自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

已經第二次發生,所以要問問大家.希望可以幫我分析下應該點做最好.件事係咁既,我是用醫療卡睇私家醫生既.咁第一次係阿囡穿耳位生左粒野含左膿,咁個醫生話佢醫吾到取消我個症叫我地去急症室.咁我地坐的士去屯門醫院急症室.分流左做緊急,個日人少.睇完寫紙去耳鼻喉去放膿.好快幾個鐘就睇完啦.個日係年廿九..咁前日星期一阿囡生眼瘡又要去睇,叫佢去急症室.個日人又多,分流左做非緊急,坐左五粒鐘先見到醫生.睇完專科已關門.要星期二才可以去睇.當時我十分焦急,如果睇博愛,會吾會佢無眼科睇又要返屯門醫院?所以一直要等.另外如果私家醫生點解吾寫封專介信我,咁我可以自己搵專科睇.因為醫療卡一定要轉介信才可睇專科.但個d專科又會否有急症睇?我希望大家可以俾點意見我,再遇到呢個情況應該點做最好.謝謝大家.

琥珀宮

ydoris 發表於 19-6-12 09:52
已經第二次發生,所以要問問大家.希望可以幫我分析下應該點做最好.件事係咁既,我是用醫療卡睇私家醫生既.咁 ...

等日間睇普通醫生,要求寫轉介信再去睇私家專科

浸會醫院有專科門診,比較易book

zaza0427    發表於 19-6-12 09:57

侯爵府

回覆 木土土 的帖子

我已睇普通醫生啦.佢吾俾信我,叫我去睇急症.取消我單case.睇專科可能無期即刻睇?我地係急既.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

純粹單睇緊急情況, 我會SEARCH 下邊間私院有相關門診睇!!!

琥珀宮

ydoris 發表於 19-6-12 09:57
回覆 木土土 的帖子

我已睇普通醫生啦.佢吾俾信我,叫我去睇急症.取消我單case.睇專科可能無期即刻睇?我地 ...

睇另一個啦,好少醫生唔肯比轉介信

浸會醫院有專科門診,比較容易預約

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ydoris 發表於 19-6-12 09:57
回覆 木土土 的帖子

我已睇普通醫生啦.佢吾俾信我,叫我去睇急症.取消我單case.睇專科可能無期即刻睇?我地 ...

會不會如果佢幫你寫信,即係就當一個case計,變左就要收你診症費用啊?

我無用醫療卡,不知程序。

侯爵府

回覆 cy101 的帖子

係呀?點樣search架?我住新界西,好似無咩大型私家醫院?會架,開左檔呀,claim我公司錢姐.我吾洗俾錢架.吾明佢點解吾寫張野俾我.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ydoris 發表於 19-6-12 10:03

係呀?點樣search架?我住新界西,好似無咩大型私家醫院?
上私院嘅網, 搵門診資料! 睇下有無你想睇嘅專科, 睇証時間等!

侯爵府

係未每間上去搵?咁我搵定先.因為阿囡真係皮膚好差成日都出事...謝謝.

琥珀宮

ydoris 發表於 19-6-12 10:08

係未每間上去搵?咁我搵定先.因為阿囡真係皮膚好差成日都出事...謝謝. ...
例如: 呢間
http://www.union.org/new/tc_chi/services/services_specialities.htm

侯爵府

明白..謝謝.而因為考緊試,政府只有上午,所以我排左星期五做手術.

首頁

尾頁

跳至