夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

creamy_lulu 發表於 19-6-11 12:03
因為真係覺得自己真係太失敗,明明有一班朋友,但因為誤會或者執著,搞到無晒朋友,明白同老公感情好好, ...

你點解會覺得自己太失敗?就係因為你成日記住你“失去”D咩,你應該望望自己仲“擁有”咩嘛!

咩人最開心?唔係有錢人,係易滿足既人。

珍惜、滿足,就會開心,就會笑,常笑個人樂觀積極,散發正能量自然得人鍾意,呢個就係你老公當初同你一齊既原因嘛!

男爵府

creamy_lulu 發表於 19-6-11 10:12
其實老公個邊最後係要3圍架姐,我唔鍾意嘅原因係,我而家唔係大宴親朋個種,而只係請至親請佢地食一餐,斟 ...

老實講,睇字都覺得你有D難頂

問題係你身上,你自己唔改變無人幫到你

男爵府

一有問題就冷靜唔到,真係好有問題

大佬,你成年人嚟㗎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

creamy_lulu 發表於 19-6-11 10:00
有呀,因為太長,要分開幾個帖,已經回覆晒喇,thx
睇曬,你有你對地方,但都要同你另一半相談同妥協

伯爵府

放下你的執著 其實好多野都無乜所謂!最緊要你兩個OK就得。你所謂既覺得結左婚要另外一張帖無錯 我屋企都係咁樣的 但同時地
你地唔擺酒淨係食餐飯 亦係可以帖都唔洗比添 但你堅持要比又得喎 最緊要你地自己OK姐 所以你老公果邊一張帖搞掂完全無問題(因為你地唔係擺酒)

侯爵府

2024年龍年勳章

那一班舊朋友冇咗就算吧。就當作人生分水嶺。
反正結了婚的女人也很難兼顧友誼。
重點是而家同老公修補還來得切。
我都冇朋友, 不會死的,
多D時間自處或同老公2人世界。

琥珀宮

係有D執著,咁佢哋話要多一圍,你咪咪鬼理佢哋囉,就俾多一圍佢哋,一家只出一張帖(仲好啦慳水慳力),男家嗰邊想點咪由佢哋囉,話之佢啫

子爵府

我覺得結婚以至兩個人共同生活,因為習慣、際遇、原生家庭背景嘅關係,自然想法做法都有唔同,如果要維繫好,有兩野要做到,一係彈性,Set條底線,底線以上彈性處理,唔好執著,二係幽默,好多野一笑解千愁。

我地結婚時,本來我意願都唔擺酒,因為覺得大龍鳳好麻煩,但老公同老爺奶奶想擺,我地就著手安排,化繁為簡,選一間合乎大家標準地方,再安排公司設計印帖,唔知佢地想點,就彈性處理,比如印多少少,設計以紅色為主,多數過到關,未覆到人數?咪反客為主,話場地只可以放咁多圍,再安排後備方案,例如預多1-2圍,有d野安排老公去做,有意見上來,笑笑口,唔知呢?老公話事架

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

畀面勳章

唔好事無大小乜都理,大家就會開心啲。。
知自己有病就去睇下醫生

寶石宮

2023年兔年勳章

crystal媽咪 發表於 19-6-11 10:14
其實都結咗,有啲人真係簡單兩三圍食飯,冇畀帖都得。 最緊要你兩公婆傾掂數,唔好再為呢啲嘢嘈。唔值得
...

姐夫家人屬至親 男家想請OK

伯爵府

thankyou201020 發表於 19-6-11 12:18
你這情況建議是,快D搵專業人士,這裡只會令你更差的。

x2

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

好小事...唔係你老公就唔就你OR 妥唔妥協~~
人地到..係俾臉你..
你性格應該無變...
anyway...同我地傾... 都無用

複式洋房

睇黎你都幾情緒化,我見到你話因為你屋企唔係咁,所以覺得佢地唔岩,係因為上左黎,同人講左知道唔洗一定一個個已婚發請帖,但你要小心,今次有人話你知,你先知自己唔岩(係呢個issue上) ,下一次如果係有另一D情況 另一個問題,咁冇人可以話你知唔岩/唔需要咁大反應,咁你米好易同人發生沖突?!

我都係好情緒化同執著,呢十幾廿年都幾唔開心,不過我係對人生原則問題比較執著,其他影響唔到我人生原則既野我唔會理太多,你今次咁小事,可以嘈到咁,都幾誇張,有D野不是全世界人圍住你轉,你要知道好多出面好多人同事,都未必合自己心意,唔太影響金錢下的事,有時咪接受下lor! 冇可能樣樣野自己想點就點。我都攪結婚,我都唔會大攪,我自己想大自然feel婚禮tim,我都有去搵資料同我男朋友傾,佢接受, 但我知佢屋企未必鐘意,我會睇大家意見,到時再plan,你有時諗多步,唔係得自己,要專重顧下其他人就唔會只係覺得自己岩晒!

你覺得情緒好困擾,可以試下去門診/ 或者普通科醫生,轉你去政府精神科,精神科醫生覺得你有需要會轉係去臨床心理學家。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

事情簡單,偏要複雜化。開開心心食餐飯,男家話一張帖就得,咪照做囉,咁執著做咩。
其實你自己知問題所在,真係要改變下先得。

侯爵府

creamy_lulu 發表於 19-6-11 12:03
因為真係覺得自己真係太失敗,明明有一班朋友,但因為誤會或者執著,搞到無晒朋友,明白同老公感情好好, ...

無野係絕對啱同絕對錯,你覺得你啱所以你堅持,但相反對方都可以係啱,凡事搵方法解決係最緊要,邊個啱係無所謂,贏左場交,輸左感情又何必呢

大宅

creamy_lulu 發表於 19-6-11 11:36
多謝你嘅建議,其實我同老公都想去做婚姻輔導架,不過我地放假時間真係夾唔到,呢段期間我會學識放鬆d,唔 ...

我覺得婚姻輔導未必係最首要做的,而係妳個人情緒輔導應該放優先處理,因為現在係妳個人情緒同思想上做緊進迫嗰個嘛,所以建議先處理好自己一方,俾妳老公見到妳嘅改善,咁之後嘅溝通會比較易磨合一啲。而且裂痕已經出現咗,若然固執要等埋老公夾好時間睇婚姻輔導,問題恐怕已經深化同惡化了!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主你唔係執著,而係偏執,我直情覺得好無聊,為左俾帖小到咁雞毛蒜皮的事都咁唔開心,我唔明為乜?點解係都要堅持分開俾?你如果真係咁care要跟傳統,結完婚分開住已經唔係傳統啦,結左婚隔咁耐先擺酒亦唔見得傳統,咁你又ok? 唔大搞亦唔係跟傳統,你又ok, 我覺得完全係double standard。你如果唔想為咁而唔開心,就俾老公話哂事,唔好為咁而發脾氣,因為係你自己都講你其實唔想搞,咁點解唔放手由佢做?為左一日擺酒既事傾到想離婚,你覺得值?

大宅

唔好介意。我睇到既反而係、

都已經嘈交嘈到人地唔想傾, 你仲咬住講, 不論男女都會覺得好煩。 吊頸都要抖氣。追住講好煩人。如果再加瘋狂打電話? 咁係人都怕左你

你本身都已經註冊左。咁如果真係咁著重寫帖,補擺酒請食飯事宜, 咁你當初又註冊左先? 調轉左次序喎? 要重頭再註冊過嗎?

至於朋友方面, 一個半個翻面, 都可能真係誤會, 但成班一齊淨係翻你一個? 咁你真係要諗, 平時自己係點樣同人相處? 咁多年又咁好既朋友, 斷唔會話一次半次事而要同你絕哂交。除非你平時都好L黑人憎。

伯爵府

creamy_lulu 發表於 19-6-11 09:58
同老公無事時就開心甜蜜,但一有問題,佢就想冷靜,但我就不斷要講要傾要解決,所以令佢更反感,久而久之 ...

你俾我既感覺唔係要傾同解決
而係要你老支持你既論點同配合你

首頁

尾頁

跳至