家庭理財

跳至
[家庭理財] 危疾保比較

首頁

尾頁

複式洋房

3x歲女,咩保險都無買,身邊好幾個朋友突然又驗到有危疾,突然覺得好恐懼。。想買一份但又睇唔明,唔識點去比較。想請問危疾保應該點揀,揀邊間好?留意什麼?千幾蚊起儲蓄又有,三幾百保柏又有。頭都大。

複式洋房

回覆 雨還沒下 的帖子

收入穩定可以考慮供份終身,保費貴啲,供夠保終身,無病無痛當儲錢想便宜可以買定期危疾,愈後生愈便宜,適合有投資概念既人

複式洋房

回覆 雨還沒下 的帖子

自己在宏利有個30萬保額每月保費6百幾,包60種危疾. 無事就當儲蓄.

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

GAOTES 發表於 19-6-11 16:11
回覆 雨還沒下 的帖子

自己在宏利有個30萬保額每月保費6百幾,包60種危疾. 無事就當儲蓄. ...

問朋友講過下,朋友嘅朋友做宏利亦出咗份計劃俾我。50萬,但貴你好多呀。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

媽媽天使 發表於 19-6-11 18:16
提提樓主,買危疾選擇保險公司時,一定要睇清楚疾病賠償定義,要不然真係「唔死都無用」
...

多謝提醒呀。所以上黎問下邊間好D

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

2019勳章

雨還沒下 發表於 19-6-11 21:01
問朋友講過下,朋友嘅朋友做宏利亦出咗份計劃俾我。50萬,但貴你好多呀。

...

我自己就買左AIA個隻加裕智x保,我個時身邊都兩個親人中左危疾,我本身都有買宏利但係舊式個啲只賠一次咁大把,同埋個保額細。即刻拿拿聲買多份aia賠三次個啲,宏利活耀個隻因爲賠五次所以比其他公司貴好多,講左touch wood中左最多復發一兩次,如果咁好彩中三次以上都x左啦,所以又唔使㨂啲賠咁多次。當然每間公司嘅危疾都各有特色,我覺得宏利個保障大過我而家買aia個隻,但因為保費貴保額低所以最後買左aia。

雨還沒下    發表於 19-6-12 20:55

複式洋房

2019新春慶豚圓

...

危疾的定義,我理解是確診「中招」保單所列疾病有賠,至於全數保額,定部分,就要看保單相應的疾病分類。

另外,看您建議書有好多附約。首先,您明白主單中斷,附約會跟隨中止。整個建議書顯示:您是想買更全面保障。不妨仔細問問每個的用途及保單條款,如果不幸中咗危疾,會否斷單,試想如癌症醫療,什麼時候最需要。

複式洋房

2019新春慶豚圓

...

危疾的定義,我理解是確診「中招」保單所列疾病有賠,至於全數保額,定部分,就要看保單相應的疾病分類。

另外,看您建議書有好多附約。首先,您明白主單中斷,附約會跟隨中止。整個建議書顯示:您是想買更全面保障。不妨仔細問問每個的用途及保單條款,如果不幸中咗危疾,會否斷單,試想如癌症醫療,什麼時候最需要。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

...

我買架一萬幾千元的電視機都會上網格吓價,睇吓想買的model 有無用家投訴。

你呢一張是一份供20年的長期計劃,總供款額最小都要四十幾五十萬。唔係諗住問都唔問多幾間格一吓價就決定掛。

可以即刻計到的係雖然話係保終身,但供左40幾萬接近50萬又係賠50萬?你影出來張相顯示計劃書有三十幾頁。一定要自己睇得明30幾頁的所有條款才可作決定。

最低限度可以去10 life 個網頁學多一招半如何作產品比較後再決定買定唔買。

禁止訪問

男爵府

2019勳章

雨還沒下 發表於 19-6-11 21:02

我可以俾啲意見你,因為早前我都比較部份產品
AIA 智倍 賠三次,計法如下:呢個係我嘅plan
保額:12萬美元(約93萬港元)
可以分5年,10年,20年,30年咁俾錢
無claim過,可以65歲攞返哂錢或繼續滾落去
保費:約$22000一年
保至:終身,但如果中途claim過,只保到85歲
如第一次中cancer或危疾賠足100%即93萬
第二次cancer復發,賠80%,即93萬*0.8
第三次cancer復發,賠80%,即93萬*0.8
但如果第一次先中cancer後中危疾,危疾就無得賠,因為第二三次嘅賠償只針對cancer。
相反先中危疾再中cancer,呢兩次都有得賠。

男爵府

2019勳章

宏利活耀就係可以賠五次,賠法如下:
第一次賠cancer或危疾100%
另兩次賠償係for危疾 每次賠保額*80%
另兩次係for cancer 每次賠保額*80%
另包兩個長老或子女危疾定唔記得係癌症但只賠保額10%左右,而呢個賠償係唔會係你保額扣,亦唔需要長老做身體檢查
另有骨質疏鬆症賠償,而係其他保險公司無嘅,當時。
當時嘅報價保額係50萬港元,但保費好貴

保誠有一隻同活耀差不多,都係賠五次。

另外仲有睇過AXA,呢個只略略睇過,好似仲有休養期間有收入保證,最長五年。

男爵府

2019勳章

其實保險公司仲有好多產品,有啲賠9次tim ,但應該無人會中9次cancer咁唔好彩掛。

當時報價最貴係保誠》宏利》AIA,我都有問過癌症嘅定義,間間都話自己最鬆然後就攞人地公司嘅訂義嚴難claim,呢啲都唔使理,反正抹黑對家嘅定義去顯示自己間公司易claim係慣常手法。
而癌症賠償好多公司只要醫生證明有侵略性已經賠,但有啲要有癌症轉移或係你要中另一種新癌先賠,即如你先中鼻癌,下次可能要中肺癌先賠,鼻癌復發就唔賠,睇你自己想要咩。有啲保險只針對癌症。

男爵府

2019勳章

Chikane123 發表於 19-6-13 00:11
我可以俾啲意見你,因為早前我都比較部份產品
AIA 智倍 賠三次,計法如下:呢個係我嘅plan
保額:12萬美元 ...

我供25年,特登拉長供

複式洋房

回覆 Chikane123 的帖子

多謝Chikane你嘅詳細分析,好有幫助!暫時只睇過宏利活耀計劃書&保柏。嚟緊我會就你嘅提議去對比AIA等保險公司。

複式洋房

回覆 Chikane123 的帖子

再次感謝Chikane回覆!專做醫保嘅保障薄弱,儲蓄保又貴,大命無事D錢要預百年歸老先會攞出來。喺呢一版都爭議好大,搞到我隔一段時間睇返儲蓄保險揾笨蝕錢等內容,又會耿耿於懷為小朋友買嘅保險。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊