自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

一升上小學 上年小一同今年小二數學都唔合格 得30幾至40分 想問下大家有冇辦法幫到小朋友

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

概念問題

你有無試過用佢鐘意既野 代入 ?
好似長題目 我多數代入用糖/車 咁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

你要睇下有冇特別原因令佢數學差

我個仔、女當年都係有一科特別差,但原因係佢地都唔LIKE個老師,所以潛意識對果科好抗拒

珍珠宮

回覆樓主:

中數or英數?
真係計算差定睇吾明題目?這個可以以做多啲,睇多啲解決
如果連個概念都吾明,就難搞唯有慢慢教,試下代入日常生活,咁容易會容易明啲

水晶宮

Ken2293 發表於 19-6-13 09:32
一升上小學 上年小一同今年小二數學都唔合格 得30幾至40分 想問下大家有冇辦法幫到小朋友
...

係咪文字題唔識睇題目?

子爵府

love2talk 發表於 19-6-13 09:59
係咪文字題唔識睇題目?

都係

子爵府

奇異果小邱 發表於 19-6-13 09:49
你要睇下有冇特別原因令佢數學差

我個仔、女當年都係有一科特別差,但原因係佢地都唔LIKE個老師,所以潛意識 ...

佢本身都係唔係咁鍾意數學 但今年小二 怕佢再咁低分追唔上

子爵府

kavenzou 發表於 19-6-13 09:53
中數or英數?
真係計算差定睇吾明題目?這個可以以做多啲,睇多啲解決
如果連個概念都吾明,就難搞 ...

樣樣都有啲 大多數睇唔明 計算本身唔叻 但今年已經小二 怕佢再咁差小三追唔上

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

仲有時間追,趁暑假重做小一數,D練習唔需要成本做,㨂D唔識嘅題黎做好D,唔係就無興趣。我女之前D數概差,自己跟足D,知道佢邊部分晤識,同補習室講,自己又搵果部分D題俾佢做,今年好咗,起碼唔懼怕數學。數學一定要靠多做練習,加油

水晶宮

Ken2293 發表於 19-6-13 10:01
都係

哥哥有10元,妹妹比哥哥多10元,二人共有幾多元?

呢d佢識唔識計?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

數學題目可以理解到嗎?

你試下借D數學圖書,先引下佢的興趣先

再加一D 多圖的練習佢做下

如果佢加減數要數數手指先計到,你由得佢咁計數<--千奇唔好笑佢,過咗呢個階段,就會上手。

珍珠宮

有時小學的數學題都好難,開頭要一齊讀題目。

教佢理解。

有D小朋友係粗心,失分係因為唔小心多D

例如: 雙數+雙數都可以等於一個單數

子爵府

小二就唔知,小一好小會唔合格,一來好多k3個陣已經教過,二來小一文字題應該唔多。
小一果陣有無問下數學老師小朋友上堂情況點? 除左數學其他科又如何?平時放學有無跟下佢d數學功課?
試下補習/假期做多d練習,自己教同外人教可能有分別。

子爵府

sharon26788 發表於 19-6-13 10:08
仲有時間追,趁暑假重做小一數,D練習唔需要成本做,㨂D唔識嘅題黎做好D,唔係就無興趣。我女之前D數概差, ...

明白

wcpcelia    發表於 19-6-15 10:25

子爵府

奇異果小邱 發表於 19-6-13 10:17
有時小學的數學題都好難,開頭要一齊讀題目。

教佢理解。

佢理解係好差

子爵府

love2talk 發表於 19-6-13 10:08
哥哥有10元,妹妹比哥哥多10元,二人共有幾多元?

呢d佢識唔識計?

有時計到 有時計唔到 佢理解最差

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Ken2293 發表於 19-6-13 10:32
明白

暑假俾D時間開始背乘數,如果到時先至背又趕晤切,又會亂炒埋一堆

子爵府

sharon26788 發表於 19-6-13 10:36
暑假俾D時間開始背乘數,如果到時先至背又趕晤切,又會亂炒埋一堆
...

乘數表上學期已經背識哂 但今次考試卷都係得35分 佢理解好差 啲題目一轉少少中文字問佢野佢就唔識

子爵府

Ken2293 發表於 19-6-13 10:37
乘數表上學期已經背識哂 但今次考試卷都係得35分 佢理解好差 啲題目一轉少少中文字問佢野佢就唔識
...

小朋友係我親自教 考試前已經將所有考試范圍影印起碼15次以上俾佢做 喺屋企做佢全部都識 平時測驗都有60分左右 到考試得返30分

侯爵府

Ken2293 發表於 19-6-13 10:37
...

係喎,忘記已經小二文字題試下圈重點字,劃箭咀,圈埋最後求乜,仲有最後係乜單位

首頁

尾頁

跳至