婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原來你唔識睇中文

依家一建議叫你同屋企人買樓,你即刻話咁樣係貪心?

咁咪即係一郁到你屋企人你會唔開心
咪即係你冇同理心囉
你唔用咁嘅心去諗下奶奶?

仲有我唔係建議你點做,我只係話你咁想買樓你咪用你屋企嘅綠表去買囉
點知轉頭又話冇錢點買

其實買樓同買衫一樣,有錢先好買,冇錢就拜拜

貪心的意思是指強求一些不屬於自己的東西
或者是希望得到一些能力範圍以外的物件

再講多次你好貪心呀

唔使再覆我啦貪心怪
I feel bad for your 99

vanchai912    發表於 19-6-14 16:49
stepheony    發表於 19-6-14 14:00

別墅

liumeowjen 發表於 19-6-13 23:12
原來你唔識睇中文

依家一建議叫你同屋企人買樓,你即刻話咁樣係貪心?

有無睇清楚係我老公問99呢?
依家淨係我自己要上車?老公無份?
唔係我咁想買樓,係我2公婆都想!

原來買樓同買衫一樣,大開眼界,只怪我無錢啦,無錢想上車就=貪心

大宅

cheechi 發表於 19-6-13 22:40
終於有人話樓主貪心,最恐怖係樓主未必覺得自己貪,仲講到自己咁做係為99好,而仲有唔少JM獻計
...

佢覺得奶奶有得同個仔住 成日見到個孫 已經好著數 作為仔同新袍 定時定候返去同奶奶食飯 比奶奶見下個孫 都算係責任同本份 仲話 吾一齊住就 得閒先見 聽都覺得孝順有限 仲想奶奶賣樓 幫佢地上車。除左覺得佢想搵奶奶著數 都睇唔出成件事奶奶 得到咩好處 如果真係賣左層樓 先發現相處唔到 奶奶就真係比佢橋起左 徬徨無助

伯爵府

畀面勳章

babyeugene089 發表於 19-6-13 23:07

我get到人地係話買間居屋,我再租近嘅,3家人近啲, ...

你爸媽是你直系親屬,而你99是你老公的直系親屬,當中的分別你明白嗎?

你屋企既資產係綠表,一樣值幾百萬,綠表價既居屋比市場自由便宜,相信你唔會唔知吧。既然99樓都可以賣左換近亞媽,點解唔可以將用綠表買近你99?優點如下:

1.你可以搬近99,既方便佢睇孫,你c6又方便照顧兩老又儘孝道
2. 非市區樓平d又大d,一定滿足到你三房兩廳要求(但可能無私人樓既club house 囉)
2. 亞媽可以繼續幫你煮飯唔使請工人,橫掂依家都晚晚返屋企食飯,少一個煩惱
3. 幫娘家upgrade 生活環境之餘,由無產(公屋戶主無業權只有居住權)變有產階級

伯爵府

畀面勳章

cheechi 發表於 19-6-14 00:00

你爸媽是你直系親屬,而你99是你老公的直系親屬,當中的分 ...

4. 可能你娘家仲有兄弟姐妹住,但用你既邏輯推論,佢地都可能好快結婚搬走架,而且居屋係私人產業,將來父母有遺產留比佢地喎
5. 99唔使轉換生活環境,但屋企人慘慘豬要轉,但依家佢地居住環境upgrade 左喎,點都有著數

我暫時諗到咁多,歡迎其他JM補充

大宅

4. 可能你娘家仲有兄弟姐妹住,但用你既邏輯推論,佢地都可 ...

大宅

triplebaby 發表於 19-6-13 15:05
你要明白而家係你地想借用你奶奶本應就有既野去完成你地既夢想, 你奶奶本來就獨資擁有自己一間屋, 除此之 ...

佢就係等吾切 即刻想同奶奶分身家

別墅

4. 可能你娘家仲有兄弟姐妹住,但用你既邏輯推論,佢地都可 ...

多謝你建議
我曾經聽過阿爸講佢嘅(政府工低層)長俸同層公樓嘅嘢,我唔太清楚詳情,其實我唔知係咪等於正常綠表格個啲嘢。
另外,如果公屋第時留比兄弟姊妹我無問題,但如果我比錢換居屋,會唔會引發爭間屋問題?

同埋最後,唔知係咪因為我出post,大家覺得我應該打自己屋企主意而唔係99,其實個諗法係2公婆,如果係我老公出post,咁佢講自己屋企係咪就唔係「新抱謀奶奶」呢?

侯爵府

babyeugene089 發表於 19-6-10 18:11
就係因為本身一齊住?
我印象中祖母當年都好似唔肯住,但我爸同親戚最後都迫住送佢入去
...

樓主,唔好低估老人家問題,如果你想同你嫲嫲一樣,年老時只會揀入老人院,今日的決定一定係你將來的情況。

你依家可能仲後生老實講,我爸媽真係年老,佢地真係唔想入老人院,佢地真係覺得自己可以應付生活,但講真,在我地眼中,除非自己全職去照顧佢地,唔係的話一定要搵專業去幫。到時,你同老公可以應付嗎?

別墅

魚毛媽2008 發表於 19-6-14 04:00
樓主,唔好低估老人家問題,如果你想同你嫲嫲一樣,年老時只會揀入老人院,今日的決定一定係你將來的情況 ...

明白,多謝分享

大宅

回覆樓主:

如果你比錢換居屋 你唔需要有名 分返份 就唔會有問題 你咪當交租比你爸爸媽媽。問題係你又覺得出左錢就要有名。

就算係你老公出個post,都一樣啦。叫阿爸阿媽賣樓 幫你搬近外父外母,聽都覺得銀耳。親外家攪著自己父母。 如果你原區換大單位一齊住,請埋工人湊B照顧佢地就話啫。你兩公婆 邊個提出 邊個同意 都只能夠講 物以類聚

大宅

樓主都明白好仔不論爺田地

咁以呢個定義, 如這個提議是你老公提出, 你老公是一個好仔?

但樓主第一個post已經話呢個提議係你提出喎

大宅

樓主角度:

Pros: 上車, 住大D, 住自己喜歡區域, 住近外家, 有人幫忙湊BB, 晚餐唔駛自己煮

Con: 婆媳問題(可能有)

樓主6299角度:

Pros: 可以同兒孫住

Con: 失去了獨自擁有物業, 搬離自己熟悉區域, 婆媳問題(可能有), 身體唔好被子女送入老人院(樓主在6299宜家身體健康都不敢肯定會照顧佢地終老)

我真係唔太明白如何這是一個雙贏

當然這是你的家事, 有些老人家自己唔食唔住, 都比錢仔女上車.

但如果咁就可以係度宣稱這是雙贏, 只會比人覺得呢度D新抱將不合理合理化.

伯爵府

畀面勳章

babyeugene089 發表於 19-6-14 00:19
多謝你建議
我曾經聽過阿爸講佢嘅(政府工低層)長俸同層公樓嘅嘢,我唔太清楚詳情,其實我唔知係 ...

如果你比首期同供樓而你父母出綠表,業權每人佔50%理論上好公平。將來父母分資產就係呢50%再平均分比子女,你到時擁有超過50%業權,就可以決定點處置層樓。

如果老公出post,相信就會變左「亞仔謀亞媽」,一樣比人鬧大逆不道。正如其他JM講,呢個世界絕對有媽會無私地為子女付出,唔排除你99係呢款母親。但客觀地說,子女(巳經唔係講緊新抱)要求父母賣去獨資的產房,再購入子女心水的樓宇,是於理不合的行為,更何況你只是daughter -in-law ,法律以外你同99係非親非固。覬覦第三者的資產,犧牲他人的利益而令自己得利,確實係一個貪心而不正當的行為。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

babyeugene089 發表於 19-6-10 18:48
點解你咁強調謀佢層樓呢?
好多細節無傾,如果佢賣完樓剩返啲養老,我地又將成副積蓄放入去呢,而層樓個比 ...

咁99賣左樓,買層樓落99名囉⋯⋯

利申:我自己一個買自己名,唔洗男家出半個分毫,62出offer話幫我屋企油油我都叫佢慳返唔洗,費事一陣有咩事入我數!亦都費事佢同人講話佢有幫手!

其實6百萬既樓已經好基本架啦⋯⋯ 一千萬果d樓唔係俾無樓既人買,除非你屋企本身有d家底,一千萬既樓係靠原本果層換上去架⋯⋯

慢慢儲下錢啦、或者搬去同你媽媽住,痴住慳返d租,唔係成世都儲唔到個首期⋯⋯

大宅

gcyn 發表於 19-6-14 10:41
樓主角度: Pros: 上車, 住大D, 住自己喜歡區域, 住近外家, 有人幫忙湊BB, 晚餐唔駛自己煮
Con: 婆媳問題(可 ...

樓主, 只想問你一個問題,假若住左之後發現大家唔岩住, 真係要分開, 咁點算呢?

假若現在62層樓賣出5百萬, 換層1千萬的樓, 經紀 費印花裝修都要用左你的saving 100萬

假如住左2年,唔理咩原因要分開, 當
你地決定賣樓分開住 , 層樓當賣番1千萬

, 2年後扣除銀行欠款可能有510萬, 6299 要返佢之前的500萬樓, 咁再買新樓又要俾印花稅, 經紀費及裝修 50萬, 是否你地又願意負責晒 (即前後你地會用左150萬)

...

大宅

tigerchaichai 發表於 19-6-15 16:41
樓主, 只想問你一個問題,假若住左之後發現大家唔岩住, 真係要分開, 咁點算呢?

假若現在62層樓賣出5百萬, ...

承上

要知道, 現在佢地係已供完層樓好自在咁住, 但一旦住埋冇人保證一定夾, 唔夾你要佢委屈埋下半世又好似對佢好唔公平, 一係新樓俾佢地住, 你地另租樓 ; 又或者你地幫佢租番個500萬的樓, 但又唔肯定樓主你地財政上得唔得

翡翠宮

babyeugene089 發表於 19-6-10 12:47
我同老公一直上唔到樓係想住近我阿媽(港島樓好貴)因為bb比佢地湊,最近奶奶親戚話賣樓(新界超遠)問我地 ...

一齊住,一定後悔

仲要買既更走唔甩
入境事務處24小時舉報熱線: 2824 1551
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

大宅

回覆樓主:

千祈唔好要你6299賣樓再買過間同你一家住,一定後悔。

同上,無問題尤至何,婆媳問題一爆,到時你地搬定6299搬?搬去邊?買定租?邊個俾?

珍珠宮

我無理解錯誤? 你打算叫奶奶賣咗佢自己層樓,然後自己出啲錢換層有啲一齊住?除非你好順得人,或你奶奶好就得人,唔係你只會後悔。你有無諗過?

首頁

尾頁

跳至