳至