自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

算把啦!
唔好話有WhatsApp圖
就算個家長企出嚟
唔信嘅一樣都唔信

唔記得講
我呢番話都係引用返某些人講嘅嘢咋

侯爵府

玫瑰花茶 發表於 19-6-12 13:48
請問有冇whatsapp截圖?點樣證明係老師講?如果未經證實就將資訊放上網,真係會誤導人。
...

呢段係新聞, 一早已在網上, 我只係轉戴內容同錄音. 我相信段錄音同家長說話係真, 校長冇否認個家長說話. 如果覺得係假新聞, 甘請直接聯络叫呢以下間報社delete 段新聞, 叫人吾轉戴係冇用, 我只係覺得吾好攪小朋友

新聞來源連結:
https://app.orangenews.hk/Mobile/News/articleNormalDetail?a_id=010118823&fontSize=15&isShared=1&from=timeline&fbclid=IwAR0h43hu9zl79Y9Hzhw-kj_z0FjXBcgUBhjjuOM0ae_uBgG5Bl3cLmpMXOg

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

dyl 發表於 19-6-12 14:06
呢段係新聞, 一早已在網上, 我只係轉戴內容同錄音. 我相信段錄音係真, 校長冇否認個家長說話. 如果覺得 ...

係啦 仲有人叫我搞清楚,都唔知要搞乜
我都係睇返黎,咁多間學校,又咁岩係果間學校校長出黎講話
空穴來風

大宅

呢段係新聞, 一早已在網上, 我只係轉戴內容同錄音. 我相信段錄音同家長說話係真, 校長冇否認個家長說話. ...

冇話段錄音假,係舊標題假

珍珠宮

段錄音好真實,如果係真學校好有問題!

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

個家長好嘈

翡翠宮

回覆樓主:

真定假?

侯爵府

littleyen 發表於 19-6-12 14:14
冇話段錄音假,係舊標題假

個家長係錄音講左, 新聞文中有講, 點假? 除非錄音同段新聞係假

相關錄音長達6分40秒,該名家長向張姓校長表示,明日是學校考試的第一天,惟兒子今日發來多個WhatsApp截圖,稱老師和學生叫明天「去中環野餐」,並要「帶鎅刀和gas爐」,對此感到擔憂。

新聞來源連結:
https://app.orangenews.hk/Mobile/News/articleNormalDetail?a_id=010118823&fontSize=15&isShared=1&from=timeline&fbclid=IwAR0h43hu9zl79Y9Hzhw-kj_z0FjXBcgUBhjjuOM0ae_uBgG5Bl3cLmpMXOg

禁止訪問

伯爵府

dyl 發表於 19-6-12 14:19
個家長係錄音講左, 新聞文中有講, 點假? 除非錄音同段新聞係假

說好的截圖?
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

大宅

dyl 發表於 19-6-12 14:19

我信錄音係真架,咁咪係「港媽引述子女,指有老師鼓吹帶(emoji)刀及罷課」同埋你個舊標題「老師叫中一學生明日唔好去考試同帶(emoji)刀去中環」,兩者可信性同埋對事實嘅指向係好唔一樣喎

侯爵府

[quote]littleyen 發表於 19-6-12 14:30
我信錄音係真架,咁咪係「港媽引述子女,指有老師鼓吹帶(emoji)刀及罷課」同埋你個舊標題「老師叫中一學生 ...[/quoteok,

如果大家覺得会有誤會, 甘我直接copy and paste 個新聞標提

象牙宮

我覺得呢段說話係假嘅.你打電話去學校唔會隨便畀你 駁條線 去 校長度。 唔問 你貴姓你個仔讀幾年班你個仔叫咩名!假!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

對於有團體呼籲學生罷課,有中學校長表示不鼓吹行動,但會尊重學生決定。

葵涌一間中學正值考試期,早上有學生如常回校參加考試,亦有學生在校門外向其他同學派發白絲帶。校方表示知情,說不鼓吹學生罷課,但會尊重學生的決定,選擇罷課的學生須得到家長書面同意,學校亦按照一貫安排,不設補考。

循道衛理聯合教會李惠利中學校長張欽龍說:「因應每個人都是很尊貴的,有自己想法,如果有個人意願和想法時,我們希望在尊重、教育為前提,學校正常運作的大原則下,去處理情況。」

http://news.tvb.com/local/5d005f18e60383310792ec81/

有埋片, 學生派白絲帶

禁止訪問

侯爵府

呢段係新聞, 一早已在網上, 我只係轉戴內容同錄音. 我相信段錄音同家長說話係真, 校長冇否認個家長說話. ...

一開始係樓主個標題有問題,所以先問下,因為段對話,只係個家長自己係度講,聲稱佢小朋友發來多個WhatsApp截圖 ,稱老師和學生叫明天「去中環野餐」,並要「帶鎅刀和gas爐」,如果冇截圖,點證明家長講既野係真?咁樣對老師都好唔公平,最近咁多所謂既新聞,大家真係要自行分辨真假,講完。

侯爵府

961123 發表於 19-6-12 14:53
我覺得呢段說話係假嘅.你打電話去學校唔會隨便畀你 駁條線 去 校長度。 唔問 你貴姓你個仔讀幾年班你個仔叫 ...

若係假,當事人、學校以及辦學團體必會第一時間澄清,並且報警,追究造謠者責任. 後果係十分嚴重. 但到而家學校冇出黎澄清

剛聽到電视校長電視訪問, 把聲係好似

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如屬實,學校好有問題!

侯爵府

玫瑰花茶 發表於 19-6-12 15:11

一開始係樓主個標題有問題,所以先問下,因為段對話,只係 ...

為免有誤會 , 我已經直接copy and paste 個標題.

另外 如果係假新聞 ,學校 一定會報警處理, 告當事人誹謗 後果好嚴重. 但係到現在, 個校長都仲未企出嚟澄清 呢段新聞. 如果成件事係假, 我想知校長幾時會出嚟澄清還老師一個清白. 电视今日有校長訪問, 好多家長會比較把聲自行分析段錄音真假程度

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

首頁

尾頁

跳至