0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB三個月大,自從滿月無耐食奶胃口開始變差,但打兩個月針時跟到生長線,見健康院醫生話BB大個左會自己調節食量,叫我唔洗擔心佢食少左。

但到呢幾日一路掛住訓,差不多隔成4-5個鐘先肯食120ml, 其餘時間個嘴一掂到奶樽即爆喊⋯⋯睇左兒科醫生又係叫我觀察一下,請問有無其他BB食奶量少過用體重計個條formula,但一直跟到生長線?

聽日開始要返工了,一定心不在焉⋯⋯

複式洋房

yy.b 發表於 19-6-13 18:46
BB三個月大,自從滿月無耐食奶胃口開始變差,但打兩個月針時跟到生長線,見健康院醫生話BB大個左會自己調節 ...

其實應該唔駛咁擔心?bb食得瞓得玩得痾得又冇唔舒服就應該冇問題喇? 我個仔除左開頭猛長期係咁追奶之外一直食奶量都唔算特別多,但就都叫瞓得好吸收得好,跟倒條生長線仲有突。兩個月打完針厭奶左兩個禮拜之後我已經冇再計較佢個食奶量,只要佢肯食就夠。佢三個月時大約三個鐘先食90,好少時候會食倒120。而加三個半月大突然食奶食得好左4-5個鐘會食150-180,仲要5-7分鐘就會食哂。所以bb嘅食奶量應該真係會自己調節,我反而覺得瞓得好比較重要 瞓得多會長肉

已刪除用户

大宅

ms_silly 發表於 19-6-13 21:01
其實應該唔駛咁擔心?bb食得瞓得玩得痾得又冇唔舒服就應該冇問題喇? 我個仔除左開頭猛長期係咁追 ...

多謝你話我知你仔仔嘅情況,可能身邊朋友嘅BB嘅食量都多過我B好多,比較指標我BB又算係食得少,所以好驚自己湊得佢唔好

大宅

Carmen8080 發表於 19-6-13 21:59
我個仔七個月 一日食4餐奶一餐粥 每餐都飲唔曬150ml 一樣長高長重

謝謝你的分享,希望我BB同你仔仔一樣都屬於吸收得好嘅體質

男爵府

BB三個月大,自從滿月無耐食奶胃口開始變差,但打兩個月針時跟到生長線,見健康院醫生話BB大個左會自己調節 ...

我個仔細個時成日一枝奶分幾轉飲,仲可以餓好多個鐘都唔飲,分享佢4個月大既飲奶時間表,我每日都有記錄,個時佢6.15kg,每日飲6xx~7xxml奶

佢飲奶量唔係多嫁,好多BB講緊一日飲800~900ml奶,但因為成日訓教,同埋飲人奶,生長線一直keep到
小食多餐,或者轉試下奶咀,我記得我個仔4個月就轉大碼奶咀喇,佢飲得慢所以唔鐘意飲呀,又可以轉奶樽試下唔同牌子

大宅

kissapplegirl 發表於 19-6-14 01:00
我個仔細個時成日一枝奶分幾轉飲,仲可以餓好多個鐘都唔飲,分享佢4個月大既飲奶時間表,我每日都有記錄, ...

多謝你幫我打枝強心針,我差啲因爲佢嘅食奶量逼死自己了 請問你記錄食奶量呢個係個app黎嘅?

侯爵府

我bb兩個月大已經厭奶,一餐飲到120ml 叫非常好,有時飲60ml 就推開奶樽,但我仔條生長線係不停咁升,由滿月15%,兩個月50%, 4個月75% , 6個月接近90%, 我仔而家11個月,未試過一餐奶多過5安,不過佢就好鍾意食固體

大宅

freshrose 發表於 19-6-15 09:48
我bb兩個月大已經厭奶,一餐飲到120ml 叫非常好,有時飲60ml 就推開奶樽,但我仔條生長線係不停咁升,由滿 ...

嘩,好犀利呀!請問你BB 2-3個月大時係隔幾耐餵仔仔食一餐奶?

男爵府

yy.b 發表於 19-6-15 05:05
多謝你幫我打枝強心針,我差啲因爲佢嘅食奶量逼死自己了 請問你記錄食奶量呢個係個app黎嘅?
...

寶寶生活記錄
會記埋換片,加固,訓教時間
16個月仲用緊,方便知道bb生活習慣

大宅

kissapplegirl 發表於 19-6-15 11:31
寶寶生活記錄
會記埋換片,加固,訓教時間
16個月仲用緊,方便知道bb生活習慣

謝謝你

複式洋房

bb可能厭奶,好多bb都會,最緊要跟到生長線

大宅

kissapplegirl 發表於 19-6-14 01:00
我個仔細個時成日一枝奶分幾轉飲,仲可以餓好多個鐘都唔飲,分享佢4個月大既飲奶時間表,我每日都有記錄, ...

我仔而家都係食得好飄忽
你果時係咪每次都會開咁多奶比阿B?
你係人奶定奶粉?

男爵府

SsNn 發表於 19-6-16 00:11
我仔而家都係食得好飄忽
你果時係咪每次都會開咁多奶比阿B?
你係人奶定奶粉?

人奶呀,我預佢1安奶頂一個鐘,如果今餐飲120ml,我就約3個鐘後暖奶再喂佢,佢飲dd又唔飲,咪座住枝奶,盡量一小時內喂晒佢
我個仔係無飲奶時間表,係睇佢幾時醒幾時想飲就比,到接近6個月就會慢慢開始有比較固定時間飲奶加固

大宅

我個b都係,雖然未跌出生長缐,但奶量未夠。唯有慢慢tune

大宅

lovebabyswong 發表於 19-6-18 00:25
我個b都係,雖然未跌出生長缐,但奶量未夠。唯有慢慢tune

Tune 到我有啲心灰意冷,佢而家跟本就係不停掛住訓⋯⋯訓到真係好肚餓頂唔住先肯食啲啲

大宅

KhloeNg 發表於 19-6-15 19:15
bb可能厭奶,好多bb都會,最緊要跟到生長線

唯有真係要自己check緊啲佢體重,唔通要買個磅返屋企?我怕等到打4個月針時先check跟唔跟到生長線時已來不及⋯⋯

大宅

yy.b 發表於 19-6-18 02:23
Tune 到我有啲心灰意冷,佢而家跟本就係不停掛住訓⋯⋯訓到真係好肚餓頂唔住先肯食啲啲
...

我睇網上d文章话可能佢唔專心食奶,所以要熄電视同有聲的嘢

大宅

lovebabyswong 發表於 19-6-18 09:16
我睇網上d文章话可能佢唔專心食奶,所以要熄電视同有聲的嘢

多謝提醒,不過其實我屋企已經咩聲唔無⋯⋯食緊奶連其他人行過都唔准啦⋯⋯

首頁

尾頁

跳至