時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

維仔媽媽 發表於 19-6-12 16:14
跟咩英美標準???香港自己冇咩!!!英美算老幾???自身難保!!!
...

只是想表達香港警察已經很温和, 别誤會

大宅

freshrose 發表於 19-6-12 16:26
和平遊行之後又點?政府繼續漠視,一個正常的政府係咪覺得咁多人出黎行都唔需要理,繼續硬推法例?其實有 ...

十卜十卜

大宅

soso1227 發表於 19-6-12 14:43
支持警察執法。目前破壞社會秩序的一群,不能代表香港市民,他們破壞了6月9日幾十萬人和平示威遊行的努力, ...

唔好意思,有錯想指正,係百萬遊行。

公爵府

soso1227 發表於 19-6-12 14:43
支持警察執法。目前破壞社會秩序的一群,不能代表香港市民,他們破壞了6月9日幾十萬人和平示威遊行的努力, ...

支持政府, 真係無法無天。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

lingfu 發表於 19-6-12 16:20
光榮失敗唔通就唔係失敗咩

又或者 對個一百萬人來講

其實預左條例一定通過,
對大陸來說,
香港只是一個前英國殖民地,
晨早想用其他內地城市取代香港,
將來香港必定會變成一個普通大陸城市
一個大陸城市可以示威嗎?
大家一起為香港悼念。

lingfu    發表於 19-6-12 16:38

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

freshrose 發表於 19-6-12 16:26
和平遊行之後又點?政府繼續漠視,一個正常的政府係咪覺得咁多人出黎行都唔需要理,繼續硬推法例?其實有 ...

請睇45樓。
你有特區護照嗎?
你承認香港是中國的一部份嗎?
最後還是要遵從中國大陸政府的指示。
無奈,但亦是現實。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

子爵府

點解次次都有人攪事想表達意見但變哂質

公爵府

cacy 發表於 19-6-12 15:43
見到而家新聞直播,好心痛d警察,前面班人根本係暴徒,拎野向住警察扔,自己帶晒眼罩口罩,根本有心攪事。 ...

冇錯,仲話警察射布子彈唔岩,話嚴重會死人,咁警察一比人用鐵通扔,比磚頭扔唔會死嗎?佢地d道理,有佢講冇人講
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

男爵府

支持警察執法!

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

支持香港警察,支持政府
天朗氣清

大宅

回覆樓主:

一早已經整起哂D磚 準備鐵支。 唔係全心倒亂係咩? 班攪攪震議員 攪起事就無影。完左又出黎攞彩。 推班學生出黎。無恥。

大宅

再講一次,點解示威者要去包圍立法會?而不選擇和平遊行?

6月9日已經有超過一百萬市民,在烈日當空下用了數小時去[和平合法]遊行,
是香港史上最多人數的遊行,但林鄭當晚11點即發新聞稿說6月12日照常進行二讀.
沒有考慮押後立法日期,沒有適當的延長咨詢期或先取得社會共識.

如果在6月12日立法會進行二讀甚至有可能在同日成功通過埋三讀的話,
市民可表達反對修列的訴求就只要6月12日這天,所以才有今天這個局面,
林鄭點解唔可以押後立法日期,讓普羅市民大眾,及各階層先取得社會共識呢?
那一百萬人辛辛苦苦的遊行,對林鄭來說又有什麼作用呢?

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

男爵府

shop_baby 發表於 19-6-12 17:18
冇錯,仲話警察射布子彈唔岩,話嚴重會死人,咁警察一比人用鐵通扔,比磚頭扔唔會死嗎?佢地d道理,有佢講 ...
係,佢地好明顯真係強詞奪理,佢地不停衝擊先會引起既事端,講到好似係警察無啦啦出手打佢咁。9/6個警察都係俾佢地所謂手無寸鐵既人,打到流晒血,鏠晒針。唔係佢d同事出黎用身擋住,我估個位警察真係無命。

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

回覆 shop_baby 的帖子

警察內部一定有指引就算要射槍..都要警告左先而且唔係對住個頭...係對住手手腳腳的地方...
戴口罩只係保護自己..唔通呢D又算係WEAPON的一種???

公爵府

cacy 發表於 19-6-12 17:35
係,佢地好明顯真係強詞奪理,佢地不停衝擊先會引起既事端,講到好似係警察無啦啦出手打佢咁。9/6個警察都 ...

佢哋都連反政府定反警察都未清楚,如果所以政府部門都反就唔好用公立醫院措施,香港700萬人,100萬話反對就要唔做,另外600萬人呢?佢哋完全冇為其他人想過,把口就話為香港,攪到通地垃圾,成地膠樽,挖磚又係愛港表現?

有個教人整日式便當既kol係現場天橋睇野,仲出post話自己不能參與,因為要湊女放學,真係好可笑,唔好企係橋,落埋去啦

公爵府

starer 發表於 19-6-12 17:41
回覆 shop_baby 的帖子

警察內部一定有指引就算要射槍..都要警告左先而且唔係對住個頭...係對住手手腳腳的 ...

咁多人 你估警察真係神槍手咩?下下中頭,中頭又話專射個頭

警察就要跟指引,警察舉黑牌紅牌有冇人睇到會跟住做?

首頁

尾頁

跳至