懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我2/6預產期出世喇
零晨3點幾突然3-5分鐘痛一次 好似m痛咁 痛左一個鐘 覺得唔對路 因為聽好多人講初初係半個鐘痛一次 慢慢先愈黎愈密 跟著同老公講 入唔入院好呢 去到唔痛又要出返黎 之後老公話 你咁痛照去左先啦 就即刻call uber入醫院
去到醫院5點幾 姑娘check 話開兩度 一check個姑娘都呆左 因為整穿左羊水 穿水見埋紅 話會痛得再密左 之後開始連尾龍骨同條腰都好痛 訓起度係痛過坐起度企起度 姑娘就比左個香薰我聞但其實無用 叫左我去坐波 行下 話會開快啲度數 坐坐下波真係愈黎愈痛

複式洋房

7點幾再check兩度半 omg
姑娘話因爲穿左羊水 問我催唔催生 話朝早催生人手充足 同如果穿左羊水24小時先催生又唔得就要開刀 同bb出世都要去check 我諗左一陣 又痛到好誇張 個姑娘就同我講 你咁痛不如落產房啦 如果入到去都開唔到3度再幫我催生 幫我吊著鹽水先 又有止痛用 咁我就話ok 啦 因為落產房老公都可以入去
入到產房有笑氣 即聞 好有用 不過真係會暈會wing會想嘔 有幾下太痛 我都吸到覺得自己好似想暈左咁 又暈唔到 但一唔痛果下真心恰著左

複式洋房

回覆樓主:

11點再同我check先開左3度omg 仲話第一胎多數一個鐘開一度 痛到癲左 之後姑娘話唔好靜係訓起度 要企下行下先會快開度數 咁就企一陣啦 一企左一陣開始有好想柯既感覺 但姑娘話 要無宮縮都想柯先係生得 咁繼續等繼續痛啦 問佢仲有咩止痛 話有止痛貼 電電地咁 都有小小用既 但唔夠 都係勁痛
兩點再check 8度 話試生 但生唔到 用錯力 要再等 果段時間 老公見我咁痛佢都喊左 我都喊左一下 但即時收返啲眼淚 知道喊無用 有幾下真係一吸氣 想呼氣 但真係太痛嗌左出聲 又比姑娘話 到三點 開晒 一直用唔岩力 差啲要用儀器 到最後一刻唔知點解又用岩返力
唔洗剪唔洗縫針 最後女女出世 生完全身肌肉痛

回覆 artyingzoe 的帖子

Hello artyingzoe,媽媽辛苦了,但相信見到BB個陣就會覺得所有的付出都係值得的! 除左照顧BB,係飲食上媽媽都要為身體補充足夠營養啊,坐月時候既湯水建議以清淡同少油為主,例如: 雞湯、魚湯、牛肉湯等等,補充適量既蛋白質,包括: 肉、魚、蛋類。補品有機會會影響惡露,一般黎講建議等惡露清曬 (產後2-6星期左右) 先食,食之前可以問問中醫師意見先架

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

恭喜晒﹗
想問即係冇得揀無痛和打止痛針等?

男爵府

回覆樓主:

恭喜晒,好好休息下

複式洋房

chichi730 發表於 19-6-13 17:03
恭喜晒﹗
想問即係冇得揀無痛和打止痛針等?

3度開到8度 本身除左笑氣同止痛貼 問仲有咩止痛 佢話8度 唔打得止痛針
本身無想用無痛 所以無問

複式洋房

kikitea 發表於 19-6-13 20:30
恭喜晒,好好休息下

謝謝(emoji)

首頁

尾頁

跳至