家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

明天上IPO 話有3.8%利息回報, 鎖兩年半. 風險級別係 1. 你地話好唔好做.

幾多錢都得
但不是Guarantee 有3.8%. 可能係3%或者更低, 點都有risk.....

伯爵府

都有人介紹我依隻,都諗緊做咩做~

子爵府

loop 發表於 19-6-11 16:06
明天上IPO 話有3.8%利息回報, 鎖兩年半. 風險級別係 1. 你地話好唔好做.

幾多錢都得

請問:
最高3.8%,回報可能低於3%?有冇最低回報保證?
3.8%是全期2.5年定年回報?

水晶宮

幾多錢都得

「可能係3或更低」
低到0?甚至負?

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

禁止訪問

大宅

回覆 loop 的帖子

你講緊會唔會係呢隻? 新聞剛見到. 但冇咩details. 但係高收益債基唔會咁低息架,我收開都6-9% 啦當然個價會郁可能賺息蝕價。我買開定息基金冇手續費,唔經銀行買

滙豐環球投資管理宣布,為本港零售客戶推出滙豐環球投資基金—環球企業定期債券2022。

該基金的投資期為兩年半,該基金旨在派發每月股息,並在到期日發還基金屆時的資產淨值。投資涉獵環球成熟和新興市場中不同投資級別和高收益的債券,其中不多於30%資產將分配至非投資級別債券,使整個投資組合的平均評級達至BBB-。

滙豐看好亞洲區内具吸引力的投資機遇,在該基金的資產配置中除北美和歐洲外,亞洲亦佔相當的比重。

滙豐環球投資管理高級組合經理(環球及美國信貸)廖偉健表示,自今年年初以來市場波動持續,美國加息周期幾乎接近尾聲,為其帶來推出固定年期基金的機遇,以滿足投資者對更穩定投資方案的需求。目前,通脹率相對較低且加息壓力較小,固定年期策略將發揮優勢,幫助投資者把握現有的收益率水平,同時降低市場不確定性因素所帶來的利率風險。

男爵府

畀面勳章

幾多錢都得

呢隻基金同我上個月經渣打買入的一隻east spring fund類似,同樣有到期日,到期後會自動強迫續回,而買入的債卷大家同樣平均都係BBB- 级別。
唔同的係我買的eastspring fund 為variable 年期,2年半後發行人已可以行使贖回權以101.5贖回,而最長的年期為4年半。
另外我買的eastspring fund可以用港幣買, 預期係派4.5 厘, 比港幣一年定期高2厘幾以上,
而hsbc 呢一隻好似一定用美金買,如只係派3.8厘,比美金定期高出唔夠一厘,未算太吸引。

大宅

回覆 wallshar 的帖子

What is the name of your Eastspring fund??thx.

大宅

wallshar 發表於 19-6-12 08:40

呢隻基金同我上個月經渣打買入的一隻east spring fund類似 ...

HSBC (AMG) bond funds based on HK dollars not us dollars. i am checking with my RM if HSBC will redeem after 2.5 years. seems no guarantee (已回覆, 發行人不會回贖)

男爵府

畀面勳章

Rascalbaby 發表於 19-6-12 09:55
回覆 wallshar 的帖子

What is the name of your Eastspring fund??thx.

純分享,已經closed 了。

loop    發表於 19-6-12 10:26

男爵府

畀面勳章

loop 發表於 19-6-12 10:05
HSBC (AMG) bond funds based on HK dollars not us dollars. i am checking with my RM if HSBC will re ...

多謝更正,based on hkd 就比較方便, 唔需要在7.85的高位換美金。

大宅

wallshar 發表於 19-6-12 10:26
多謝更正,based on hkd 就比較方便, 唔需要在7.85的高位換美金。

但我唔打算買了. 也多謝你介紹Eastspring fund, 可惜完了.

大宅

回覆 loop 的帖子

Can u send me the fund factsheet?? I think they have yet to upload . Thx.

大宅

loop 發表於 19-6-12 10:30
但我唔打算買了. 也多謝你介紹Eastspring fund, 可惜完了.

我都諗緊買唔買。可唔可以分享一下你點解唔買?

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

渣打priority bank rm 透露渣打下星期又會新推出一隻類似的'債卷基金。5年後必定贖回,初步知道yield 會比hsbc 的高小許,有興趣的可以比較後再作決定。

子爵府

wallshar 發表於 19-6-13 17:26
渣打priority bank rm 透露渣打下星期又會新推出一隻類似的'債卷基金。5年後必定贖回,初步知道yield 會比 ...
有沒名稱?

複式洋房

回覆 Rascalbaby 的帖子

6至9 厘息無手續費好好,可否介紹下係邊隻基金,邊度可以買?

禁止訪問

大宅

媽媽天使 發表於 19-6-12 23:02
其實市場有好多優質既基金
唔洗一定選擇呢幾隻

請問有沒有例子?謝謝

首頁

尾頁

跳至