親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

manu4211963 發表於 19-6-15 14:03
1個睇咗會自卑嘅post.....講我自己

失禮.....其實我係3-5年前出去一次旅行. 尼次儲左好耐$去. 所以先問埋尼D問題.

大宅

hfl2000 發表於 19-6-15 14:13
你要注意日本大部份酒店都無得簽銀聯㗎,傳統溫泉旅館甚至連卡都無得簽(一定要俾cash)。
你有邊間銀行信用 ...

明白, 我先去check下溫泉酒店有無得用卡先. 另, 我得中銀既銀聯, 恆生enjoy visa, 渣打 visa. 會去了解各個銀行有咩details.
團友好似有埋AEON, HSBC, 據我所知係咁多. 唔肯定有無DBS.

本人平日好少用信用卡簽帳, 有既都只用enjoy 卡(另外2張係有promotion 先用), 所以真係要做多D功課先.
尼次因係我負責book酒店, 用左我名下既credit card資料, 所以想多D了解. 當然到達時每間房可能佢地各自用返自己既選擇check-in俾錢, 我要先準備多少少資料, 因為有長輩同行, 費時有咩唔妥當啦.

至於其他團友, 我都會同佢地講下 (可能佢地熟過我都唔頂). 先謝!

少出門好多野唔識~~~~

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

chun703 發表於 19-6-11 16:55
Thanks! 其實係邊度查度呢? 我嘗試google銀聯唔多覺佢有得即時查詢.

https://hk.ttrate.com/zh_hk/?c=JPY

chun703    發表於 19-6-17 11:54

男爵府

chun703 發表於 19-6-17 10:29
失禮.....其實我係3-5年前出去一次旅行. 尼次儲左好耐$去. 所以先問埋尼D問題.
...

勞心勞力,吃力不討好嘅領隊
希望你可以順利開心咁洗晒啲現金

大宅

manu4211963 發表於 19-6-17 14:01
勞心勞力,吃力不討好嘅領隊
希望你可以順利開心咁洗晒啲現金

謝謝你. 自遊行係咁架喇, 都算係樂趣~

珊瑚宮

Joey8 發表於 19-6-17 11:16
https://hk.ttrate.com/zh_hk/?c=JPY

今日日元rates 麻麻

子爵府

12312 發表於 19-6-18 09:48
今日日元rates 麻麻

其實呢排都未低過

珊瑚宮

Joey8 發表於 19-6-18 09:51
其實呢排都未低過

Yes

別墅

咁請問DBS MASTER....用佢簽卡抵唔抵??

公爵府

2019新春慶豚圓

chun703 發表於 19-6-17 10:43
明白, 我先去check下溫泉酒店有無得用卡先. 另, 我得中銀既銀聯, 恆生enjoy visa, 渣打 visa. 會去了解各 ...

你喺什麼網站訂酒店?日本網,定係香港網?

大宅

MissMaMa 發表於 19-6-18 22:54
你喺什麼網站訂酒店?日本網,定係香港網?

Boxking . com

男爵府

chun703 發表於 19-6-11 16:32
大伙人既酒店費約48萬日元 (旺季好貴!!), 聽講話銀聯都算抵. 但現時日圓匯率升緊, 假設暑假時銀聯個rate係 ...

剛用hsbc premier master日本簽
依家個rate 7.2, hsbc 簽番單7.37, 我將 5x 放晒賞世界,一共回贈6.4%,為番6.9到。

如果你手上yen 7到唱番黎,用現金同簽卡差唔到。

以上link 可見到 yen rate
visa master 1.95% 手續費
銀聯,除 hsbc, hs外,其他無手續費
富邦卡日本簽有 8x,都可考慮

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊