時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

啱啱睇新聞見到田二少講出我想要的意見了。

就係加多一個把關>>>>立法會

如果罪犯真的有罪, 而又要移交, 擔心也是合理的。 但是如果加個立法會把關很好。 若真的犯下彌天大罪應該繩之以法,這也是鐵一般的事實。 而在立法會你不認識我, 我不認識你, 根據證據來判斷再移交也合理。 很支持加上一個立法會把關。

搜查證據>>法官>>立法會>>特首

反正這條例也真的要修補了,太落後了,漏洞多對香港也不是好事。

不如大家也想想加些什麼會更完善

珍珠宮

回覆樓主:

好過泛民魔鬼化, 只會叫口號, 真心想想堵塞漏洞才是干實事。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

大律師公會及律師公會都係泛民人?
佢哋法律出身,林鄭唔係,佢係社工出身咋,仲有連鄭若x都其身不正,可信她們乎?
用腦諗一諗啦!

珍珠宮

cca929 發表於 19-6-13 18:24
大律師公會及律師公會都係泛民人?
佢哋法律出身,林鄭唔係,佢係社工出身咋,仲有連鄭若x都其身不正,可信 ...

我的腦就是沒他們好, 所以就要集思廣益, 想法子呀~難道就由這個漏洞放置到2047年時, 大陸直接啲, 唔洗煩拉上去先再算?

反正特首都話唔會撤退, 咪諗諗囉~有何不可?

珍珠宮

mln 發表於 19-6-13 17:48
啱啱睇新聞見到田二少講出我想要的意見了。

就係加多一個把關>>>>立法會

我覺得可以多一個把關,但一定不是 垃圾會

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我覺得咁做只係用嚟安撫, 實際作用不大, 或者有啲示威者可能覺得心理上比較好

實際法官把關根本已經好足夠, 尤其係我哋嗰啲法官
總有離別的時候

男爵府

吓? 立法會? 講真??

水晶宮

Agreed, 我都覺得本身條例有利有弊. 冇絕對的好,也不是完全冇缺點。如是者,不如加多一層,好好做好把關。咁先係解決問題方法之一。而唔係只用武力去解決佢地想要既野.

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

有點似港審的概念,但港審被否決了

珍珠宮

特首以外可以加入獨立第三方反對權?被引導者在香港有上訴機制?
另外我覺得可以同時研究有咩其他方法引導條友去台灣,反正理論上唔可以假設修例會一定通過,研究個contingency plan 都好合理呀!
仲有,鄭若華應該集中火力同法律界溝通,搵一個啲律師公會會接受啲方案,雖然一般同法律界立場唔同,但最少佢地唔會暴動掉嘢發難

水晶宮

Chowying 發表於 19-6-13 18:35
我覺得咁做只係用嚟安撫, 實際作用不大, 或者有啲示威者可能覺得心理上比較好

實際法官把關根本已經好足 ...

我都覺如果用我地法官把關根本上好足夠,我相信香港法官一定唔會亂黎,又或者香港法官之外,同香港法院一樣,要有一定既陪審團,而陪審團選取對象係random 抽,同依家一樣。咁我覺得比較公平公正. 而立法會本身信唔過,政治背後各有私心.

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

ngokwan 發表於 19-6-13 18:33
我覺得可以多一個把關,但一定不是 垃圾會

Agree 現在嘅立法會有能力把關?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至