自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

仲係米以前咁咁難食??
我80後,個時真係食唔落

仲想問,老師會唔會要求你食晒?
我女九月小一,諗更訂飯定自己帶?

禁止訪問

用戶要求終止服務

李露眉 發表於 19-6-13 07:43
仲係米以前咁咁難食??

我做家長義工看午飯秩序做咗幾年。
我都試過飯。
口味嘅嘢好個人,我兩個小朋友,一個話訂返難食,一個話好食,於是一個訂一個唔訂。
最少要食一半啦,我哋會多鼓勵小朋友食。但唔舒服就唔會迫。
低年級唔會識自律同唔識均衡飲食,所以老師同家長會鼓勵佢哋食。假如無人理,佢哋係可以成盒唔食之後等小息食零食同放學下午茶!

水晶宮

IloveJJ 發表於 19-6-13 07:46
咁驚就唔駛諗,自己帶。又驚難食,又驚老師迫食!

問下啫,始終我年代唔同而家

用戶要求終止服務

如果可以,最好帶飯,因為食唔曬屋企啲飯,會帶返屋企,家長會知佢食咗幾多(我呢間唔俾喺學校倒自己啲飯)。
訂飯就要即場掉,有啲小朋友會學識點樣拖延到小息就掉飯盒、學識壓到啲飯好實同推埋一邊就掉!

水晶宮

happybebebe 發表於 19-6-13 07:48
我做家長義工看午飯秩序做咗幾年。
我都試過飯。
口味嘅嘢好個人,我兩個小朋友,一個話訂返難食,一個話 ...

明白,我問左女,其實佢未知咩叫訂飯
佢就直接答我,食媽咪既飯

但我驚唔係日日煮

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

李露眉 發表於 19-6-13 07:51

第一個月訂飯比佢試下囉~
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 19-6-13 07:53
第一個月訂飯比佢試下囉~

好既,我叫佢試左一個月先,thx

用戶要求終止服務

李露眉 發表於 19-6-13 07:51

如果送唔到飯,可以即日買,但數量唔多,點買就睇學校安排

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

仲係米以前咁咁難食??

時代冇變,一樣咁難食

侯爵府

回覆樓主:

通常小一貪新鮮,一定話好食,但過了大半年,飯種不斷重複,人人也開始厭,就開始变得難食,所以小二開始少了人訂飯

大宅

可以日日煮比佢帶/送飯就唔好訂飯,我仔話好難食。

公爵府

回覆樓主:

過來人答你

亞囡中文好好,剛入小學已經識睇飯單,
佢好钟意食野,又可自己話事食咩,
好enjoy仲話好好味。

小二、小三,有時會话今日个飯難食。

小四開始叫我帶飯,因好多同學都帶,
她說很難食

小五我叫佢照食學校订飯,吾得閒天天煮。
最近發現佢瘦左好多,迫供之下……

原來每日都只食幾啖而已。
吾怪得放學好似餓狗甘扭计要食好飽既野

來年升小六,打算煮得就煮,可憐!

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

bbyou 發表於 19-6-13 08:07
過來人答你

我仔間學校都唔迫食飯,佢真係食好少,次次放學番黎才帶佢食野。

我都試過學校的飯,唔難食,佢自細就唔鐘意食野,要人迫先食。

我有諗過下年申請特殊服務,去學校側佢食飯!

男爵府

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我覺得要比佢吃過學校D飯至知岩唔岩佢口味!有人接受,有人唔接受!
我個仔小一開始訂餐,我開頭問過佢味道好唔好,佢話好味嘅,所以我以爲佢可以餐餐吃曬!點知小二開學頭果兩個月,放學返黎,成日話好肚餓,咁我奇怪問下,你啱啱吃完午餐無幾內,會有幾肚餓呀?原來佢吃一半掉一半,因為有D好難吃!咁我就費事佢再浪費食物,自己又唔飽,所以之後煮比佢自己帶飯啦!

水晶宮

mspigpig 發表於 19-6-13 08:12
我覺得要比佢吃過學校D飯至知岩唔岩佢口味!有人接受,有人唔接受!
我個仔小一開始訂餐,我開頭問過佢味道 ...

如果訂左,佢食一半掉一半,好浪費

寶石宮

回覆樓主:

啲飯倒咗垃圾桶多過食落肚,每日都好浪費好好浪費好浪費

侯爵府

可以的話就自己帶飯。

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

男爵府

仲係米以前咁咁難食??