自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

【更新】

今朝同媽媽傾開偈,佢話移民新加坡都好,好似好穩定咁。我坦白同佢講其實我哋有諗移民 (雖然唔係新加坡),不過未完全諗得掂,重要啲時間。媽媽話唔駛擔心佢同爸爸,佢哋會過唻探我,叫我如果有機會就自己安排。

我問佢咁樣留低佢哋好嗎?

佢話孝唔孝順唔係睇單一事件,我做左佢個女咁多年,佢梗知我係咩人。為左兩個小朋友,拎多本passport 都無可厚非。

聽佢講完,我成個人釋懷左,起碼心理上好過啲。感恩有對開通嘅父母。

水晶宮

小蘋果2號 發表於 19-6-12 08:17
唔好意思,又唻一個移民post, 希望大家包涵。

父母得我一個女,小朋友出世後都多得佢哋照顧,大家住得好近 ...

昨晚睇到煮食谷咁我都想走,同老公講佢冇出聲,自己一走了知好似好衰,但佢地又未必會跟我走,都係一時閃過,未會有實質行動

水晶宮

回覆樓主:

帶埋佢地走

la_source    發表於 19-6-12 11:41

伯爵府

唔好意思,如果父母尚在就咁走,我真係覺得不孝,只係個人意見。

伯爵府

珍珠宮

睇吓你打算移民去邊度,同父母嘅身體狀況。
如果打算去美國,先同父母申請旅遊VISA,好彩一般有10年,佢哋可以去住3個月再extend 3個月。你們入紙後就可能唔批他們嘅travel visa,怕他們做黑市居留。

但要不要移民最重要係你和老公嘅事業發展,如果係有更好嘅機會,這3年嘅投資係值得嘅,而且越早越好,父母嘅身體狀況只會每況愈下,以後可能更難走。

公爵府

回覆樓主:

我係獨女,父母一齊移先移。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

spikenard 發表於 19-6-12 08:31
帶埋佢地走

現階段比較難,自己都未settle down, 唔敢promise 啲乜。而且就算我想帶,佢哋都未必肯走,言語不通又人生路不熟,一把年紀唔係你俾佢走佢就肯走。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

呢個問題你同你父母傾就最好,唔捨得肯定有,不唔不孝係佢哋覺得,唔係我哋覺得

大宅

mizuho 發表於 19-6-12 08:33
睇吓你打算移民去邊度,同父母嘅身體狀況。
如果打算去美國,先同父母申請旅遊VISA,好彩一般有10年,佢哋 ...

我哋打算去英國,visitor 可以逗留半年,但聽人講入境太密就有可能唔批。

父母而家算健康,65歲左右。我有諗過五年後拎到visa之後,佢哋都係70頭,萬一身體有咩事就飛返唻照顧佢。到時仔女大概係15~16歲,可以照顧自己。呢個係我安慰自己嘅諗法,但心中總有不捨。

男爵府

我覺得做父母嘅,唔會想兒孫因為自己放棄未來,同父母傾下先。
以前見親友移民左去加拿大同澳洲入左藉,都可以申請年老父母移民過去,或者可以研究下點做到。

公爵府

回覆樓主:

我就俾唔忍心,先留港不回外國家……。

我哥已一走了之,在外國生活,我父母對我哥投放咗好大感情/親情/金錢,而宜個仔响外國生活,幾日打一個電話返黎,但其實都冇乜意思……。

而家得我一個留港,如果我再返埋外國,佢哋就真係C咗都冇人知。所以唯有等佢哋百年後,或我退休後才走。

大宅

stkyo 發表於 19-6-12 08:37
呢個問題你同你父母傾就最好,唔捨得肯定有,不唔不孝係佢哋覺得,唔係我哋覺得

...

多謝你嘅意見。

其實之前係父母問我有冇諗住走,佢話為左啲小朋友,走都無壞。當時我無諗過,一口就話唔會,因為佢哋喺香港,而且早幾年事情又未發展到咁。

男爵府

小蘋果2號 發表於 19-6-12 08:17
唔好意思,又唻一個移民post, 希望大家包涵。

父母得我一個女,小朋友出世後都多得佢哋照顧,大家住得好近 ...
同佢地透露你地的想法,有心理準備ok..
我移民時我媽爸都無講過乜,但知佢地唔開心,之後我回流,
呢排有講,我可能隨時會走,但希望個仔可學中文先,

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

小蘋果2號 發表於 19-6-12 08:39
我哋打算去英國,visitor 可以逗留半年,但聽人講入境太密就有可能唔批。

父母而家算健康,65歲左右。我 ...
同父母傾吓,將你所想計劃同佢哋商量,相信佢哋會明白

個人覺得冇話不孝咁嚴重,係香港細,習慣家人都係一個鐘車程之內,有心理準備父母有需要時可以回港照顧就夠

珍珠宮

小蘋果2號 發表於 19-6-12 08:39

父母而家算健康,65歲左右。我 ...

3年好快過,但你們真的要考慮工作和生活,是否會開心係重點。你係獨女,相信你父母希望啲孫有更好嘅將來。
看到香港嘅年輕人現在咁衝動,其實真的唔係好事。小朋友嘅成長環境好重要,如果有選擇,就比較一下那個選擇更合適自己家庭。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

小蘋果2號 發表於 19-6-12 08:42
多謝你嘅意見。

其實之前係父母問我有冇諗住走,佢話為左啲小朋友,走都無壞。當時我無諗過,一口就話唔 ...

咁其實睇你講,你都係偏向移民,兼同老公有共識想小朋友早啲過去,咁你就同父母好好傾下,講出你擔憂

侯爵府

牛年勳章

各人自己睇法唔同,亦睇你目標同價值觀,我自己唔係獨女,但要我放低父母同老公仔女移民,我做唔到,唔好話移民,我連想搬離父母住嘅地區遠啲都唔願意,父母仲未算年紀好大亦健康活動自如,但做人嘅嘢聽日都唔知咩事,我會選擇盡量花多啲時間喺父母身邊

禁止訪問

伯爵府

唔好意思,如果父母尚在就咁走,又係獨生女,
我真係覺得不孝x2

過好,每一天!

首頁
12345...9

尾頁

跳至