自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

我所知老師既人工都唔錯的 , 新入行應該都有 2 中 , 要入讀教育既課程既要求都唔係非常高 , 行業都算穩定

唔好處係工時都算長 , 有一定壓力 , 多人爭 perm 位 , 非鐵飯碗

其實宜家做老師呢行好唔好 , 如果讀書書成績普普通通 , 冇話一定想做邊行 , 年青人值得入行做老師嗎

有冇在職可以分享下

ps. 唔係想入行 , 純想知

水晶宮

hebesiu 發表於 19-6-13 21:12
我所知老師既人工都唔錯的 , 新入行應該都有 2 中 , 要入讀教育既課程既要求都唔係非常高 , 行業都算穩定
...

當你睇左之前老師的自殺案,你就會好好考慮是否值得入行。

而且不要高估他的穩定性,除非真係入倒prem 位,但過程可以是幾年什至十幾年,而過程中學校一話唔同你續約,你就要執包袱搵定工。而且轉左prem位一樣可以以行政手段令你自己走。基本上學校唔會比新人做prem 位,一切都以合約位開始。

公爵府

親子王國15週年勳章

宜家難入職,应付麻烦家長,唔好做。

翡翠宮

牛年勳章

我有朋友名中學 + 三大畢業、讀埋master 同 dip edu, 做左TA好幾年都未搵到教席,希望今年搵到啦

如果為份人工,就唔好入行啦

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主:

識人做老師,名校神校乜校好難攪學校乜都有,年紀由2x至5x歲,佢哋都話好難做,有d轉到工都轉,本來已升做副校長都走。
佢哋話宜家入行唔穩定,但如果勁想做就試下,行行都有難處

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

有親人教書,知道壓力係好大,同埋都好小圈子同是非,好煩!但如果讀書成績普通,都不失為人工較唔錯既職業。其他就唔清楚了。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

C.Humphrey 發表於 19-6-13 21:36
我有朋友名中學 + 三大畢業、讀埋master 同 dip edu, 做左TA好幾年都未搵到教席,希望今年搵到啦

如果為份 ...

TA人工係咪低好多架

伯爵府

...

有親人做緊,好大壓力

翡翠宮

牛年勳章

pomanlife 發表於 19-6-13 21:38
TA人工係咪低好多架

萬頭,仲要係contract

男爵府

人工起薪唔錯,但無花紅無福利,預一個月糧黎交稅同睇醫生。
壓力大,工時長,但假期都好過一年得十日大假嗰隻。
小產機會大,聲帶出事機會大,傷風咳都多。

wcpcelia    發表於 19-6-15 08:32

翡翠宮

牛年勳章

Ashleycorina 發表於 19-6-13 21:36
識人做老師,名校神校乜校好難攪學校乜都有,年紀由2x至5x歲,佢哋都話好難做,有d轉到工都轉,本來已升做 ...

係呀,朋友都話好難做

如果好彩有perm位,捱過頭十年就會好d,始終人工比其他行業高。

子爵府

我朋友仔女間學校一年走10幾個老師,肯定好大壓力,好癲

我覺得除非你真係好想好想,也看你自己的際遇

同其他工作一樣,有好有唔好,行行都有壓力。

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

好大壓力!好辛苦!
文科老師更加辛苦
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

大宅

回覆樓主:

考入政府(官校)應該會好做d,同埋穩定d,不過爭崩頭。

男爵府

EQ高,抗壓能力高先好考慮做,
唔係唔好諗了,真係會做到抑鬱。

珍珠宮

環保接龍勳章

...

除左教書, 處理課堂秩序, 仲要
改功課
出測考試卷
改卷
入成績分數
處理收回條通告(追家長未簽回)
追欠交功課
帶隊訓練
帶隊交遊圑
定期諗D專題練習, 如STEM之類
定期見家長
開會
處理家長n樣騎呢投訴
直資/私校要進行面試
出面試題目
叩門又要面試/出面試題目
利申: 家人做教師

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

...

一睇就知唔好做啦....

不過你想做嘛?

大宅

cholewong29 發表於 19-6-13 21:53
人工起薪唔錯,但無花紅無福利,預一個月糧黎交稅同睇醫生。
壓力大,工時長,但假期都好過一年得十日大假 ...

假期係算多嘅,只係一定係旅遊旺季。本身份工壓力已經好多,乜都關你事,如果被管理層關心,更加不得了。

老師都係人,都會有辦公室政治,而且奇葩多到意想不到。

我覺得,學科唔識教可以琢磨,但一定要正直,對小朋友身教好重要,絕不可誤人子弟。如果只當份工,其實呢行好惡啃。

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

辛苦到一個點...
識兩個,兩個都唔生細路。
一個做到無理神氣,一個啱啱想裸辭
另,某校轉左校長,多左好多老師睇精神科

大宅

無心唔好做,想準時收工唔好做,想自己做自己事、唔同人接觸唔好做。

雖然好攰好忙,但睇住佢地一年甚至幾年成長又真係幾開心 我未做人媽媽,但有時都會係孩子身上睇到令我感動嘅事。上面講,至少用一個月糧睇醫生係岩嘅,亦無公司保險,小産果d情況我聽同行講過,真係幾慘,可能同壓力大有關。

語文科卷多,中英各四份,而且無全mc有得用機改,有時真係手軟,改作文亦唔係俾分就算,想學生改善一定要有評語,有時幫手改寫某部分,佢寫一篇600-1000字,我評都至少100-150字,一班30人以上,一個老師三班,加上週記、閲讀報告、校本評核等等,對精神同體力都係一個挑戰。

首頁
12345...8

尾頁

跳至