自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

小兒小五呈分試數學科失手,唔及格!其它三科未知具體成績(已經知道三科是A)因為對我打擊太大,所以冇心情詳細問,呈一主科唔及格對選中學影響大嗎?如果呈二同呈三爭取好成績,最終有機會入B1尾或B2頭既中學,阿仔最叻係英文科,心目中想入英中,我可以點做先幫到佢!

男爵府

娜娜2015 發表於 19-6-12 12:33
小兒小五呈分試數學科失手,唔及格!其它三科未知具體成績(已經知道三科是A)因為對我打擊太大,所以冇心情 ...

對佢有信心或者可以幫到佢

伯爵府

開心吸收勳章

topyy 發表於 19-6-12 12:36

數學平時幾分

大宅

topyy 發表於 19-6-12 12:36

對上兩次考試87分、84分、今次呈分試反而失手

珍珠宮

畀面勳章

小兒小五呈分試數學科失手,唔及格!其它三科未知具體成績(已經知道三科是A)因為對我打擊太大,所以冇心情 ...

呈分試成績係同級學生比較,如果份卷深,大家都唔識,咁影響會比較低。但唔合格成績表會冇咁好睇, 如果需要叩門會有啲影響。

wcpcelia    發表於 19-6-15 10:26

侯爵府

畀面勳章

其他同學數學科成績有冇跌?會否卷深

子爵府

安慰仔仔,唔合格系欠少少,但已是事實,唯有呈二追番暑期下d苦功,只要企番住band1内就可讀英中喇,千萬唔可以失自信,我仔也呈分,大家加油!

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

唔係仲有2次呈分機會咩?到時再加油。

子爵府

BK Milk勳章

Relax~不是一試定生4
自行收生有d中學會收埋P4既成績表嚟睇
仲有你無心情都會影響到小朋友
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

男爵府

你還好,我女上次九十幾,今次六十幾,其他三科由八跌到七,我真系眼涙在心裡流

大宅

wai4919 發表於 19-6-12 12:38
數學平時幾分

數學一直有補習,一星期一堂,由原本60幾分補了一年升返87、84,同阿仔商議後選了B1尾、B2頭既一間英文,原本信心滿滿,呢刻好沮喪,突然覺得想辭職陪讀了!但補習開支又大,唔返工驚有經濟壓力

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主,你先自己都要靜下來先。否則會影響到小朋友好大壓力,其實佢自己知道唔合格,已經唔開心。仲有兩次呈分,趁這個暑假好好再努力。
我仔都係呈一,喺精英班,都有同班同學主科失手唔合格...

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

要知大圍分數, 同埋睇下份卷先, 不過唔合格應該幾嚴重, 實情真係會幾影響自行同埋申請 直資學校。

好在數學操多啲自然會好, 媽媽加油啦。

wcpcelia    發表於 19-6-15 10:26
總有離別的時候

男爵府

樓主,

明白你的難過和焦慮。待冷靜下來,你需要瞭解一下這次的數學,是否題目出得深,大家都失手,定係只是你仔仔失手。因為呈分試中,各個科目班級排名的重要性係要大於分數高低的。

如果是仔仔失手,複卷時睇下是什麽原因。距離下一次呈分試還有5個月的時間,可以利用暑假好好追回來。

呈分試是一場長達1年半的長途賽。還有呈二,呈三,加油。

子爵府

本人覺得如果呈2及呈3考得好d , 入B2頭應該無問題,

子爵府

樓主,唔好擔心! 我女呈二失手(呈一OK,自行係睇呈1+2。自行我女都有2nd in機會),佢一樣可以9月入英中。

大宅

mayymlam 發表於 19-6-12 12:40
Relax~不是一試定生4
自行收生有d中學會收埋P4既成績表嚟睇
仲有你無心情都會影響到小朋友

我鬧咗佢幾句就叫佢入房傾偈,問佢你長大想做咩工作,之後話佢知佢D工作會同數學有D咩關系,同佢分晰數學唔學好會影響佢揀選中學,如果想入心目中既英中,仲有兩次機會,你呢刻有咩諗法同計劃,媽媽很願意幫助你,你覺得補習時有冇用心?佢答冇用心。之後同我講會係暑假做多D練習題,用心返補習班。我仲可以做D咩幫佢?

男爵府

回覆樓主:

男仔,其他A,數學肥咁得意?

伯爵府

有無問過...係咪全部人, 大多數人都炒左科MATHS?

我仔呈3, 衰左科MATHS, 呈1 B, 呈2 A, 呈3 C, 我好嬲, 亦好驚...

結果一問其他家長同老師, 原來份PAPER 好深, 平日A開既都炒左...

如果大家一齊炒, 咁個心可以定D啦.

琥珀宮

主要睇全級名次跌幾多,未必去到BAND 2。不過成績表主科唔合格,報band 1 自行影響大

首頁
12345...10

尾頁

跳至