單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果我和c6未分居夠兩年 一年都未夠 可以用不合理理由去申請法援離婚嗎?

如要追討贍養費 係咪應該要自找律師比較好 ? 大家會有平啲既律師介紹嗎?

如果未夠分居期限 係咪自找律師都無用?唔受理的?

我地有個仔,唔洗爭撫養權

公爵府

bananaxpp 發表於 19-6-13 17:11
如果我和c6未分居夠兩年 一年都未夠 可以用不合理理由去申請法援離婚嗎?

如要追討贍養費 係咪應該要自找 ...

不合理理由好難批的, 勸你都是等分居兩年啦

追討贍養費, 你夠資格就申請法援啦, 不夠資格就算把啦

你付完律師費, 贏埋官司, 他唔俾你又同錢告佢咩, 你不是無限錢

唔洗爭仔是什麼意思? 共用撫養?
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

複式洋房

shareholder 發表於 19-6-13 18:12
不合理理由好難批的, 勸你都是等分居兩年啦

追討贍養費, 你夠資格就申請法援啦, 不夠資格就算把啦

甘如果呢個時候我搵律師搞 係咪都要等分居兩年先可以搵得?

公爵府

bananaxpp 發表於 19-6-13 23:24
甘如果呢個時候我搵律師搞 係咪都要等分居兩年先可以搵得?

其實你老公同不同意? 如果佢同意, 你話己經分居了兩年都得, 但如果佢不同意,

咁你申請離婚就好難成功, 可能真係要由入紙計起, 再等兩年先離到婚

但無論如何, 請不請律師, 你而家都要行動入紙, 否則就永世都離不到婚

複式洋房

shareholder 發表於 19-6-14 00:09
其實你老公同不同意? 如果佢同意, 你話己經分居了兩年都得, 但如果佢不同意,

咁你申請離婚就好難成功, 可 ...

律師會幫我搵佢簽紙嗎? 係咪可以唔需要面對面簽

公爵府

bananaxpp 發表於 19-6-14 00:15
律師會幫我搵佢簽紙嗎? 係咪可以唔需要面對面簽

其實你個情況, 律師是無咩用的, 律師只可以幫你打官司, 你的情況, 打官司不是重點,

而是要行完個手續, 律師當然會幫你搵佢簽, 但佢唔簽, 律師都無佢辦法, 所以重點是你要同老公傾左先,

或者用你的方法, 軟又好, 硬又好, 同佢達成到協議, 咁就易攪好多;

如果都唔得, 咁就行單方面分居兩年離婚, 但佢唔肯同意, 你亦會有排攪(有無律師都一樣有排攪)

你而家要做的, 是入左 form 2 (分居2年), 起左個頭先, 自己入也可, 不一定要律師

別墅

離婚呈請書(分居2年)(表格2)

別墅

bananaxpp 發表於 19-6-13 17:11

如要追討贍養費 係咪應該要自找 ...

吾一定要分居,分牀瞓夠2年都得

民房

shareholder 發表於 19-6-14 00:09

咁你申請離婚就好難成功, 可 ...

我都係自己搵法緩幫手搞離婚咋 。

首頁

尾頁

跳至