親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

大伙人既酒店費約48萬日元 (旺季好貴!!), 聽講話銀聯都算抵. 但現時日圓匯率升緊, 假設暑假時銀聯個rate係7.3, 而我地又係7.0X 既價位兌左唔少日圓現金. 其實尼個case, 信用卡個rate去到咩水位碌卡先叫抵D呢?
p.s. 日本自遊行新手, 求指教! 先謝~

禁止訪問

大宅

sukebee 發表於 19-6-11 16:49
見到 Yen 10,000 = HK$680 就抵啦

Thanks! 其實係邊度查度呢? 我嘗試google銀聯唔多覺佢有得即時查詢.

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

chun703 發表於 19-6-11 16:32
大伙人既酒店費約48萬日元 (旺季好貴!!), 聽講話銀聯都算抵. 但現時日圓匯率升緊, 假設暑假時銀聯個rate係 ...

你兌換了幾多百萬yen?

手上有幾多張卡有優惠呀?
(逐張卡mark低回用才最數,可能有些卡有2x分,但要1.95%手續費)
通常新卡海簽卡是最著數。

珊瑚宮

chun703 發表於 19-6-11 16:55
Thanks! 其實係邊度查度呢? 我嘗試google銀聯唔多覺佢有得即時查詢.

剛在旺角街邊找換店見hk$726/10000.

珊瑚宮

sukebee 發表於 19-6-11 16:49
見到 Yen 10,000 = HK$680 就抵啦

I like

公爵府

2019新春慶豚圓

大伙人既酒店費約48萬日元 (旺季好貴!!), 聽講話銀聯都算抵. 但現時日圓匯率升緊, 假設暑假時銀聯個rate係 ...

比酒店費+購物都一定簽卡,但唔會簽銀聯,會揀回贈多的信用卡。另外,在低位時買入日圓做對沖,咁無論你出發時候日圓匯率係幾高,都冇所謂。

wcpcelia    發表於 19-6-19 16:04

大宅

12312 發表於 19-6-11 16:57
你兌換了幾多百萬yen?

手上有幾多張卡有優惠呀?

幾份人加埋應該有現金3百萬日元. (我都明帶太多cash唔好) 可能部份酒店點都要碌卡.
我地無開新卡, 朋友睇過晒我地手上既卡, 都係銀聯最好喎. 多謝提醒因為真係其中一張要收1.9%手續費.

珊瑚宮

chun703 發表於 19-6-11 17:14
幾份人加埋應該有現金3百萬日元. (我都明帶太多cash唔好) 可能部份酒店點都要碌卡.
我地無開新卡, 朋友睇 ...

匯豐銀聯收1%

男爵府

chun703 發表於 19-6-11 17:14
我地無開新卡, 朋友睇 ...

中銀銀聯無手續費

公爵府

2019新春慶豚圓

MissMaMa 發表於 19-6-11 17:13
比酒店費+購物都一定簽卡,但唔會簽銀聯,會揀回贈多的信用卡。另外,在低位時買入日圓做對沖,咁無論你 ...

信用卡簽賬,要視乎回贈多唔多。如果回贈多,比手續費都冇問題。例如,我而家用HSBC,有5.6%海外簽賬回贈,而手續費要1.95%,扣返手續費,仍然賺3.65%。上次去完一個trip,全程我幫家人碌卡,計返回贈左$700幾,都幾好。

珍珠宮

chun703 發表於 19-6-11 16:55

唔駛查,銀聯 rate 係平的,只係 rebate 唔夠多

大宅

MissMaMa 發表於 19-6-11 17:41
信用卡簽賬,要視乎回贈多唔多。如果回贈多,比手續費都冇問題。例如,我而家用HSBC,有5.6%海外簽賬回贈 ...

HSBC係咩卡呀請問?

公爵府

2019新春慶豚圓

chun703 發表於 19-6-11 17:59
HSBC係咩卡呀請問?

我用 Visa Signature

大宅

2019勳章

我用過 HSBC VISA Signature 喺日本簽過幾次
但次次返嚟睇返 statement 都覺得兌換個 rate (連 charge )幾高吓
如果唔係最後一兩日唔夠 cash 我都唔係好敢再簽

子爵府

會揀回贈多的信用卡?

留意正常
UP 無手續費(hsbc,hs 收1%)
Visa/master 2%(有d Bank ,減收1%)
Ae 2%

子爵府

MissMaMa 發表於 19-6-11 18:00
我用 Visa Signature

Me too 加賞世界!

公爵府

2019新春慶豚圓

ms_bob 發表於 19-6-11 20:53
我用過 HSBC VISA Signature 喺日本簽過幾次
但次次返嚟睇返 statement 都覺得兌換個 rate (連 charge ) ...

收1.95%,但visa Signature 的外遊回贈多,如果你揀「賞世界」的話

公爵府

2019新春慶豚圓

claudialuk2011 發表於 19-6-11 21:26
Me too 加賞世界!

HSBC真係易儲,由1月到而家,儲左3200 RC,冇刻意碌卡,都係平日消費+2次旅行。

我得2張卡儲里數,一張HSBC,另一張CCB eye,呢2張卡網上訂酒店機票+外遊優惠比較多,都啱我

大宅

2019勳章

MissMaMa 發表於 19-6-11 22:24
收1.95%,但visa Signature 的外遊回贈多,如果你揀「賞世界」的話

明白了
因為我揀咗其他呢

wcpcelia    發表於 19-6-19 16:05

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊