懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

超級豬 發表於 19-6-13 19:15
有同道中人令我感到一絲安慰.因為我俾人語言攻擊.話我搵借口話我懶.又話將來bb有事你會後悔.心好難過.
...

唔好比啲人影響到你,唔係個個有時間去煮飯架,我果時無介過口添,麥記、茶記,可樂、凍飲、濕熱野,薯片、零食及生冷野,日日輪流食,個仔出世皮膚好好,濕疹都無,健康精靈,讀書學野仲幾叻唔好擔心咁多,最緊要食得開心,唔開心影響BB ga

大宅

JP930 發表於 19-6-13 20:52
唔好比啲人影響到你,唔係個個有時間去煮飯架,我果時無介過口添,麥記、茶記,可樂、凍飲、濕熱野,薯片 ...

男爵府

超級豬 發表於 19-6-13 21:03
最重要話完我之後佢地日日到去食辣野又唔介口又日日炸野.只不過佢地係自己屋企煮.咁就叫健康?我食外賣到 ...

唔好理啲無謂人講野,影響心情同阿B呀我覺得食乜真係無影響,心情反而會影響BB, btw,我果時都好鐘意食酸辣架,樣樣都食啲bb容易適應,食得太清反而易有敏感

大宅

JP930 發表於 19-6-13 21:35
唔好理啲無謂人講野,影響心情同阿B呀我覺得食乜真係無影響,心情反而會影響BB, btw,我果時都好鐘意 ...

我已經當咩到聽唔到.佢地話點就點囉.反正我真係冇辨法先一日三餐外賣

別墅

超級豬 發表於 19-6-13 12:17
想問下有冇媽媽係一日三餐到食外賣?
又成日啲m記.kfc 個啲野?
bb到係健康?

我就係活生生例子返工日日外賣,唸唔到吃咩就M記/KFC,日日吃零食奶茶可樂冰飲乜都唔戒口,仔仔上個月27號出世好可愛

洋房

超級豬 發表於 19-6-13 20:49
係.冇錯. 有同道中人令我感到一絲安慰.因為我俾人語言攻擊.話我搵借口話我懶.又話將來bb有事你會後悔.心好 ...

如果開post 為既只係搵認同你既人,其實容乜易.
附和既說話要講又有幾難?
不過如果三餐外賣,又要日日擔心自己BB長唔大,而自己其實唔係唔得閒煮,只係懶,又點睇呢?
如果覺得比人攻擊,你日日食唔出聲其實都無人知.
但既然你想得到人地關心,而人地又真係出於關心你,但講既說話你又唔岩聽,咁你可以選擇唔講,而人地亦會選擇唔回應.
樓主,希望你BB出世健健康康.

大宅

我係成日食外賣㗎,因為得兩個人,老公返工,中午同午餐一定係食街嘅嘢

別墅

其實唔煮真係唔可以話係因為懶架
其實正常準時走都放6點 番到屋企仲要買送 最快都成7點
洗下煮下快手都要8點先食 食完洗埋快手都已經9點
仲要沖涼 又要洗衫 (我已經放假先打掃)
醫生又叫10點前瞓煮飯真係冇時間 !申:早期出血煮煮下真係會暈都係食外賣多 而家中期我一星期煮5日 不過老公成日叫我唔好煮 因為佢唔想洗碗!所以我自己洗埋倒埋垃圾 每日真係好攰

大宅

超級豬 發表於 19-6-13 12:17
想問下有冇媽媽係一日三餐到食外賣?
又成日啲m記.kfc 個啲野?
bb到係健康?

外賣都可以揀啲健康既食物架
M記 KFC 可以食吖 不過一星期一至兩次好啦

大宅

poohying 發表於 19-6-14 09:39
如果開post 為既只係搵認同你既人,其實容乜易.
附和既說話要講又有幾難?
不過如果三餐外賣,又要日日擔 ...

Um...我識得你既我要番工架.收工8點幾.番工地點同屋企好遠.番到屋企到成9點幾.咁到叫懶我諗你係咪有啲咩搞錯左奇怪.

洋房

超級豬 發表於 19-6-14 13:11
Um...我識得你既我要番工架.收工8點幾.番工地點同屋企好遠.番到屋企到成9點幾.咁到叫 ...

咁如果係環境你無辦法唔食外賣 咁可以選擇食健康既外賣.
M記、KFC係咪一個好既選擇,做媽媽既你,係應該明白
如果成日食M記KFC,一個正常既人都唔會健康得去邊啦

大宅

poohying 發表於 19-6-14 15:34

咁如果係環境你無辦法唔食外賣 咁可以選擇食健康既外賣.

其實m記同KFC我到好小食.有左到宜家到食唔過三次.只係想睇下有冇媽媽到有食姐.食外賣到有啲可以好健康.所以我唔明白點解啲人要咁話我.講到我好想食外賣咁.你又唔了解我又唔識我就咁講到判我有罪咁

別墅

回覆樓主:

其實唔使咁介意, 當你冇胃口, 就算好有營養野食唔到/食完嘔返出嚟仲衰, 有野食落肚好過食唔到/嘔呀, 而且唔係個個咁幸福有屋企人煮, 大肚對氣味好敏感,我依家煮野食都係死頂, 食物味我好大反應, 一路煮一邊反胃, 唔好話食, 煮都死死下

別墅

超級豬 發表於 19-6-14 15:51
其實m記同KFC我到好小食.有左到宜家到食唔過三次.只係想睇下有冇媽媽到有食姐.食外賣到有啲可以好健康.所 ...

我而家16w
之前果3個月日日反胃無胃口
亦對氣味好敏感,唔可以聞到油煙味
所以果期都係日日出街食
有時都會食下m記,飲下可樂
如其無野落肚,食垃圾食物點都好過零呀
我老公都唔反對,最最梗要自己食得落開心就得
我媽媽都成日鬧我偏食
有益野唔食 奶又唔飲 ,話第時生左出黎你就知味道,我都好唔開心。好彩老公體諒我
而家捱到16w,胃口正常番,又唔會反胃
黎梗先會試下自己煮番飯食

洋房

rinoa1111 發表於 19-6-14 17:09
我而家16w
之前果3個月日日反胃無胃口
亦對氣味好敏感,唔可以聞到油煙味

係喎,講真,頭3個月唔知點解特別想食麥當奴

洋房

超級豬 發表於 19-6-14 15:51
其實m記同KFC我到好小食.有左到宜家到食唔過三次.只係想睇下有冇媽媽到有食姐.食外賣到有啲可以好健康.所 ...

一係餓死,一係M記KFC,唔駛諗都識得揀.
所以話,如果擔心食左會唔會唔健康,不如先關心食左自己健唔健康,揀既食物係咪又係最好.
但係外賣一定唔係最好選擇,無得揀既話,都無辦法
擔心呢樣擔心果樣,其實身心都會唔健康.
樓主,除左飲食,運動一樣重要.
加油啦!

大宅

如果避免唔到食外賣又想心理好過啲,不如試下食多啲生果,蘋果橙奇異果放得耐,洗洗就食得,外賣通常少菜少纖維,買定啲菜洗好放雪櫃,返屋企烚黎食,五分鐘夠快又營養

首頁

尾頁

跳至