婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

我同老公一直上唔到樓係想住近我阿媽(港島樓好貴)因為bb比佢地湊,最近奶奶親戚話賣樓(新界超遠)問我地有無興趣,我突然有個想法,就係奶奶賣咗佢層樓,換我心水地區嘅樓(3房2廳which is我同老公呢世買唔起),我地負責出少少加供樓,變相我地上咗樓之餘又滿足到奶奶想痴住個仔。

我老公獨仔,99同62唔岩但一齊住,佢又身體麻麻,所以成日都好羨慕我同阿媽日日見(暗示比佢仔知)

我同99係無咩2句,相敬如賓個類,老公初步問佢都好似agree,但當然好多嘢未傾/諗,例如bb點湊,佢2老無能力負責煮嘢食/陪玩/沖涼,做家務又點,晚餐又點(我地晚晚返阿媽度食)

大家點睇呢個諗法?

子爵府

唔好
要買樓自己買

別墅

KoneyB 發表於 19-6-10 12:57
唔好
要買樓自己買

但我地買唔起呀,因唔想請工人想阿媽湊(所以無諗住買遠啲),呢邊無6百萬買唔到,夾硬可能買得起係2百幾呎,2大1細覺好唔抵又好細

子爵府

姐係本身唔係一齊住?變到一齊住?
梗係唔好啦咁買左咪要以後一齊住?

子爵府

babyeugene089 發表於 19-6-10 13:01
但我地買唔起呀,因唔想請工人想阿媽湊(所以無諗住買遠啲),呢邊無6百萬買唔到,夾硬可能買得起係2百幾 ...

咁都冇理由打奶奶層樓主意
買唔到 一係買遠啲一係買細啲一係租

已刪除用户

回覆樓主:

侯爵府

babyeugene089 發表於 19-6-10 13:01
但我地買唔起呀,因唔想請工人想阿媽湊(所以無諗住買遠啲),呢邊無6百萬買唔到,夾硬可能買得起係2百幾 ...

你買不到指定的貴價樓係你同你c6生涯規劃的事,無理由拖99下水掛。

生仔就外婆揍,晩餐就晩晚上外婆家吃。
買樓就99賣自己的樓來滿足你既要求。

你有沒有想過老人家的意思,老人家的健康身體狀況?你們利用哂四大長老,你們有肩膀嗎?

BearBearStitch    發表於 19-7-6 09:42

子爵府

回覆樓主:

叫老人家搬到山長水遠遷就個新抱呀?

你99層樓一定留比你哋?佢唔可以逆按揭養老?

樓主,你個算盤都打得幾響。

BearBearStitch    發表於 19-7-6 09:43

別墅

yamaneko 發表於 19-6-10 13:23
你買不到指定的貴價樓係你同你c6生涯規劃的事,無理由拖99下水掛。

生仔就外婆揍,晩餐就晩 ...

咪話問過佢囉,就係因為佢年紀大又想痴住個仔,佢身體唔好湊唔到孫,所以佢羨慕我日日見阿媽都唔會講啲乜,我搬近阿媽嚟租都係因為湊bb呢個原因,如果唔係我都可以租近奶奶仲平啲添。
我老公肯問99都係長遠諗遲早都要照顧佢地,我又唔覺得只係滿足我地喎,99亦唔係傻,唔會為咗我地就肯賣樓啦,只係初步聽完佢接受,而且都話好多嘢未諗,晚餐呢個問題明顯我同老公傾過先喺呢度舉例,我都覺得日後無理由仲晚晚去外家咁古怪。

別墅

sinohk33 發表於 19-6-10 13:40
叫老人家搬到山長水遠遷就個新抱呀?

你99層樓一定留比你哋?佢唔可以逆按揭養老?

我有offer搬去佢個邊,但奶奶湊唔到,我又唔想同工人住。
我老公都講過無話一定層樓比佢架!

btw,我自私諗過點解佢唔按咗有錢養老架,佢70幾歲啦。

子爵府

babyeugene089 發表於 19-6-10 13:43

我有offer搬去佢個邊,但奶奶湊唔到,我又唔想同工人 ...

個個都叫你唔好制,你自己諗啦。

受人恩惠,一世都還唔晒。

別墅

sinohk33 發表於 19-6-10 13:45
個個都叫你唔好制,你自己諗啦。

受人恩惠,一世都還唔晒。

係,我都係分享下,睇下大家有咩意見,好大機會得個問字。

公爵府

回覆樓主:

如果你肯定與6299住是無矛盾的就可以。

子爵府

自己無本事買唔起咪唔好買,睇餸食飯,買d自己住得起既地區/再努力儲錢,打死都唔會打老人家主意,仲要一住永無回頭,唔通到時真係唔岩,你叫你奶奶搬走咩,你自己一家三口就實唔搬啦

Miulo    發表於 19-6-10 18:13

珍珠宮

回覆樓主:

賣左99層樓,再換大D一齊住。。。
我真係寧願租樓都唔會咁做。。。
我想知,樓主現況係租樓自住,定係點?

別墅

做個靚太 發表於 19-6-10 14:23
賣左99層樓,再換大D一齊住。。。
我真係寧願租樓都唔會咁做。。。
我想知,樓主現況係租樓自住,定係點?

租樓自住

子爵府

1. 而家唔係一齊住梗係相敬如賓啦, 一齊住兼教養問題, 你要有心理準備
2. 諗住出少少同供樓, 甘唔落樓主名你又制唔制先?
3. 6299年紀又大身體又麻麻, 樓主你又介唔介意日日放工返屋企要做家務同煮飯?

珍珠宮

即係為咗要住近阿媽,而要同奶奶一齊住?

絕對唔會囉!仲要係賣咗奶奶層樓?咁你呢世都搣唔甩佢。極度不智!

洋房

租樓自住

別墅

Fishbbmama 發表於 19-6-10 14:58
1. 而家唔係一齊住梗係相敬如賓啦, 一齊住兼教養問題, 你要有心理準備
2. 諗住出少少同供樓, 甘唔落樓主 ...

其實我自己覺得唔係出少少,類似層樓1000萬,99賣到拎500萬,剩返為免煩,就老公出哂去供,層樓就無我名,我負責其他開支,當然呢個我好蝕底啦,第時有乜事我乜都無。

家務真係1個問題,但煮飯就大家知我唔識煮(emoji)

首頁
12345...6

尾頁

跳至