親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位好:會於8月中1家4口(2個女兒10多歲)去東京7天, 請問以下行程會太趕嗎? 可買那些交通Pass較化算?

Day1(一) 16:00 到成田機場>> 18:30 池袋Resol酒店 >>池袋行街
Day2(二) 跟團-富士山河口湖一天遊 >> 18:30 新宿行街
Day3(三) 台場一天遊:
1.Deck Tokyo Beach-Joypoils (お台場海浜公園車站) 2.富士電視台 ( 台場站)
3. 大江戶溫泉物語 電信中心站(テレコムセンター)4. TeamLab Borderless (青海站)
Day4(四) 海洋迪士尼一天遊
Day5(五) 淺草-雷門,仲見世通 >> 晴空塔-墨田水族館 >>上野-上野動物園, 阿美橫町
Day6(六) 澀谷>> 原宿:明治神宮,日本年輕人cosplay文化的「竹下通」,表參道>>
東京車站 >> 秋葉原
Day7(日) 10:00 酒店Check-Out
A-行李寄存酒台, 池袋/新宿行街 >> 16:30 利木津巴士>> 20:35 搭機回港
B-行李放機場, 轉接駁巴士往酒酒井Outlet >> 17:00 回機場

1. 請問台場:以上4個景點如乘搭百合海鷗線順序排列較好?若是在區域內想搭乘免費巴士「東京 Bay Shuttle」是否會浪費時間? teamLab Borderless-會否限人數進入? 要預先購票嗎?那袌購票較平?
2. Day5(五) 請問以上行程順序可行嗎? 墨田水族館較Sunshine City大嗎?3.Day6(六) 如澀谷行去原宿需時多久? 請問以上行程順序可行嗎? 秋葉原電器是否較平?
4. Day7(日) 請問住池袋Resol酒店, 搭利木津巴士去機場應在那個站上車? 車程多久?
5. 請問我應買那類交通咭較平? 西瓜咭是否JR亦可使用?

不好意思, 因第1次自由行比較多問題想知道. 謝謝各位幫忙!

[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

大宅

你搭咩出去池袋呢? 4點落機, 6:30就到池袋?

台場的話, 如果夾到時間搭Shuttle都可以, TeamLab我未去過, 今年都諗住會去

澀谷行過去原宿, 如果係109開始的話, 大約20-25分鐘

係東京西瓜咭搭車就可以

男爵府

oliviapylo 發表於 19-6-13 14:46
你搭咩出去池袋呢? 4點落機, 6:30就到池袋?

台場的話, 如果夾到時間搭Shuttle都可以, TeamLab我未去過, 今 ...

我打算搭Skyliner京成電鐵王日暮里轉JR到池袋, 由東口西武行過去.
請問在台場範圍內, 是應搭百合海鷗線 或是 搭免費ShuttleBus較好?
請問我去台場那天依現時次序是否較好?

謝謝!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

男爵府

AppleChow 發表於 19-6-13 15:38
我打算搭Skyliner京成電鐵王日暮里轉JR到池袋, 由東口西武行過去.
請問在台場範圍內, 是應搭百合海鷗線 或 ...

之前去台場當日行程同你差唔多
不過冇去大江戶
我都係搭百合海鷗線
當日只去Teamlab同Joypolis
我覺得反而要注意次序安排
Joypolis冇記錯係收10點
Teamlab收7點
上次去呢兩個點都差唔多去左1日
如果去埋大江戶時間可能較趕
Joypolis玩下排下都玩左2個幾鐘都未玩哂
Teamlab又玩左3個鐘

wcpcelia    發表於 19-6-19 15:58

禁止訪問

大宅

如果係搭skyliner的話, 不如搭NEX來回啦, 又有得平

禁止訪問

男爵府

sukebee 發表於 19-6-13 16:49
Day 3 : 1.Deck Tokyo Beach-Joypoils 2.富士電視台 3. 大江戶溫泉物語 4. TeamLab Borderless
順序無問 ...

謝謝回覆.
Day 3 - 我要留意時間.
Day6 - 請問涉谷去原宿是搭地鐵較好嗎? 秋葉原我想買激光脫毛機的。
謝謝!

禁止訪問

男爵府

calbee_2014 發表於 19-6-13 16:40
之前去台場當日行程同你差唔多
不過冇去大江戶
我都係搭百合海鷗線

請問百合海鷗線是循環線嗎? 是購一天票定每站需購票?
請問你在Joypolis內是否還有其他場所可玩呢? 值得去嗎?
如我先去Teamlab, 最後去大江戶時間較好? 因大江戶是10點收嗎? 請問是否有免費Shuttle Bus回東京?

謝謝你!

男爵府

sukebee 發表於 19-6-14 10:58
Shibuya ~ 原宿只是一個站, 無地鐵 ( 去表參道就係地鐵 ) 只有 JR 山手線, 但這個站的距離都有少少遠
計 ...

因我想買Philips / Silk'n/ Braun牌子的,
是否即在網購較便宜? 但如在Big Carmare 買是否都較秋葉原貴呢?

謝謝你回覆呀!

男爵府

AppleChow 發表於 19-6-14 13:04
請問百合海鷗線是循環線嗎? 是購一天票定每站需購票?
請問你在Joypolis內是否還有其他場所可玩呢? 值得去 ...

我唔清楚百合海鷗線係唔係循環線,佢有一日票同每站買票...
其實Joypolis同Teamlab,大江戶距離唔遠,行過去都好方便!只係我當日落大雨先選擇搭車!
Joypolis裡面有VR game,夾公仔,都有岩小朋友玩既攤位遊戲!又有刺激d既機動遊戲岩大人玩,我地一心想玩VR就覺得唔錯!睇你個人喜好
如果要去哂3個地方最好玩左Teamlab先,因為佢收最早!但都要有心理準備一開門個時間係最多人!大江戶個時間係11:00至翌日9:00,shuttle bus係有既!詳細既時間表可以睇返官網,因佢有去唔同地方如新宿,品川,東京駅!

男爵府

calbee_2014 發表於 19-6-14 14:19
我唔清楚百合海鷗線係唔係循環線,佢有一日票同每站買票...
其實Joypolis同Teamlab,大江戶距離唔遠,行過 ...

明白晒! 謝謝你的提點, 真是好有用呀!!!

男爵府

AppleChow 發表於 19-6-14 14:59
明白晒! 謝謝你的提點, 真是好有用呀!!!

不客氣
另外如Joypolis買票可以去KKday買
去到比QR code佢就可以
價錢比Klook平同埋係一個價錢任玩機動遊戲同VR game,夾公仔同小朋友既遊戲要另收費
如未必樣樣會玩既佢都可以分開買入場券同單次遊戲收費
入場券外國人只係500yen,一般VR game約600-900yen不等
所以好似我咁唔係樣樣都有興趣就可以分開買

禁止訪問

男爵府

1.由成田機場搭Skyliner 到日暮里轉JR到池袋, 轉車時是否要行上大段路呢?
2. 請問當天去海洋迪士尼是否應這樣搭乘較好:
Y10 東池袋(太陽城6,7出口) >> Y24 新木場 >> 轉JR京葉線>>舞濱站
(46Min) (237+154=¥391)
「舞濱站」後,出站左轉便是東京迪士尼度假區單軌電車的「度假區總站」
再轉迪士尼單軌電車 ¥260 (13Min)
3. 如回程去機場搭利木津巴士, 是在太陽城王子大飯店 或是 池袋太陽巴士始
發站上車較近? 因見巴士網站內有這兩個上車點, 但google map又好像是相同地點.

再次謝謝各位!

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

sukebee 發表於 19-6-14 16:54
Yuri Kamome 線, 不是循環線.
有一日券, 自動售票機有得買 :
https://www.yurikamome.co.jp/fare_ticket ...

十分謝謝你呀, 唔怕我問題多多.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至