嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

11個月大bb對固體完全冇興趣,只肯飲奶,每天好比心機煮不同樣款,最多都係食一兩啖,都唔知可以點樣令佢有興趣

男爵府

chloeyung 發表於 19-6-13 09:08
11個月大bb對固體完全冇興趣,只肯飲奶,每天好比心機煮不同樣款,最多都係食一兩啖,都唔知可以點樣令佢有 ...

試下 一日三餐准時同台同大人一齊進食 食完固體後才比奶奶
回覆 chloeyung 的帖子

Hello chloeyung, 見到媽媽試過煮唔同種類既食物, bb唔肯食固體的確會煩惱。媽媽可以等bb餓少少先餵, 盡量把握bb進食頭15分鐘, 關上電視同攞走玩具等bb專心進食。就算bb食唔晒/唔肯食都盡量唔好補奶, D bb知道唔食固體就有得補奶會更影響胃口,寧願下一餐早少少餵呀

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

koalalee88 發表於 19-6-13 12:03

唔乖晒

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-6-13 15:59
回覆 chloeyung 的帖子

Hello chloeyung, 見到媽媽試過煮唔同種類既食物, bb唔肯食固體的確會煩惱。媽媽可 ...

原來唔好補奶,整日驚佢餓

別墅

chloeyung 發表於 19-6-13 17:23

但成日吐出來

chloeyung 發表於 19-6-13 17:23

太快補奶會影響食固胃口,將將D顏色鮮艷蔬果(蕃茄、甜椒、菠菜、青豆、蘑菇)、肉類煲湯打爛整成西式濃湯,配拾搭唔同粉/麵/米線/通粉, 多D新鮮感可以刺激食慾,增加BB活動量對佢胃口都有幫助。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

koalalee88 發表於 19-6-13 12:03

簡直同路人,我bb都是咁

首頁

尾頁

跳至