0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問問大家,如果自己阿妹出席自己bb既百日宴是否可不用送禮?我想知是否自己小家定妹妹唔想送?大家可俾意見,妹妹都就快20,讀緊U,有出黎返PT一段時間,讀U全部我屋企人俾,妹妹當然俾我幸福多,佢細個果陣我都好錫佢,會成日買野俾佢,到我嫁左之後,就少見面。我結婚果時妹無送禮,我無所謂。到BB出世滿月,佢都是什麼也沒送。之後我有問過下媽,BB百日宴阿妹會唔會買啲野送俾bb,媽話會。到明日擺百日宴,媽打黎傾行程,之後媽講阿妹未買玩具,話遲啲先買返。我果時就下左一聲我唔係貪圖要佢封大封,貴野,但BB喜宴有返小小心意都得啩,

男爵府

回覆樓主:

之後我就問媽一係叫妹封小小利是俾bb就得啦,唔好咁難睇但我再補返句「佢喜歡啦」廢時我迫佢,又唔開心。大家覺得呢?(講明當下我無要求要送重禮)我媽有話佢唔知唔得閒定咩?但好早已經知啦,無理由成個月都買唔到野啊,同見佢都會經常約朋友出去食野...如果覺得我貪心可照直說

別墅

是但啦
可能佢仲後生唔識禮儀
又或者真心唔想送唔鍾意你呢個家姐

送禮講求心意
真心先有意思
做人阿媽睇開d啦

答案:你小家

男爵府

cherrylee1105 發表於 19-6-13 00:41
是但啦
可能佢仲後生唔識禮儀
又或者真心唔想送唔鍾意你呢個家姐

好啦

大宅

nalinacc 發表於 19-6-13 00:27
想問問大家,如果自己阿妹出席自己bb既百日宴是否可不用送禮?我想知是否自己小家定妹妹唔想送?大家可俾意 ...

哇,我姐大我7歲,我姐結婚同百日宴我都無準備利是或禮物,當時我都係19,20歲左右,但我姐從來無怪過我,因我真係唔識,根本身邊當時都無人結婚/生仔,同埋一家人無計較呢啲,如果你係我姐,我會幾唔開心,因為你言語中已經暗示緊係妹妹小氣(包括講明讀u及有少少賺錢能力及你以前好錫佢等等),而並非體諒自己妹妹年紀小未識人情世故。

男爵府

tiffany_mok 發表於 19-6-13 00:50
哇,我姐大我7歲,我姐結婚同百日宴我都無準備利是或禮物,當時我都係19,20歲左右,但我姐從來無怪過我, ...

嗯嗯,明白我小家

男爵府

想問問大家,如果自己阿妹出席自己bb既百日宴是否可不用送禮?我想知是否自己小家定妹妹唔想送?大家可俾意 ...

做得一家人何必計較呢d事
係你小家 ...

大宅

我諗係由細到大兩姊妹相處培養翻黎既
我同我妹都會吵架
佢有翻工 但人工唔多

但我妹係我結婚 bb出世
百日宴 間唔中都會有送禮物

反而我姑仔就乜都無啦
我老公仲話唔識呢啲野

其實我覺得平平地買包尿片 奶粉都ok ge
唔洗話下下都幾千幾千既

男爵府

Ybabykingdoman 發表於 19-6-13 11:46
我諗係由細到大兩姊妹相處培養翻黎既
我同我妹都會吵架
佢有翻工 但人工唔多

你妹年紀同你相差得大嗎?

大宅

nalinacc 發表於 19-6-13 12:06
你妹年紀同你相差得大嗎?

2年

男爵府

Ybabykingdoman 發表於 19-6-13 12:11
2年

我同佢相差11

大宅

20歲唔識人情世故者,你都無需介懷

大宅

廿歲都冇,應該唔識封利是、小禮物呢D嘢。而且佢未嫁,佢阿爸阿媽果份代表埋㗎喇(平時去飲果D人情都是咁計啦,唔會叫個細嘅再另外封一封掛(emoji))

複式洋房

aquaQ 發表於 19-6-13 19:26
廿歲都冇,應該唔識封利是、小禮物呢D嘢。而且佢未嫁,佢阿爸阿媽果份代表埋㗎喇(平時去飲果D人情都是咁 ...

exactly

別墅

我又覺得買份小小得意禮物俾bb係好基本事,唔識封利是都明,但嗰個係姨生女咁有個bb出世咁開心小禮物都唔識買,有啲講唔通。仲有最重要一樣嘢,佢唔係今日先知明天百日宴,咁早知都仲要遲啲買,如果我係樓主會有啲失落,感覺好似自己個妹好冇心唔錫自己個女,真心唔係貪封利是或禮物,係不被重視感覺。我諗我明樓主感受。

男爵府

Wonda 發表於 19-6-17 06:31
我又覺得買份小小得意禮物俾bb係好基本事,唔識封利是都明,但嗰個係姨生女咁有個bb出世咁開心小禮物都唔識 ...

多謝你明白我感受,我其實也沒要求阿妹買貴野,沒有貪什麼,就算佢在街邊買幾廿蚊公仔我都會開心,都係一份心意,可能而家年代既小朋友幸福,二十歲人都唔係細喇,一份小小禮物都有啩,就算你自己fd啲既朋友生日你都會買份禮物仔啦佢就話佢好忙好多野做,要實習,但都早一個月知道,因為要預人數book位,佢果時仲要話佢要實習,驚黎唔到。之後又話就算去到百日宴都要早走細個果陣我都好錫佢,一出街見到咩可愛既野都會買俾佢,無諗過佢會話無時間好忙啫,可能似樓主的姊妹話齋廿歲啫,自己屋企人,無需計較啦,不過你講得啱,我真係會失望無諗過自己阿妹會咁..

男爵府

nalinacc 發表於 19-6-17 08:06

多謝你明白我感受,我其實也沒要求阿妹買貴野, ...

而家大個就明白你對人好人地未必會對你好

別墅

nalinacc 發表於 19-6-17 08:09
而家大個就明白你對人好人地未必會對你好

我都係大個先眀白呢個道理,所以有啲知我好錫屋企人嘅長輩同我講:你而家結咗婚有自己小朋友喇,以自己一家為先,其他係次要了。

你唔好為此事太down, 自己一家開開心心。

大宅

好少事姐~送唔送都冇所謂~佢錫你同bb咪得~我妹同你妹差唔多大~滿月都冇送咩同埋細個都唔識呢d野啦~我自己都湊bb忙到一頭煙~呢d野巳經冇咩所謂

男爵府

Wonda 發表於 19-6-17 11:03
我都係大個先眀白呢個道理,所以有啲知我好錫屋企人嘅長輩同我講:你而家結咗婚有自己小朋友喇,以自己一 ...

好的十分多謝你

首頁

尾頁

跳至