自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 sp2007wtm 的帖子

ME2。感覺在香港無出路,但自己一把年紀唔知能否適應移民生活 (主要係怕搵唔到嘢做),唯有努力賺錢比仔仔出國讀書。

大宅

2019勳章

回覆樓主:

會,睇唔到香港仲有咩出路

洋房

會,尤其讀書方面。自己係外國讀過書,各得相比香港嘅教育,果到更重視訓練學生思維,好鼓勵學生發表意見,有咩唔明唔怕問。做父母嘅當然想阿仔有獨立思考同分辨是非能力。
壓力到到都有,但放假同平日夜晚好多family time(因為無香港咁多姿多彩),而且人權受保障。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

回覆樓主:

會考慮將來送小朋友到外國讀書,以前唔會這樣想的!

大宅

計畫緊移民,香港同大陸就黎接軌。到時睇醫生要比利時, 有錢人犯法無人捉,窮人食大頭奶粉都無得追究, 此日子不遠爾

大宅

ddjonas 發表於 19-6-10 09:32
會去邊個國家?

如果有能力我唔會比小朋友嚮香港讀大學 ,唔想佢比人利用

子爵府

2019新春慶豚圓

jaycee_mami 發表於 19-6-12 20:08
會考慮將來送小朋友到外國讀書,以前唔會這樣想的!

要小心選擇,如果美國有啲都好黑暗。個中國學生最後上吊。見到佢份iternary 真係眼淚流,要幫其他鬼佬同學開門。

https://youtu.be/JObqRrDCl-M

子爵府

2019新春慶豚圓

Dreamhalluama 發表於 19-6-12 18:56
會,尤其讀書方面。自己係外國讀過書,各得相比香港嘅教育,果到更重視訓練學生思維,好鼓勵學生發表意見, ...

邊樹好啲?

禁止訪問

2019新春慶豚圓 2019勳章

子爵府

回覆樓主:

公爵府

miffyumiffy 發表於 19-6-10 09:54
啲人攪錯晒

有錢去到邊都係帝王生活

Correct.

侯爵府

Dreamhalluama 發表於 19-6-12 18:56
會,尤其讀書方面。自己係外國讀過書,各得相比香港嘅教育,果到更重視訓練學生思維,好鼓勵學生發表意見, ...

請教下你,那麼就業方面呢?

洋房

tutik 發表於 19-6-12 21:51
邊樹好啲?

以前係英國讀書,所以都prefer個邊。始終d野似香港,較容易適應,不過10日有9日都係落緊雨,同埋有時d鬼老做野又慢又多錯漏真係激死你

覺得美國比較易學壞,感覺英國學生乖d,不過其實好睇個小朋友本身識唔識諗

子爵府

2019新春慶豚圓

Dreamhalluama 發表於 19-6-12 23:47
以前係英國讀書,所以都prefer個邊。始終d野似香港,較容易適應,不過10日有9日都係落緊雨,同埋有時d鬼老 ...

都係,我留意下。

洋房

hippoo 發表於 19-6-12 23:39
請教下你,那麼就業方面呢?

英國睇唔同行業,不過而家話脫歐可能會難左...

伯爵府

Dreamhalluama 發表於 19-6-12 23:47
以前係英國讀書,所以都prefer個邊。始終d野似香港,較容易適應,不過10日有9日都係落緊雨,同埋有時d鬼老 ...

Same , 我都係英國讀、個十年真的超怏樂、我在南部、天氣幾好。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

tutik 發表於 19-6-12 21:51
邊樹好啲?

兩個特首、議員們的子女,都是去英美這兩國,身體最誠實!

男爵府

[quote]SaBB 發表於 19-6-13 05:52

我就倫敦,真是體驗到霧都,天氣陰陰沈沈,常常下雨,我會躲入博物館,去聽下opera , 假期買Ryan Air 飛其他歐洲城市。夏天天氣最好,不過好短時間,就玩下英國其他地方。

冬天落下雪,天氣吾好的日子真是多,好彩後生,又喜歡周圍去,但有時心情都受影響,亦好思鄉。

我朋友英國讀醫好多年,最後都是選澳洲移民。佢講其中一個原因是天氣。大家講天氣時好有共嗚。佢仔囡選大學時,佢都给他們選擇可以去英國讀,因大學選擇多,不過因近年經濟不景,就算當地學生一年學費已加到十萬港元。
佢2個仔女最後自己選悉尼大學,朋友好開心,學費省吾少,生活費更加,又不用飛來飛去。
朋友當初選澳洲另一個原因是機程短過英國,方便佢返來探父母,父母比較後生時可以多去探佢,現在年老已吾想飛。佢细佬在英國北部還要轉機,佢父母咁多年只去過一次,细佬亦好少返香港。

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bbc2018 發表於 19-6-13 10:15
[quote]SaBB 發表於 19-6-13 05:52

講開英國天氣,近年已經唔同哂(北面除外),落雨嘅日子無以前咁多,但太陽仍然都係少,霧同落雪就更加少之有少

男爵府

stkyo 發表於 19-6-13 15:52
講開英國天氣,近年已經唔同哂(北面除外),落雨嘅日子無以前咁多,但太陽仍然都係少,霧同落雪就更加少 ...

我5年前3月份去倫敦,有落雪,其他日子就落雨
上年暑假去英國,又是有幾日雨,所以觀感還在。

不過這幾年全球天氣變化好大。澳洲夏天可以咁熱,我朋友要回港探親。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊