婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

岩岩結婚時,我地未買樓,同6299姑奶姑仔一齊住。
今日,我奶奶話等佢d女嫁晒之後,我地搬返去同佢地住,唔使住係依d地方(新界西屋苑)。我心諗,當年忍得咁辛苦,點可能要我返番去地獄。但我當時唔知點答佢,話到時至算。
如果到有依一日,我唔知點講話唔想同佢住。佢住新界東公屋。

子爵府

kkckkw 發表於 19-6-12 14:51
今日,我奶奶話等佢d女嫁晒之後,我地搬返去同佢地住,唔 ...

有屋苑唔住,住公屋?

間公屋佢買咗呀?兩年一次資產審查,有物業唔得喎。

有細路要返學,唔通轉校?

公爵府

今日,我奶奶話等佢d女嫁晒之後,我地搬返去同佢地住,唔 ...

好易Je..到時就話子女是讀地區名校....不能轉校。

複式洋房

sinohk33 發表於 19-6-12 15:18
有屋苑唔住,住公屋?

間公屋佢買咗呀?兩年一次資產審查,有物業唔得喎。

唔係買左,普通公屋。
我地層樓係我名。佢話搬去佢度住,我地層樓租出去,又唔使請姐姐。
就係話我地住得遠,又唔係名校區,話黎我地屋企好似返鄉下咁。

不過姑奶姑仔仲未拍拖,到時我仔應該返學了。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kkckkw 發表於 19-6-12 16:16
唔係買左,普通公屋。
我地層樓係我名。佢話搬去佢度住,我地層樓租出去,又唔使請姐姐。
就係話我地住得 ...

子爵府

kkckkw 發表於 19-6-12 16:16
唔係買左,普通公屋。
就係話我地住得 ...

放心啦,可能姑仔姑奶帶埋老公返嚟住呢。

同奶奶講,幾偏遠都係自己樓,點都好過住公屋,你哋有物業唔可以加名,係偷雞住,比人舉報就麻煩。

別墅

複式洋房

sinohk33 發表於 19-6-12 16:41

放心啦,可能姑仔姑奶帶埋老公返嚟住呢。

要聽佢講話我層樓係垃圾樓垃圾地方,d說話真係好難聽。
我一直都話唔係只係我屋企遠,係我同佢屋企距離遠。但佢世界的中心點係佢屋企。佢住紫色線,佢去tst都話好遠。

又要聽佢呻,姑奶姑仔兩個都30up都仲未拍拖,搵個男人真係咁難咩?! 如果佢地嫁左,我地就可以搬去佢度住。
我同姑奶關係ok, 唔係好鍾意99咁話姑奶,重男輕女。姑仔已經頂99唔順,去左working holiday。近日社會發生事情,99就希望姑仔可以用working holiday搞到變移民唔返黎,99最想姑仔在外國搵個男人嫁,唔好返黎。 話其他親戚的仔女無用,去唔到外國。佢覺得去外國就係好,就係叻。

子爵府

kkckkw 發表於 19-6-12 17:03
我一直都話唔係只係我屋企遠,係我同佢屋企距離遠 ...

嫁外國人有幾好?我屋企有個嫁咗個法國佬,除咗幾靚仔之外,大男人到死,乜都唔做。

外國生活好難,唔易入籍,餐搵餐食餐餐清。

佢年年都返嚟香港,等佢老母服待佢。

你奶奶難相易,唔好搬呀,返去棧要你做工人。

複式洋房

sinohk33 發表於 19-6-12 17:51
嫁外國人有幾好?我屋企有個嫁咗個法國佬,除咗幾靚仔之外,大男人到死,乜都唔做。

外國生活好難,唔易 ...

嫁左去外國唔返黎,99睇唔到好定唔好。
就係之前一齊住過,好難頂。那那聲儲錢買樓搬出黎,首期有限,只可買新界西。
之前一齊住,個人都好抑鬱,成日發脾氣,會想死。搞到我媽都好擔心我。
我好享受現在一家三口加個姐姐,小家庭的生活。簡單平凡獨立。我同我老公講,有d野,錢係買唔到,例如一家三口簡單快樂的生活回憶,身體的健康,精神上的健康。

珍珠宮

回覆樓主:

既然都已搬咗
唔洗理佢
由得佢講
到時小朋友讀緊書
強大理由唔可能搬返去住啦

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

使乜理佢啫

男爵府

你諗太長遠,都未發生,以為差唔多結婚,原來拖都未拍,

複式洋房

ccgirlcc 發表於 19-6-13 09:54
你諗太長遠,都未發生,以為差唔多結婚,原來拖都未拍,

上星期六日,佢連續兩日都走黎我屋企,講依d講左成個下晏。唔知佢做咩抽起條筋

禁止訪問

侯爵府

kkckkw 發表於 19-6-12 17:03
我一直都話唔係只係我屋企遠,係我同佢屋企距離遠 ...

我實會答佢:係呀,我勁鐘意而家呢間垃圾樓!我係特登搬去冇雷公咁遠,鄉下地方有告老歸田既感覺。
到時佢真係叫你搬番走,就答:我從來冇諗過要放棄我自己既家。

別墅

kkckkw 發表於 19-6-13 11:12
上星期六日,佢連續兩日都走黎我屋企,講依d講左成個下晏。唔知佢做咩抽起條筋
...
不要比她到你屋企,或到時當屋企冇人不要開門。不要來往吧

複式洋房

kkckkw 發表於 19-6-12 18:47
嫁左去外國唔返黎,99睇唔到好定唔好。
就係之前一齊住過,好難頂。那那聲儲錢買樓搬出黎,首期有限,只可 ...

我都好明白,同6299住個種壓抑、不關心 不是所有人能明白。我地都曾經一齊住左好多年先辛辛苦苦儲到首期買樓。
我們同6299姑奶關係都ok。 如果我係你,出得到去就寧願租都唔會返來。唔想再過當時既生活

複式洋房

ntwmama 發表於 19-11-22 07:58
我都好明白,同6299住個種壓抑、不關心 不是所有人能明白。我地都曾經一齊住左好多年先辛辛苦苦儲到首期買 ...

我而家已經搬左出黎,但我奶奶差唔多日日都黎我屋企。有段時間更會等到我放工返到黎,佢先走。我都覺得有壓力,因為我一放工就要趕返屋企,有時要去買d餸都唔敢去買,在返屋企路上佢會問我去到邊。
之後同佢講過,果排就會好d, 但過多一排又打回原形。
佢話係為我地好,所以得閒就黎睇下幫下手。但佢唔知道差唔多每次佢黎到,我同我老公都會因為佢而鬧交,如果佢只係為我地好,唔該佢就唔好黎。

複式洋房

ntwmama 發表於 19-11-22 07:58
我都好明白,同6299住個種壓抑、不關心 不是所有人能明白。我地都曾經一齊住左好多年先辛辛苦苦儲到首期買 ...

佢以為係幫我地,其實我地都唔需要。佢成日覺得我地屋企無野食,其實只係唔係佢食開的野。佢每次都會拎d野去我屋企,但d野我地都唔岩食。我廚房已經有一層廚櫃放緊佢拎黎的鹽,佢唔知我地食鹽的速度無佢屋企咁快,食一年都唔知食唔食得晒。仲有一層就係放佢自己的野食。

首頁

尾頁

跳至