跳至

首頁

尾頁

洋房

請問大家會唔會成日肚餓,但係又冇乜胃口,唔食的話肚餓得滯又會想嘔(emoji),瞓覺前一定要食飽如果唔係一定瞓唔着(emoji)(emoji)

複式洋房

回覆樓主:

有呀~我之前好中意食野, 而家應食3餐時飽飽滯滯,但臨瞓前又feel到餓餓地想反胃~~>-<
回覆 karen^^ 的帖子

Hello karen^^, 懷孕期間孕吐/嘔心的確好辛苦, 多數到三四個月度情況就會自然好轉, 媽媽盡量少食多餐, 亦可以準備蘇打餅/麵包等比較乾身既食物, 另外酸味既飲品, 例如: 檸檬水、酸梅汁都有減輕胃部不適同嘔心感覺架, 媽媽有冇試過呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

民房

我反而係唔係好食到野, 成日好快飽,但係隔一陣又會肚餓,一肚餓就要立即食野

回覆 HelenWong_B 的帖子

Hi HelenWong_B ,懷孕媽媽身體會在好短時間內轉變成一個適合胎兒生長的環境,加上賀爾蒙變化,可能會令媽媽有各種唔舒服,例如孕吐、無胃口、經常疲倦,依D都係正常的短暫性生理現象, 少食多餐,隨身攜帶D乾糧和小食,例如芝麻餅,含有豐富蛋白質或碳水化合物嘅食物可以舒緩胃部不適架。媽媽第幾週呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

我都係,一過左4個月,每晚都好似餵豬咁係咁食

回覆 karen^^ 的帖子

加油!

回覆 piyoooo 的帖子

Hi piyoooo , 媽媽已經無左懷孕期間嘔吐嘅困擾,有胃口係好事呀 一般中等身型婦女,整個懷孕期間體重增加大約係11-16kg之間 (約25-35磅),中後期體重維持每星期重唔多過0.5kg (1.1 磅)就好標準。均衡飲食、少食多餐、少肉多菜少醬汁、用糙米、紅米代替白米,麥包代替白麵包,高鈣低脂奶代替牛奶每日30分鐘運動,例如落街散步,對控制體重和血液循環,和控制體重都有幫助架!
媽媽有運動習慣嗎
?

複式洋房

HelenWong_B 發表於 19-6-17 20:45
我反而係唔係好食到野, 成日好快飽,但係隔一陣又會肚餓,一肚餓就要立即食野 ...

一樣

首頁

尾頁

跳至