在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

上年中轉新工做trading field,超chur多ot,中間有咗2寶轉part time,生完好唔捨得家中兩件小朋友又擔心工人湊唔好(完全冇4大長老) 太焦慮又擔心,開始feel到自己抑鬱復發
左諗右諗終於辭工了!
老公工作好穩定,亦有好平的公司宿舍(2-3千),只係人工唔太多3萬中
有冇媽媽分享下,如想小朋友讀私幼,係咪難啲?!
大寶今年N班,二寶岩岩3個月,我真係個好焦慮嘅人,好怕因爲自己唔返工影響咗小朋友得到優質教育嘅機會(emoji)(emoji)
雖然辭工無重一身輕,但係開始擔心財政

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

patahide 發表於 19-6-13 18:20
上年中轉新工做trading field,超chur多ot,中間有咗2寶轉part time,生完好唔捨得家中兩件小朋友又擔心工 ...
好的教育,唔係靠幼稚園,係靠家教。

你咁緊張,小孩接收你的負能量,成長得唔開心,咁點會有心機讀書?

大把成功人仕,唔係名校出身,亦有好多名校生頂唔順壓力而自殺。

最緊要記得,你生bb 係想佢快樂,而唔係飛黃騰達。

先教好你自己,做個快樂人,多些正能量。

BearBearStitch    發表於 19-7-17 23:21

別墅

上年中轉新工做trading field,超chur多ot,中間有咗2寶轉part time,生完好唔捨得家中兩件小朋友又擔心工 ...

其實我同你狀況完全一樣,已經冇做野三年... 如果你想搵人傾下可以私下pm 我

大宅

學卷幼稚園都有好既,唔讀私校負擔少D,剩低既錢可以去下旅行學下野

洋房

Duffy727 發表於 19-7-4 17:26
學卷幼稚園都有好既,唔讀私校負擔少D,剩低既錢可以去下旅行學下野

有冇咩幼稚園提議?
想揀啲學術好啲

大宅

patahide 發表於 19-7-5 12:39
有冇咩幼稚園提議?
想揀啲學術好啲

你住邊區?先買本天書睇下,留意下自己區內的幼稚園,有d仲有open day可以參觀

複式洋房

回覆樓主:

我今個月中就開始轉做全職媽媽,都好擔心財政問題……同埋唔知自己適唔適應到

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

好多學劵幼稚園都超級好喎。也有很多私幼其實麻麻地 (勢利眼、白鴿眼的也聽過不少)。

子爵府

回覆 patahide 的帖子

揀啲學術好啲即催谷,大人細路都預了辛苦,何苦呢?

如果擔心財政,應該讀學券半日不用交學費,有些還有免費校車。

洋房

CheungKeeKee 發表於 19-7-16 14:21

揀啲學術好啲即催谷,大人細路都預了辛苦,何苦呢?

但其實要响咁精英制嘅香港讀書,都冇辦法唔跟住主流行
好嘅幼稚園去好小學,小學成績好入好中學

自己細個讀屋村中學,的確,人地叻果啲學校最差果個公開試都考得好,而屋村學校得考頭幾名入到大學,其實真係師資同風氣問題,自己知有幾難,所以想小朋友入到好學校

自己讀大學嘅時候,好多同學都係名校岀嚟,所以先覺得揀間好學校有幾重要

洋房

firsttimedad 發表於 19-7-12 13:32
好多學劵幼稚園都超級好喎。也有很多私幼其實麻麻地 (勢利眼、白鴿眼的也聽過不少)。 ...

暫時因搬屋,揀咗間岀名happy school讀,但都有想過考返啲學術重啲嘅幼稚園,睇咗一堆,感覺大部分prepare考直私小嘅幼稚園都係要俾錢,真心一問,有冇啲資助幼稚園又係比較具競爭力呢?

子爵府

一向也不相信「好嘅幼稚園去好小學,小學成績好入好中學,中學成績好入好大學」,然後就從小開始迫孩子。

朋友的子女讀好出名的中學(雖然我不認識),成績差到要讀自資學位。

自己請人也見過名中學出來的,但入不到好的大學。

大學畢業生的水準又點呢?有目共睹。就是因為細個被人迫讀書,到了大學求其讀,只求畢業。

出來工作就更加感覺到學歷不太重要。你的上級坐到這個位是因為高學歷嗎?

子爵府

仔女有幸入到間用心辦學的幼稚園,上下都充滿人情味,我們跟創辦人好熟,她在名校工作過,見盡不少個案,可以分享。

有學生入了名校,跟不上,學校會勸告退學,但成績差很難找學校。有學生回幼稚園探老師,因壓力太大哭了出來,但媽媽一出現立即收起眼淚,許多孩子自己承受壓力希望達到父母的期望,而父母是不知道的。

所以當年都是按幼稚園提議選了間輕鬆的小學,人家個個星期默書,我仔一個月才默書,最後都是一齊升班。最緊要讀得開心。

剛看了親子雜誌,訪問一間小學,得知一批同一幼稚園的學生,在三年級之前成績好好,但高小即退步,因為那幼稚園一開始已為升小學而催谷,小學首三年還應付得來,高小程度深了跟不上。

別墅

CheungKeeKee 發表於 19-7-19 09:59

仔女有幸入到間用心辦學的幼稚園,上下都充滿人情味,我們跟創辦人好熟,她在名校工 ...

我都係全職媽媽

首頁

尾頁

跳至