0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

我個B就快4個月大,我同老公都要番工既Weekend我地兩個湊佢個陣,日頭時間都好訓得
每隔4個鐘食一次奶,中間會大約訓兩個鐘
到夜晚10點幾左右食完奶就可以訓到第二日7am

但係到我要番工既日子,個B就俾老爺奶奶湊
日日放工番到去都係話個B今日冇乜點訓過
之後夜晚既時間我接番手照顧個B啦
我埋身餵母乳既,佢食又食唔好咁,食兩啖就想訓
去到半夜又會醒要食d奶先肯訓番

我老公就覺得係個B食唔夠,所以日頭先訓唔好
我就覺得係佢屋企人太嘈,所以先訓唔好。因為平時到weekend我地湊個陣屋企個環境就靜好多既

我想問下有冇人個B日頭都係好易俾人嘈醒?定係真係食唔夠先會訓唔好?

別墅

2019新春慶豚圓

Tyan36 發表於 19-6-13 11:24
我個B就快4個月大,我同老公都要番工既Weekend我地兩個湊佢個陣,日頭時間都好訓得
每隔4個鐘食一次奶,中 ...

我BB目前既規律係

日頭1200到2000訓好少 (可能加埋得一兩個鐘)
仲要人同佢講野同玩 唔係就會喊

之後2000訓到22:30 or 23:00
食埋奶就訓到第二朝07:00 or 09:00 (時時唔同)
之後自己look look 下,啜啜手指就訓到1100 to 1200
反而下午 or 晚上個轉 要抱訓

可能因為開左冷氣好好訓掛
未試過全日開冷氣

大宅

2019新春慶豚圓

其實四個月嘅BB,日頭唔瞓你夜晚湊,仲好啊
如果佢日頭瞓得夠佢夜晚唔瞓你就死啦

複式洋房

我比奶奶湊都有同樣既問題

我後尾睇過奶奶一日睇佢點湊

發現我奶奶不停同我個b玩,

就算攰都話要捉住佢傾計,日頭根本無得訓

夜晚自然就攰到奶都唔想食啦,

食唔夠半夜自然叫肚餓。

你可以睇下係咪同一個原因

洋房

我bb岩岩4個月大 佢係好易比人嘈醒既bb
因為已經戒左夜奶 如果日頭訓得吾夠 夜晚最尾個餐奶就會食得好差 半夜就會起身食奶
我個b食吾夠奶係吾會訓覺 除非日頭無乜訓過

別墅

我好同意 4 樓果位媽媽既講法:bb 日頭唔夠瞓,臨瞓前餐奶未飲完就瞓著左,於是半夜肚餓又要搵奶飲

不如你建議你老爺奶奶跟返你地 weekend 湊 bb 的 timetable 啦,到差唔多時間就送 bb 上床休息(老人家未必咁留意到 bb 眼瞓疲倦的 signal),同埋到 bb 要瞓時個環境盡量安靜啲

4 個月 bb 日頭清醒左約 2 個零鐘就要休息架喇,日頭瞓得少或瞓得差,冇錯到夜晚係好易入睡因為佢攰到爆,但係往往睡眠質素會差左,bb 會瞓得唔好易醒。當然日間瞓太多,夜晚 bb 又會好精神唔願瞓啦,所以日間既小睡盡量每次唔好超過 3 個鐘

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊