自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

邊款BB車好用?Peg-Perego?定combi?
Peg-Perego會唔會好重?易收車?可雙向?

子爵府

2024年龍年勳章

lintoann 發表於 19-6-12 00:54

用緊combi ,可雙向,可單手收車,但內籠比較細,我 bb 細粒,都還可以
如果大粒bb 應該會唔太舒服

男爵府

我用 Peg-Perego ,好多人都話佢重,其實先代表穩陣,質量好,至少唔會勾少少嘢係車就會翻車,而且都唔係要一直兜起架車嚟行路..所以重啲無所謂

水晶宮

peg-Perego<-重, 唔好用, 我覺得內裡support唔夠
graco<--如果你平時地鐵巴士出入,唔好揀,又重又大,

我自己平時地鐵出入,
combi 會比較方便,

我第一胎用capella,我覺得, 好好用.

男爵府

s196300 發表於 19-6-12 11:10
我用 Peg-Perego ,好多人都話佢重,其實先代表穩陣,質量好,至少唔會勾少少嘢係車就會翻車,而且都唔係 ...

對,不過如果你住唐樓,天天搬上落,或者常常達巴士,就選擇輕的。
否則Peg-Perego真係貨真價實。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我用b初生時用stokke,不過真係好好好好好重,但好穩陣!大d就轉aprica

如果你想穩就用歐洲車,想輕便就用日本車

侯爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

我都係Peg-Perego, 缺點係重同唔可以單手收車。
但係堅穏陣, 唔使怕反車, 同埋內籠相對闊落, BB SEAT位高度都適中, 唔使怕太底食晒塵。

不過如果平日撘巴士多, 或要上落樓梯多的話, 就搵輕身車方便D。

男爵府

09daisydaisy 發表於 19-6-12 11:40
對,不過如果你住唐樓,天天搬上落,或者常常達巴士,就選擇輕的。
否則Peg-Perego真係貨真價實。
...

咁當然啦如果返屋企要行樓梯上上落落應該只有揹帶先係最適合

男爵府

s196300 發表於 19-6-12 11:58
咁當然啦如果返屋企要行樓梯上上落落應該只有揹帶先係最適合
...

commbi輕都得,不過窄、矮、翻車,籃子細。輪子細導致避震不足。

別墅

回覆樓主:

peg perego 車
避震非常好

我好著重安全
我當年 9X磅
試過坐上 bb 車位試

peg perego mini 同
peg perego P3 Compact
因為雙轆
“un“ 2下都ok

combi 車,雙轆
坐位窄
個人未坐晒落去
已經 “add“ “add“ 聲

peg perego SI 單轆
坐到上去
但 “un“ 2下後
2個前轆傾斜左少少

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

combi 好,細同輕

子爵府

用過combi 同peg perego mini

Combi 可單手開同收, 但肥d都覺窄

Mini , 好推d , (compare combi ) , 冇禁窄,
唔算太重

我鐘意mini 多d

子爵府

我有combi同peg perego,兩個都唔滿意,想試yoyo

大宅

Stokke

男爵府

竇漪房 發表於 19-6-12 11:48
我用b初生時用stokke,不過真係好好好好好重,但好穩陣!大d就轉aprica

如果你想穩就用歐洲車,想輕便就用 ...

stokke係好高大上,不過好貴,而且好重好重好重,

大宅

歐洲車好用,我會揀peg perego~如果你怕重可以買mini

子爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我用緊PP,重,但我覺得好好用,又穩,同埋我成日要推輕鐵路,好好推。後面掛重野又唔易反車,不過就真係重,比較大架

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Peg-Perego覺得個位闊D, 感覺坐得鬆動D, 同掛好多野都唔反車

男爵府

回覆樓主:

香港地,我唔會簡太大架既bb 車,我第一架買左Pali 9 ,到佢地大左d,之後買左pockit 用到而家。

用家要諗返自己住既附近環境,例如超市/街市闊唔闊落?
bb 車本身重量,再加上到bb到 10多磅既時候,會唔會覺得重?

別墅

2015年1月媽 發表於 19-6-13 13:41
香港地,我唔會簡太大架既bb 車,我第一架買左Pali 9 ,到佢地大左d,之後買左pockit 用到而家。

用家要諗返自 ...

pockit 係輕係好方便
不過避震唔好
有次去海洋公園
d 路唔平
小朋友坐到嘔
之後唔肯再坐

首頁

尾頁

跳至