時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

不是歧視post,只係佢地好多無“清空”國內嘅資產,會唔會驚俾國家起底,幫佢“清空”呢? 中國又做唔做到呢?

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-7-15 09:32
想認識多啲屯門友

男爵府

小平媽媽 發表於 19-6-12 09:11
不是歧視post,只係佢地好多無“清空”國內嘅資產,會唔會驚俾國家起底,幫佢“清空”呢? 中國又做唔做到 ...

純討論

遊行會影響國內資產被「清空」的可能性唔高,但遊行時作出既行為同言論就睇程度去到邊喇,同埋睇對國家或香港的影響力同滲透力有多大

國家起唔起底可能都睇下有呢個人同呢件事的價值性有幾多

至於中國做唔做到...我反而會諗中國會唔會做先,再諗做唔做到

子爵府

回歸好多年了, 連本土派梁天琦、羅冠聰都係新移民, 示威者點會無新移民呢?? 分分鐘佔兩三成。

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

都有好多新移民係熱愛香港,佢地的下一代也要在港生活。

子爵府

回覆樓主:

可能南亞有,要支持難民之父

禁止訪問

侯爵府

環保接龍勳章

如果真係要區分的話,
我覺得新移民都會參與示威遊行等.
佢地嚟香港都係响往佢係中國內既獨特性. 法制, 醫療等.
如果香港變成另一個上海,珠海,深圳.
咁佢嚟香港又有咩意思呢?

男爵府

子爵府

onlam2005 發表於 19-6-12 13:06
如果真係要區分的話,
佢地嚟香港都係响往佢係中國內既獨特性. 法制, 醫 ...

新移民就知道中國果度制度不夠好,先落黎香港嘛

伯爵府

開心吸收勳章

arron媽 發表於 19-6-12 12:26
回歸好多年了, 連本土派梁天琦、羅冠聰都係新移民, 示威者點會無新移民呢?? 分分鐘佔兩三成。 ...

係呀

人地已做左阿頭,帶領本土香港人

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

如果真係要區分的話,

不能同意更多
但以上亦祇系一部分人,有D又真系好紅色嘅。

公爵府

BK Milk勳章

NBMOM 發表於 19-6-12 13:55
新移民就知道中國果度制度不夠好,先落黎香港嘛

係呀!褔利制度一d都唔好,點似一落黎香港就比社工教路申請褔利,你而家問下新移民點拎褔利仲勁過我地呢d香港人。

水晶宮

畀面勳章

不是歧視post,只係佢地好多無“清空”國內嘅資產,會唔會驚俾國家起底,幫佢“清空”呢? 中國又做唔做到 ...

會呀,我身邊鬧政府鬧得最狠果D,仇警仇富果堆,多數係內地移民!我理解佢哋,原本以為香港好過鄉下,千方百計走落來,以前返去接濟鄉里,但依家鄉里暴富.....心裡唔C服,更憎政府

珍珠宮

回覆樓主:

點解新移民要清空自己國內嘅資產?
香港身分=吾可以有國內資產?

伯爵府

開心吸收勳章

如果真係要區分的話,

因為香港高福利

唔駛做可攞 綜援
大陸有樓收租,可住公屋
免費醫療

伯爵府

回覆 auhiyo 的帖子

佢地呢樣真係好團結嫁,經常見佢地食早餐講又咩新褔利囉~

artroboy    發表於 19-6-17 00:03
想認識多啲屯門友

水晶宮

果位‘ 香港媽媽’ 亞城姐咪係新移民囉.
依家幾威威,做左香港人,仲又係職工盟黨員. 所以咪成日話新移民冇contribution 先得架。佢令好多香港人都好感動架!

伯爵府

kavenzou 發表於 19-6-12 14:12
我知果啲,係國內有樓或鄉村有地嘅,落黎前會將啲名轉俾親戚,收租啲錢就俾現金。咁先可以落黎攞公屋或 綜援,佢地落黎幾年就夠錢返去買樓啦,所以先咁多 搭上搭落嚟香港。
當然,亦都聽過俾親戚食左間屋嘅(>﹏<)
想認識多啲屯門友

水晶宮

kavenzou 發表於 19-6-12 14:12

點會呀,幾多上面有地有樓.
所以咪好多搬資產上去買屋買樓,但係香港拎綜緩,呢班人全部都係3粒星架。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

我今日所見,新移民嘅同學家長都係度 慶祝緊父親節,有班仲約左朋友去游水添,話唔駛迫
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

首頁

尾頁

跳至