1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

牙蛀太多,攪到個口臭曬,佢啊爸又話由得佢,細路會換牙,但我覺得而家唔處理,到換牙時得隻牙腳都係要去睇牙醫,咁點解而家唔處理左先,是我多餘嗎?

大宅

請問平時有朝早晚上刷牙嗎?
我個b唔太肯比人刷牙,所以我哋求期刷,都怕會蛀牙。所以想借鏡吓你哋個習慣而留意一下。謝謝。

別墅

2019勳章

一定要處理,乳齒係會影響埋恆齒,同埋口腔甘多細菌,一陣抵抗力時好易感染其他病,唔可以唔處理

複式洋房

2019勳章

babyfung61 發表於 19-6-13 10:31
請問平時有朝早晚上刷牙嗎?
我個b唔太肯比人刷牙,所以我哋求期刷,都怕會蛀牙。所以想借鏡吓你哋個習慣而 ...

要睇住佢刷,如果唔係佢就扮刷,一陣又話刷完(emoji)(emoji)

大宅

2019新春慶豚圓

我依家都好擔心呀我個仔20個月,但係依家刷牙仲係搞搞震,我都未正式要去擦,而家叫佢去就玩水仲隻手入廁所,啲水有噴到周圍都係

大宅

2019新春慶豚圓

要處理,影響到牙床,就會影響恆齒,而且得4歲,距離換晒D牙都有一段日子,好影響佢進食同儀容

大宅

elaine01703 發表於 19-6-13 11:36
要睇住佢刷,如果唔係佢就扮刷,一陣又話刷完(emoji)(emoji)

多謝你分享心得,我會留意。
我都想知如果你小朋友嘅情況,點做好。等睇其他朋友留言指教。
希望你嘅困擾早日獲得解決,小朋友牙齒健健康康!

別墅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

點都帶去俾牙醫檢查下 要點處理再聽醫生意見啦
但一定要處理 牙齒問題唔即時處理 過一排會仲麻煩 同埋蛀牙只會越蛀越深

複式洋房

2019勳章

elaine01703 發表於 19-6-12 20:57
牙蛀太多,攪到個口臭曬,佢啊爸又話由得佢,細路會換牙,但我覺得而家唔處理,到換牙時得隻牙腳都係要去睇 ...

多謝咁多位的寶貴意見,證明我唔係多餘(emoji)(emoji)

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 DHA勳章

elaine01703 發表於 19-6-14 11:56
多謝咁多位的寶貴意見,證明我唔係多餘(emoji)(emoji)

蛀得太勁, 有機會要杜牙根.

(上年, 我妹個仔都係4歲半. 情況同你差唔多, 要去睇牙醫, 8隻蛀牙, 補左3隻. (無杜牙根). 整左$5700)

複式洋房

2019勳章

artai430 發表於 19-6-14 13:05
蛀得太勁, 有機會要杜牙根.

(上年, 我妹個仔都係4歲半. 情況同你差唔多, 要去睇牙醫, 8隻蛀牙, 補左3隻. ...

咁細個杜牙根咁痛,點杜(emoji)(emoji)

男爵府

elaine01703 發表於 19-6-14 18:22

大人杜牙根都會落麻醉.都唔會點痛.(小朋友就唔知)

快快帶小朋友去睇牙醫.培養良好刷牙習慣.

男爵府

elaine01703 發表於 19-6-14 18:22

有啲專同小朋友整牙既牙醫.
會比部ipad小朋友邊睇卡通邊做.
等小朋友唔會驚.

複式洋房

2019勳章

artai430 發表於 19-6-14 18:35
大人杜牙根都會落麻醉.都唔會點痛.(小朋友就唔知)

快快帶小朋友去睇牙醫.培養良好刷牙習慣.

我就係麻完之後都覺得好痛(emoji)(emoji)

別墅

elaine01703 發表於 19-6-13 11:36

睇住佢刷,之後都要幫佢刷多轉。
要幫佢建立良好習慣
少食甜野,食完野要飲水

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

人仔細細有咁多蛀牙,明顯係吸收得太多糖(奶粉、零食、有糖飲品)

刷牙刷得求其,唔係蛀牙主因
我姨甥間中食糖、飲有糖飲品,夜晚自己亂刷牙都無蛀牙
我女唔食糖,唔飲有糖飲品,只間中食吓餅同乾果,夜晚刷牙好求其,都無蛀牙

刷牙係重要,但飲食習慣更重要,平日唔好小食多餐,餐與餐之間唔比零食
如果唔改變飲食習慣,一樣好易有蛀牙

蛀牙唔係補完就一勞永逸,要定期去補牙,我老公小學時蛀牙,到依加都要隔幾年就去補牙

大宅

秋天與楓葉 發表於 19-6-15 12:09
人仔細細有咁多註牙,明顯係吸收得太多糖(奶粉、零食、有糖飲品)
刷牙刷得求其,唔係註牙主因
我姨甥間中 ...

多謝分享,原來唔好小食多餐,明白了。

複式洋房

2019勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
秋天與楓葉 發表於 19-6-15 12:09
人仔細細有咁多蛀牙,明顯係吸收得太多糖(奶粉、零食、有糖飲品)

刷牙刷得求其,唔係蛀牙主因

好多謝你的寶貴意見,但請不要枱高自己個女而踩底人地個仔,雖然我覺得小朋友真係唔應該食咁多糖,但我覺得一個小朋友嘅童年從未食過糖實在太可憐,但我又比個意見你老公,隔年去補牙就不如做牙套,依d錢真係唔慳得,牙係自己,重有唔好搵埋d黃綠牙醫,隔年就要再補你都重幫襯佢果到好野,在此,我再次真心多謝你寶貴的意見,請不要再回覆,我d窮人好忙,唔係成日得閒寫咁大段字比意見,謝!

男爵府

elaine01703 發表於 19-6-19 21:31
好多謝你的寶貴意見,但請不要枱高自己個女而踩底人地個仔,雖然我覺得小朋友真係唔應該食咁多糖,但我覺 ...

有小朋友有蛀牙,有其他小朋友無蛀牙,無人踩低亦無人枱高,去討論區發問,我係比意見同例子去分析,唔好屈我踩低人去枱高自己小朋友
到底邊個心態出現問題,相信網友眼睛是雪亮的

你小朋友有蛀牙,你話佢刷牙求其,我用例子話比你知,食得太多糖、少食多餐、食太多零食先係蛀牙元兇,唔改變飲食習慣日後繼續有蛀牙

小朋友得20隻乳齒,蛀咗6-7隻牙,個口有1/3蛀牙,除咗睇佢刷牙刷成點,家長亦要了解自己有咩責任,學識教導同控制小朋友飲食

零食有好多健康選擇,生果、乾果甜同天然,小朋友一樣食得好開心
健康飲食應從小建立,飲食習慣人人唔同,同童年無關,更唔會扯上可憐

男爵府

elaine01703 發表於 19-6-19 21:31
好多謝你的寶貴意見,但請不要枱高自己個女而踩底人地個仔,雖然我覺得小朋友真係唔應該食咁多糖,但我覺 ...

補牙物料始終係人造物料,要定期修補係正常,我老公係隔幾年去補牙,唔係隔年。

做完牙套都唔係一勞永逸,要每年去牙醫度檢查,而且接駁位會有很難見到的空隙,要每日好小心咁清潔接駁位。

更重要係,需唔需要做牙套要經牙醫臨床診斷之後,如果發覺杜牙根後牙質太脆弱先再決定要做牙套,唔係隨便話做就做。個牙醫唔亂咁建議客人做牙套,好明顯有醫德由此好肯定個牙醫唔係姓黃,亦唔名綠。唔知頭唔知路就屈人係XX牙醫,係一種侮辱,有禮貌嘅人會識得向牙醫道歉。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊