自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

前幾日提早食父親節飯,尖沙咀某大商場酒樓叫一圍嗰啲套餐,有乳豬全體有龍蝦嗰隻,2888全包免加一再送12罐酒水,大家都話超抵食,廿年前去尖沙咀都係差不多尼個價…

跟住又有人講起,廿年前大學畢業搵萬零蚊,現在大學生畢業咪又係萬零蚊…

如果樣樣都不變幾好呢,可惜樓價衣食住行都貴咗好多…

後生一代嘅無力無助感同憤怒,其實唔難理解

伯爵府

驚自己講錯上網搵吓資料, 原來唔係不變, 反而係仲跌咗添...

大學畢業生月入中位數 20年跌5.5%
https://topick.hket.com/article/ ... %b9%b4%e8%b7%8c5.5-

子爵府

回覆 catcat@cat 的帖子

係丫, 而家越來越替後生仔女擔心。樓價遙不可及, 生活迫人。除咗消費去痳痺自己,無咩希望。而家中環情況真係覺得有幾分官迫民反咁。

伯爵府

sf013hk 發表於 19-6-12 09:52

係丫, 而家越來越替後生仔女擔心。樓價遙不可及, 生活迫人。除咗消費去痳痺自己 ...
其實真係好不安, 希望....

和平,理性,非暴力

la_source    發表於 19-6-12 11:24

子爵府

catcat@cat 發表於 19-6-12 10:27
其實真係好不安, 希望....

和平,理性,非暴力

睇住D暴徒掘磚,點和平

子爵府

sf013hk 發表於 19-6-12 09:52

係丫, 而家越來越替後生仔女擔心。樓價遙不可及, 生活迫人。除咗消費去痳痺自己 ...

我重擔心香港社會發展呀!班暴徒唔滿意就離開啦!唔好攪香港

水晶宮

catcat@cat 發表於 19-6-12 09:29
前幾日提早食父親節飯,尖沙咀某大商場酒樓叫一圍嗰啲套餐,有乳豬全體有龍蝦嗰隻,2888全包免加一再送12罐 ...

2x年前邊有咁多大學生,我中5,2x年前大學生同事搵8,9千

水晶宮

但入大學的途徑幾乎只得考al入八大資助課,但現在的途徑五花八門,出黎的質素難免良莠不齊。而且經歷金融風暴同沙士,香港經濟已經唔可以同以前比較(當年係試過一萬樓下請一個大學畢業生),而且篇報導都有講,香港的經濟發展其實專業人士供過於求,基層工種就求過於供,難免被壓價。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

catcat@cat 發表於 19-6-12 09:29
前幾日提早食父親節飯,尖沙咀某大商場酒樓叫一圍嗰啲套餐,有乳豬全體有龍蝦嗰隻,2888全包免加一再送12罐 ...

大學學費都無加過
放下自在

子爵府

回覆 V_VPONG 的帖子

去邊?你估班後生仔女唔想搵出路?當你覺得俾人迫到埋牆時就只有放手一搏。或者搏一搏,輸左仲有機會去德國。

子爵府

sf013hk 發表於 19-6-12 10:42

去邊?你估班後生仔女唔想搵出路?當你覺得俾人迫到埋牆時就只有放手一搏。或者搏一 ...

出去輸個D有機會去德國,咁我地政治中立個D點呀!留港找數呀

伯爵府

1314625 發表於 19-6-12 10:39
但入大學的途徑幾乎只得考al入八大資助課,但現在的途徑五花八門,出黎的質素難免良莠不齊。而且經歷金融風 ...
所以政府唔怕唔夠專業人士, 反而基層工種就唔夠人, 所以由得啲土生土長嘅心灰意冷嘅走得就走, 繼續每日批百幾個落嚟填補空缺....

咁香港好快就唔係香港, 唔再係國際金融城巿...

侯爵府

catcat@cat 發表於 19-6-12 09:46
驚自己講錯上網搵吓資料, 原來唔係不變, 反而係仲跌咗添...

我無詳細睇呢編報導,但覺得就咁比較未必準,20年前大學生比例應該細好多,依家好多入咗大學嘅喺廿年前應該只可以去到中7就止步,大學越普及呢個情況就越嚴重。

子爵府

贏家咪只有林鄭囉。全香港為佢個人邀功找數。唉~~~~。

禁止訪問

子爵府

catcat@cat 發表於 19-6-12 10:57
所以政府唔怕唔夠專業人士, 反而基層工種就唔夠人, 所以由得啲土生土長嘅心灰意冷嘅走得就走, 繼續每日批百 ...

林鄭本身來自基層,亦長期只偏重在基層上既工作,唔覺得佢有重視過國際關係。

子爵府

sf013hk 發表於 19-6-12 10:59

贏家咪只有林鄭囉。全香港為佢個人邀功找數。唉~~~~。 ...

我唔覺有人贏喎 !佢點樣贏而家搞到一鑊粥

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

廿幾年前的按揭利率過十厘,撳一下會知道分別很大。 背景因素不一樣,很難作同一比較。

伯爵府

sf013hk 發表於 19-6-12 10:42

去邊?你估班後生仔女唔想搵出路?當你覺得俾人迫到埋牆時就只有放手一搏。或者搏一 ...
咁又唔好以為有後路就亂嚟, 人地收一個半個做 show 啫, 咪咁天真以為喺到做完衰嘢就可以風風光光去歐洲

公爵府

catcat@cat 發表於 19-6-12 09:46

太多大學學位,唔再矜貴,貶值都好正常。

首頁

尾頁

跳至