自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

我會留2年家庭支出,其他放去投資

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

luvkaka 發表於 19-6-10 14:45
回覆 hfl2000 的帖子

有冇保險先? 我冇, 成百萬一下子醫病冇矖. 有保險就可以留少D ...

有買呀,其實touchwood有事,都可以簽信用卡(我有10幾張)or賣咗d股票嘛,呢d唔係緊急一定要立即拎到出來㗎嘛...
可能有d jm誤會咗我意思,我係想問留幾多係for緊急一定要即時/即日拎到出來果d...(例如突然有親友喺外地有事急需要你即時匯錢過去?)我係咪太杞人憂天呢?

水晶宮

hfl2000 發表於 19-6-10 18:47
有買呀,其實touchwood有事,都可以簽信用卡(我有10幾張)or賣咗d股票嘛,呢d唔係緊急一定要立即拎到出來㗎 ...

嘩你講到咁遠,留成千個都唔掂喎

大宅

將錢分三部份:
現金(活期,隨時可以在銀行取)
基金及股票(一星期內可轉現金)
保險及強積金

[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

侯爵府

Ashleycorina 發表於 19-6-10 14:32
邊間有2-3厘息?
我有放左兩年人工响自己current account ,但唔知邊度做定存好
...

新聞話依家間間都有2厘以上鬥搶客喎,10萬以上做3個月都有。

侯爵府

ash_yehyeh 發表於 19-6-10 14:44
留200k備用現金算好少

我係BK見d JM多數300K up

聽你地咁講,攪到我又喺度諗要唔要再留多d...

珍珠宮

我愛Corina 發表於 19-6-10 18:43
我有兩個戶口,我已經覺得煩

抵我無發達

我仲差過你, 懶到價都唔格, 新戶口做定期都嫌煩, 搵間長期較高小小的, 長期續咁滯.
我都係無發達的人

侯爵府

mmya 發表於 19-6-10 16:36
我做定期有一個心得,就係例如你有一百萬,我唔會一百萬做一份。會分開20萬一份, 每隔兩個月就有1份到期, ...

thank you, 其實我本身都有買開儲蓄保險,不過係3-10年年期,都係好似你咁1份接1份咁到期囉

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

mmya 發表於 19-6-10 16:36
我做定期有一個心得,就係例如你有一百萬,我唔會一百萬做一份。會分開20萬一份, 每隔兩個月就有1份到期, ...

請勿打招呼~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我留緊7位數⋯⋯有ML account, 所以無蝕
For back up, 不時之需,其實主要for大跌市
專登借定多d
如果無ML account,我最少都20-30萬cash 先覺得ok...

大宅

好媽媽勳章

Kittymummy 發表於 19-6-10 16:37
500k 左右. 定期我唔會再做,綁一年太長. 第日夠期只會做3個月果隻。

咁有米

侯爵府

Ytfc 發表於 19-6-10 16:34
所以近年嘅mortgage link 係我至愛,又靈活又唔使扎死舊錢

我呢... 其實以前都試過留少少造按揭& ML,不過呢,覺得周身唔自在呀,一儲到筆錢鬆動d就拿拿臨贖返層樓唔鍾意「欠債」既感覺

侯爵府

littlefunpig 發表於 19-6-10 18:57
我留緊7位數⋯⋯有ML account, 所以無蝕
For back up, 不時之需,其實主要for大跌市
...

ML都係一樣2厘幾咋喎,你俾按息都係咁多喎,咁你都係蝕通賬吖(我朋友話咋吓),咁我又無特登留返d錢來等大跌市,都唔知幾時係底不過我有逼自己儘量每月都買1-2手#2388當係儲退休金咋。

男爵府

100萬,因我冇投資,所以錢做cash

我老公錢用去買股票,現金好似只有50萬左右

侯爵府

luvkaka 發表於 19-6-10 18:48
嘩你講到咁遠,留成千個都唔掂喎

無辦法,我份人越大諗嘢就越多... 尤其是見得越來越生老病死...尤其是俾我發現我媽&我99佢地d錢原來全部all in擺哂喺股票/保險/債券/基金... 存款戶口只有5萬蚊樓下傍身

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

YAC0601 發表於 19-6-10 15:28
至少一百萬啦

大宅

hfl2000 發表於 19-6-10 18:47
有買呀,其實touchwood有事,都可以簽信用卡(我有10幾張)or賣咗d股票嘛,呢d唔係緊急一定要立即拎到出來㗎 ...

如果你只係要即日拎到,出多幾張唔同銀行信用卡,即日去提款機透支佢出嚟,應該即日都可以有10幾萬cash,如果只緊急先至需要咁樣拎錢,其實息口圍返好過你真係日日淨饋息。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

YAC0601 發表於 19-6-10 15:28
至少一百萬啦

係囉~幾十萬太少了
放下自在

侯爵府

littleyen 發表於 19-6-10 19:27
如果你只係要即日拎到,出多幾張唔同銀行信用卡,即日去提款機透支佢出嚟,應該即日都可以有10幾萬cash, ...

信用卡現金透支年息40厘喎仲要另外俾幾個%手續費

大宅

hfl2000 發表於 19-6-10 19:33
信用卡現金透支年息40厘喎仲要另外俾幾個%手續費

咁我預你真係10年先有一次需要咁樣去拎cash嘅,同埋透支後,第二日就去銀行還返條數嘅。
因為你嘅重點係要「即日拎到」,咁起碼唔使啲錢四圍放咁分散先。

首頁
12345...7

尾頁

跳至