自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

超級特務 發表於 19-6-13 20:58
我2個,1個第1,另1個尾幾。
考得差果個更加需要支持

反而考第一個個不太 稀罕,會嗎?

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

話唔緊張就呃你啦

我係超緊張㗎
我要記得幸福......

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我內里緊張, 但唔敢表露出嚟, 怕影響小朋友.
老實講, 學校話就話"求學不是求分數", 但升唔升到班都係睇分數.
升小一靠運氣; 升中一靠實力(呈分) , 都係睇分數, 點可以唔緊張呢?
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

sunnymama2 發表於 19-6-12 20:22
係呀,我同個仔講,你認真温書,考完試就有獎。

考完高分或低分,我唔會獎或罰。目的係想佢知道盡力,認 ...

多謝你提醒 應該無獎無罰

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我緊張,因為呈分啊,她唔係好緊張,她話她有把握。
我但求她主科全A(考咁多次都係咁上下水平),咁她話4科都係A,不過,中英文分數無上次高分,咁我對她講:我好滿意你的努力和分數。
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

平常心、分數吾重要、重要是已經盡力

公爵府

浩霆豬豬 發表於 19-6-13 21:43
話唔緊張就呃你啦

我係超緊張㗎

我都係緊張媽媽

公爵府

sunnymama2 發表於 19-6-12 20:22
係呀,我同個仔講,你認真温書,考完試就有獎。

考完高分或低分,我唔會獎或罰。目的係想佢知道盡力,認 ...

我要向你好好學習

珍珠宮

下星期就知考成點⋯⋯我少少緊張(驚英文唔合格)

wcpcelia    發表於 19-6-14 16:30

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

mypineapple 發表於 19-6-13 22:55
我要向你好好學習

樓主,我開始改變主意。。。

派左卷,有人會犯"全天下男人都會犯的錯",我個仔就犯“全天下小朋友都唔會犯的錯”

我諗緊下次要規定攞某個分數才獎佢,等佢俾心機覆卷!

大宅

回覆樓主:

我只緊張過程,有無認真努力溫過,結果從來都唔重要

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

睇小朋友幾大啦!
初小我唔會重視分數,高小要為升中作準備當然要重視分數。不過我自己會更重視孩子學習態度多於成績。良好學習態度必須從小培養,認真/盡力去對待測考,就算成績未如理想亦值得稱讚,相反態度懶散要人督促先肯去做,就算成績可以亦不值得嘉許。

水晶宮

初中或之前好緊張,高中之後只關心公開試
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

wmkcnw 發表於 19-6-12 20:17
只知道家長越緊張,對子女負面影響更大。

如果只是高分有獎,對於盡力但低分的小孩,好唔公平。

我自己都係慢熱型,小一小二完全唔知做緊乜,去到小五六先叫識得緊張下,成績中等。上到中學,有幸同幾個勤力讀書的學生做左friend, 中三入左精英班,當年會考都有廿幾分,叫做最後入到三大咁。
我女宜家小二,個人冇記性又大頭蝦,唔小心的失分可以是十分八分,希望佢好似我咁上到中學會開竅。

大宅

mypineapple 發表於 19-6-12 19:44
考完試, 大家會緊張孩子既分數嗎?
如果進步了, 會點讚?
如果退步了, 會點樣鼓勵?

緊張呀!雖然叫自己唔好咁着蹟,但見到佢高分都開心。小1第1次考試平均分97 (全級20/148)第2次88 (88/148)今次派返啲卷,估 94(好想快啲1知全級幾多)

好多佢都係唔小心,但佢今次已改善了。未派返卷時,我已買咗佢最愛既森林家族,獎佢努力温習,不問結果,都有禮物。今日剛好送到,明天佢有得拆禮物

水晶宮

回覆樓主:

我個人超衰,我同佢講讀書係佢責任,講考得好係應份,從來冇獎架

wcpcelia    發表於 19-6-14 16:34

男爵府

你地都好好eq, 我今日收到份考試卷,真係忍唔住剷到佢上天花板,用咗咁多努力時間去溫習,但因為d 唔小心扣好多分,真係嬲到讚唔出

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我細個阿媽一見唔係100分就打

所以我會睇佢錯咩先。

尤其佢份卷深到high high 地
我是一隻喵

子爵府

回覆樓主:

擒日派卷,嬲到折天,失手,自小四、小五以來最差一次,可能壓力,緊張令佢失手,不過英文一向唔算好,黎緊暑假安排惡補!
囝和我都唔開心,睇下有冇机會追番!

男爵府

我通常會話佢知咩野分數有獎,因為知佢能力去到邊,但如果低過其實都會獎不過會細份一點,同同佢講返成日唔小心,如果小心一點就可以更好,會同佢講返獎勵係因為佢有努力過溫書,下次希望會留心做好一點

首頁

尾頁

跳至