時政擂台

跳至

首頁

尾頁

民房

Alange 發表於 19-6-13 12:46
掉ㄧ塊磚都係有掉! 唔通殺ㄧ個人等如無殺人!

我見到好多警察受傷!

好明白你點解會咁諗。任何程度的暴力都不可取,而且真係有好多方法爭取,唔使下下破壞。

但有冇諗過點解會行動係近年會越黎越升級呢?係因為和平示威、遊行根本冇用。6月9日100萬人遊行,好和平好合理的爭取方法,但政府完全冇聽(唔好講撤回,連話會聽意見/暫緩都冇啵...)。呢個係點解d人會升級行動的原因!

大家都提出了很好的論點,但容我補充一點:我們要考慮警方武力的必要性同合理性。

我打你一巴,你可唔可以開槍打死我?不可以呀。警察經常話目的係驅散我地,咁10個人圍住打手無寸鐵的人,是否真的合理呢?

冇錯,出得黎行預左還,前線示威者的確有相關的心理準備,亦預左捱打/承擔法律責任,但咁代唔代表警察咁樣打人係合理同必要呢?

大宅

cpy0112 發表於 19-6-13 14:28
用畜牲嚟形容人,你覺得啱?咁依然證明你係冇教養

你覺得我唔啱就可以話我父母?你班9588真係好x煩,成日執著個字眼,講返件事啦,講緊‘警察’濫用暴力,滿意未?

大宅

anna108 發表於 19-6-13 14:35
你覺得我唔啱就可以話我父母?你班9588真係好x煩,成日執著個字眼,講返件事啦,講緊‘警察’濫用暴力,滿 ...

咁咪好啦!針對番件事,警察係職責所在,你可以鬧佢,但基本應該要有。
我向你父母道歉

大宅

回覆樓主:

漏咗“ 尊重” 2個字

子爵府

babygirl2004 發表於 19-6-12 23:58
好心你啦!人地台灣都講咗通過咗都無用,咪識少少扮代表!

我識少少扮代表?你又好識野咩?
蔡英文見你地攪到咁亂,梗係踩多兩腳啦!
成日話台灣唔會處理移交陳同桂,
但香港都要做左野先,立左例,台灣唔肯審理,
責任在台灣呀,唔係香港
蔡英文反共啫,下一屆總統又一定反咩?
點解香港唔一早修訂例呀?

況且,經過今次鋪天蓋地攪一攪,
所有罪犯都知道法律有漏洞啦,
仲唔有樣學樣?
將來d罪犯一定多謝你班人窩藏佢地響香港

]

大宅

agnesbeebee 發表於 19-6-12 22:29
夠嗰24萬人冷血?呀,唔係,係103萬先啱
居然支持殺人犯逍遙法外

認真想知如果大陸殺人犯、強姦犯、孌童癖潛逃咗黎香港仲住响反對修例嘅人隔離,咁佢地會點做?仲反唔反對修例?

大宅

414928 發表於 19-6-12 22:23
真係抵死自作孽,怪得誰?我的子女在家訓教準備明天返學,點會無啦啦受傷?自己選擇參加暴亂就預左危險,佔中 ...

禁止訪問

水晶宮

Gdudu 發表於 19-6-13 12:54
掉一塊要打全部人?都幾易做

暴徒要拉 暴警違法罪加一等 2邊都拉 重罰違法公務員

有冇睇直播呀?全部人衝去警察嗰面用遮插警察,爆徒郁手警察還手好正常,另外有啲人向警察掉磚,唔通警察問班爆徒,請問邊位掉磚,然後只打掉磚嗰位咩

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

警察比佢地打到頭破血流,打到暈瞓嚮地吓嘔白泡,咁又點?
個班人又好善良? 咁又係和平示威?
佢地攞晒武器,唔打警察,警察會還手?
全世界只有香港警察咁克制,外國警察早就已經郁手。

水晶宮

Gdudu 發表於 19-6-14 07:08
緊係要咁做啦 唔係咩叫法治 做咩要搜証?亂就唔洗跟規矩?個個都係咁唔成熟處事就咪講法治喇 唔好講立法會 ...

咁示威者須要守法嗎?塞馬路,向警察掉磚掉鐵支,衝擊警察呢啲都係守法?自己唔守法但要求人地要守法?笑死

禁止訪問

水晶宮

calvin1230hk 發表於 19-6-14 07:13
警察比佢地打到頭破血流,打到暈瞓嚮地吓嘔白泡,咁又點?
個班人又好善良? 咁又係和平示威?
佢地攞晒武 ...

算啦,佢覺得啲示威者係和平示威同守法

水晶宮

Gdudu 發表於 19-6-14 07:20
我好守法播 我有犯法咩?我有支持佢地咩?
守法係共識 就算係葉繼歡佢叫你守法都係正確 有咩問題?

宜家大家都係關心示威者,幾時得閒關心你吖,你叫公務員要守法,但又唔駛叫示威者要守法

侯爵府

ddkaka 發表於 19-6-14 07:23
算啦,佢覺得啲示威者係和平示威同守法

成日都雙重標準,係佢地面皮夠厚先講得出。

禁止訪問

水晶宮

Gdudu 發表於 19-6-14 07:45
我鐘意叫公務員守法唔得嫁 又屈我叫示威者犯法 兩者有反關係既咩?只可以一邊守第邊唔守?咩羅輯黎嫁 成日 ...

哦,願來我誤會咗你唔好意思,咁你覺得示威者守法嗎?

首頁

尾頁

跳至