自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

180 發表於 19-6-11 22:22
我生3個,都係開刀,上星期有一晚突然又痾又嘔又腸痛到飛起, 入左兩次急症室, 第一次入急症室,零晨6點幾 ...

你第3刀時,醫生有冇話你粘連勁?
你若盛開, 蝴蝶便來!

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

羊羊,保重身體
你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

180 發表於 19-6-11 22:23

好彩第4日有屁放,驗埋血, 血報告顯示發炎指數正常返,先拆得 ...

有冇買住院現金保險? 記得claim返, 可能有幾千蚊

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

貓頭雀 發表於 19-6-11 22:33
多謝提醒! 請問在柯嘔前有徵兆嗎?我指肚塞的徵兆。
請問你知道點解無啦啦腸會和開刀位置產生黏連嗎? 我 ...

痾嘔前係先肚痛,但唔係想去便便嗰d痛, 而係扯住咁痛。

腸同傷口痴住,係醫生診斷, 照左CT後,醫生證實左醫生睇法。

如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

maomaofafa 發表於 19-6-11 22:36

有冇買住院現金保險? 記得claim返, 可能有幾千蚊 :fort ...

好彩半年前買左,claim到個台灣trip返嚟。
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

琥珀宮

超級特務 發表於 19-6-11 22:35
羊羊,保重身體

而家冇事喇,謝謝

男爵府

180 發表於 19-6-11 22:23

好彩第4日有屁放,驗埋血, 血報告顯示發炎指數正常返,先拆得 ...

thanks. 估唔到有關係。

伯爵府

180 發表於 19-6-11 22:37
好彩半年前買左,claim到個台灣trip返嚟。

哈, 至少補償咗一部分心靈創傷, 而家claim公立住院現金好似方便左, 唔使醫生填報告...

琥珀宮

超級特務 發表於 19-6-11 22:35
你第3刀時,醫生有冇話你粘連勁?

有㗎, 佢話前兩次開刀d黏連都幾多, 已經幫我清理左一部份。

大宅

好好保重

亦多謝你嘅提醒令大家不要掉以輕心

媽媽腹部開過幾次刀做手術,其中有做過腸手術,之後幾年有試過兩次腸塞,都是入東區,當時醫生都係話觀察,若無改善要開刀做手術。兩次都好彩之後可以去到大便,留院院幾日。
亦幸好近年再無發生這情況。

一直以來以為佢因為做過腸手術先會有這情況

今日經你提醒才知只要腹部開過刀就會有機會發生
YOLO

琥珀宮

love2talk 發表於 19-6-11 22:33
我兩個都開刀

想問你痛嗰個位係肚中間定比較低既位呢?

開刀個位對上小小,大約肚臍位置扯住咁痛。

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

男爵府

多謝提醒!
我也開過刀,也試過肚痛到入急症,打左止痛針,也檢查唔到有咩問題……

依家偶然痛,食下家庭醫生開的止肚痛丸就好D。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 畀面勳章

回覆樓主:

我自己係開刀
我媽都係開刀生我
因為開過刀,
醫生講過有機會比較多黏連
我媽有水瘤,之後又再生
最後子宮都唔要

琥珀宮

貓頭雀 發表於 19-6-11 22:33
多謝提醒! 請問在柯嘔前有徵兆嗎?我指肚塞的徵兆。
請問你知道點解無啦啦腸會和開刀位置產生黏連嗎? 我 ...

我每日都有便便都發生咁嘅事, 呢d真係睇運氣, 咁啱今次發喺我度。

男爵府

樓主生完上一個幾多年?
我都係開刀生,不過好多年前了,係咪應該唔會有這個問題的呢?

象牙宮

180 發表於 19-6-11 22:39
有㗎, 佢話前兩次開刀d黏連都幾多, 已經幫我清理左一部份。

有粘連係風險大d
我2個都兩刀,舊年做微創手術都擔心做唔到,好彩醫生話我冇咩粘連,順利做到微創。
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

180 發表於 19-6-11 22:28
琴晚出左院了,而家冇咩事, 謝謝

真係不幸中的大幸, 小心身體, 保重!

琥珀宮

maomaofafa 發表於 19-6-11 22:35
請問三次開刀都是同一個位置嗎? 祝早日康復

3次都係同1個位置。

琥珀宮

九暈畏 發表於 19-6-11 22:38
thanks. 估唔到有關係。

我都估唔到

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊