婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

babyeugene089 發表於 19-6-10 20:41
咁又激進咗啲喎,換樓感覺雙贏咋,唔落我老公名,仲要佢供一世,再第時比錢養佢地,我又無咁大 ...

得閒先見…

別墅

回覆樓主:

樓主阿媽攞間公屋出黎換近奶奶嘅居屋,又可以阿媽住(有人照顧煮飯)又唔使小朋友兩邊走。99有時又可以過黎幫手睇下孫,婆婆行開行埋多個照應。99有事又可以好快返到去睇下。

大宅

回覆樓主:

佔人便宜,我會offer 左著數俾人先。
就您個 case, 我會業主联名,大細份,長命契。
兩老都唔方有多三十年命,要大份都好合理呀。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

babyeugene089 發表於 19-6-10 12:41
咁又激進咗啲喎,換樓感覺雙贏咋,唔落我老公名,仲要佢供一世,再第時比錢養佢地,我又無咁大 ...

咁你老公係獨子,而且你老公負責由銀行供樓,佢都係有第三者擁有權。

別墅

個人覺得相見好同住難 我本身同6299唔係同住
只係之前佢地嚟我地到暫住左一段時間
本來我都覺得我99 ok架
不過經過嗰段日子 大家都係保持安全距離啦

複式洋房

babyeugene089 發表於 19-6-10 12:47
我同老公一直上唔到樓係想住近我阿媽(港島樓好貴)因為bb比佢地湊,最近奶奶親戚話賣樓(新界超遠)問我地 ...

唔好呀。。。人情債難還,同6299住唔係想像中甘簡單架
要佢賣樓俾首期,到時生活上有咩爭吵,你無得said~~因為層樓係佢地俾首期
我寧願住遠d,住細d,或者成世租屋住。。。

大宅

自己無能力就唔好貪老爺奶奶層樓啦⋯⋯

等老爺奶奶百年歸老,你老公自然會承繼遺產。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有無搞錯叫99賣樓

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

呢個post 好恐怖,新抱謀住99層樓,用人地資產「換我心水地區」,充滿歪理,仲講到雙贏為大家好 完全無諗過6299感受

別墅

cheechi 發表於 19-6-13 12:49
呢個post 好恐怖,新抱謀住99層樓,用人地資產「換我心水地區」,充滿歪理,仲講到雙贏為大家好 ...

請問關我阿媽咩事呢?
依家係我提議佢換完樓之後,食咗佢間屋層新樓無佢名唔養佢咩?再者,如果你老公都覺得個老婆恐怖,會唔會仲走去問阿媽可唔可行?

再再再,樓上有人話等佢地百年歸老可以繼承層樓仲好,我唔否認有咁諗過,我估你地都唔會咁清高話父母過咗身層樓你唔接受掛?
衰啲講句,到時無啦啦繼承就白白有舊錢/資產,但依家換層貴樓你覺得到時想換細樓套現返啲錢咁易?細價樓到時可能仲值錢,(唔係可能,根本就不嬲升值高過大啲嘅樓)我謀佢點解唔等佢地第時過身先接手呀?

大宅

babyeugene089 發表於 19-6-13 12:59
請問關我阿媽咩事呢?
依家係我提議佢換完樓之後,食咗佢間屋層新樓無佢名唔養佢咩?再者,如果你老公都覺 ...

如果唔係謀, 咁就不如層樓寫晒99名, 反正你 公婆都係租開樓住, 當交租咪算

別墅

triplebaby 發表於 19-6-13 14:49
如果唔係謀, 咁就不如層樓寫晒99名, 反正你 公婆都係租開樓住, 當交租咪算
...

因為我地唔係諗住佢賣咗之後將全部錢擺哂換個層度,大前提係當我亂up我地有100萬,但呢100萬買唔到近我阿媽個頭嘅樓,我地可以將呢100萬加99個舊大嘅買大啲單位,再供落去,依家唔係要我6299蝕錢,帳面上佢唔會有損失(in case佢真係突然要返幾百萬,我地亦唔會賤到話層樓我有份我唔比返你)點解要寫哂佢地名先唔係謀?

大宅

babyeugene089 發表於 19-6-13 14:58
因為我地唔係諗住佢賣咗之後將全部錢擺哂換個層度,大前提係當我亂up我地有100萬,但呢100萬買唔到近我阿 ...

你要明白而家係你地想借用你奶奶本應就有既野去完成你地既夢想, 你奶奶本來就獨資擁有自己一間屋, 除此之外你都唔爭在等下啦, 你老公係獨子, 怕什麼

別墅

triplebaby 發表於 19-6-13 15:05
你要明白而家係你地想借用你奶奶本應就有既野去完成你地既夢想, 你奶奶本來就獨資擁有自己一間屋, 除此之 ...

我唔明,即係等佢地百年歸老層樓就比個仔就唔算謀?

我接受大家話同住好多問題要諗清楚,但唔明點解會覺得謀住佢層樓,在我角度賬面上我無諗住/亦唔敢要佢蝕,當然其他問題考慮不周啦,例如從新適應環境。
所以我唔明話換樓99可以同個仔住/見到個孫係藉口,但等佢地過身食佢層樓就唔會比大家鬧?

伯爵府

畀面勳章

babyeugene089 發表於 19-6-13 12:59
請問關我阿媽咩事呢?
依家係我提議佢換完樓之後,食咗佢間屋層新樓無佢名唔養佢咩?再者,如果你老公都覺 ...

好笑,99除左將層樓留比個仔外,佢仲有好多選擇,唔好講話捐左去,做逆按揭都好普遍,無人知將來發生咩事。恨見個孫就等如好想一齊住嗎,邏輯上點都講唔通,只係一個冠勉堂皇的借口吧。你都識得講6299死後層樓都係你地,又何需急於一時?
亞妹,奉勸一句,你依家係謀緊人地既財產,如果你唔想比親戚係背後講一世,記住「好仔不論爺田地」,呢個世界唔係道理(或自以爲是的道理)講得通就行得通的。

侯爵府

2024年龍年勳章

因為現時樓價只升不跌妳要奶奶賣層樓套現, 即使不是謀老人家身家,
也是要老人家冒險,
日後新抱話同6299唔夾,
還返晒錢, 都買唔返以前單位了。
妳要多想想老人家的立場啊。

別墅

小菜豆 發表於 19-6-13 17:04
因為現時樓價只升不跌妳要奶奶賣層樓套現, 即使不是謀老人家身家,
也是要老人家冒險,
日後新抱話同6299唔 ...

所以大家以自己立場咁諗囉!
因為我從來無諗第時唔夾要趕佢走,仲要衰到升值就只比返當時佢賣樓嘅錢佢,搞到佢住唔返以前質素!

我諗呢個方案對我地同6299都有pros and cons,
學你話佢層樓第時可能仲值錢,佢可以更多錢養老,但換樓佢可以同個仔住
調轉我地有佢舊錢可以上車,缺點係受人恩惠咁,婆媳相處問題...
大家有權選擇衡量,佢雖然70幾但唔係你叫佢換就換,所以佢唔想我地都迫唔到。同埋老公提出完無件事,可能99都唔想,咁咪算。
重點係我睇下大家意見會唔會咁可以上車。
但你講得岩,我上到車變相佢地本來第日可套現嘅錢少咗,的確要為佢地考慮呢樣嘢!

男爵府

無論你點解釋都好啦
根本你就係謀住人哋層樓
唔使你代入佢角度諗係唔係可以近啲
你都識講人地70歲啦,點樣去換環境。
仲要有1份業權變做得返半份,你冇事嗎?
貪心就認啦,唔好再用咁多藉口包裝。

有人建議你用你阿媽嘅綠表再買一間大嘅居屋咪得囉
點解你會問關你阿媽咩事?
咁我想問你想買樓關你奶奶乜事
再講多次你真係好貪心。

伯爵府

畀面勳章

liumeowjen 發表於 19-6-13 22:23
無論你點解釋都好啦
根本你就係謀住人哋層樓

終於有人話樓主貪心,最恐怖係樓主未必覺得自己貪,仲講到自己咁做係為99好,而仲有唔少JM獻計

別墅

liumeowjen 發表於 19-6-13 22:23
無論你點解釋都好啦
根本你就係謀住人哋層樓

我get到人地係話買間居屋,我再租近嘅,3家人近啲,我已經答咗我屋企無錢買樓,我幫到佢買咁又應唔應該落我名呀?
即係我搞我屋企就唔係謀佢地層公屋?到時我話層居屋有我名,又話我分咗佢地半份業權?
你都幾好笑,呢頭話我貪心,個頭建議嘅嘢就代表我唔貪心啦喎?

本身郁99個邊只係煩我地同6299
依家係郁我屋企(唔止父母住)
你無問清楚就講到我貪心

首頁

尾頁

跳至