時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

dragonIT 發表於 19-6-15 02:38
錯,係由2014年佔中開始已經係

妓協肥C9

大宅

青青河邊草 發表於 19-6-14 03:23
細個唔讀書
大個做記者
就係咁

嘩 你唔好講話班警察全部毅進仔
咁樣講似乎以偏概全啵

大宅

yin-ting 發表於 19-6-14 02:38
親新現場瀝瀝在目的經過,都睇唔過眼要企出來

https://youtu.be/ZQfOfIAexzw

睇左 now 先講啦

禁止訪問

男爵府

俏黃容 發表於 19-6-15 00:14
103萬, 講咗一百次, 人人以為真的。 幾條街容納咁多人, 點解仲要住得咁逼嘅?

我聽到103萬都想笑,香港有7百40幾萬人口,幾條街就容納左7份1嘅人口,真係以為人人都咁好呃

大宅

2024年龍年勳章

青青河邊草 發表於 19-6-14 03:23
細個唔讀書
大個做記者
就係咁

細個唔讀書既似乎係警察先啱
連最大粒嗰個都唔識英文、表達能力有問題,記招呢d公開場合都會俾人用英文問到口啞啞
更何況d低學歷低智力既毅進警察呢,所以我都開始有d體諒佢地點解咁控制唔到自己情緒,因為智力所限嘛

侯爵府

kakaww 發表於 19-6-15 14:54
細個唔讀書既似乎係警察先啱
連最大粒嗰個都唔識英文、表達能力有問題,記招呢d公開場合都會俾人用英文問 ...

警察的職能係維持社會治安,你講咁多語文能力做乜?

呢句對白來自《我們與惡的距離》,建議你看看,入面呢句講記者。

大宅

monkey427 發表於 19-6-15 14:26
https://youtu.be/ZQfOfIAexzw

睇左 now 先講啦

睇左十幾次啦 劑劑都係呢條片有冇其他野呀

大宅

青青河邊草 發表於 19-6-15 15:06

呢句對白來自《我們與惡的距離》,建議你看看,入面 ...

冇人鬧警察維持治安呀
係話佢用唔合理既暴力呀
唔好偷換概念呀

大宅

淨係識得用一句對白黎覆人
睇多啲其他野啦
遲下你想睇都冇得睇喇

大宅

jt824 發表於 19-6-15 14:46
我聽到103萬都想笑,香港有7百40幾萬人口,幾條街就容納左7份1嘅人口,真係以為人人都咁好呃
...

唔駛講咁多啦
叫撐修例撐警察出黎和平示威一次啦
仲拗人數

大宅

Paradisebird 發表於 19-6-15 15:30
唔駛講咁多啦
叫撐修例撐警察出黎和平示威一次啦
仲拗人數

邊會有人夠膽呀,你唔係唔知而家網上嘅批判和攻擊係可以起晒你全家嘅底。所以今日先有報道走去一些小店問:你有冇講過反對班後生仔嘅事。個個都不敢表達,點解係人都知。但係我唔明個媒體點解只係要求個小店回應: 支持定唔支持?都係一句,回應下呀!咁問

大宅

2024年龍年勳章

首先唔淨止語文能力差,係智商同情商都低,亦唔只講緊普通警察,仲有係講緊署長,而英文都係香港既法定語言,連英文都唔識點樣點樣對媒體解釋、公眾解釋?
前線警察更加嚴重,成班讀唔成書既毅進仔連判斷能力都無乜,持住自己拎住支槍就惡晒,一直都俾人話有牌爛仔唔係流架

大宅

Paradisebird 發表於 19-6-15 15:26
睇左十幾次啦 劑劑都係呢條片有冇其他野呀

其實用意唔係要鬥多,只係比d報道中肯嘅傳媒片段大家睇。

侯爵府

Paradisebird 發表於 19-6-15 15:27
冇人鬧警察維持治安呀
係話佢用唔合理既暴力呀
唔好偷換概念呀

乜嘢叫唔合理的暴力?
阿媽打兩嘢都係叫唔合理架啦, 如果你問啲細.
cut左佢wifi直情話你係殺人凶手添

大宅

monkey427 發表於 19-6-15 15:34
其實用意唔係要鬥多,只係比d報道中肯嘅傳媒片段大家睇。

唔係鬥多 要中肯 你中肯既定義係咩先?
咁警察係咪有圍毆一個人呀,有哂片你睇架啵
警察要制服掉磚既人 但記者又有武器?
當你已經制服左人 仲要係咁噴 係咁打呢啲咪過份囉

點解要定性所有人係暴民,而警察係維持治安呀!?
有邊個鬧過警察維持治安錯呀 係話佢地過分使用暴力 濫用呀

點解要定性在場人士每一個都係暴民呀?

侯爵府

kakaww 發表於 19-6-15 15:34
首先唔淨止語文能力差,係智商同情商都低,亦唔只講緊普通警察,仲有係講緊署長,而英文都係香港既法定語 ...

成段字都係主觀到不得了的文字.
智商係點, 情商係點, 你說就係?
署長英文好唔好同佢做得好唔好有甚麼關係?
英文好的係祕書公關. 你係咪打工仔, 幾時話老闆要語文好?
我老細普通爛, 但佢傾生意囉.
前線原來係毅進仔? 咁毅進仔係咪全部爛仔?

想令人信服, 請先尊重別人.
你地最差係, 連基本尊重人都未識.

侯爵府

Paradisebird 發表於 19-6-15 15:42
唔係鬥多 要中肯 你中肯既定義係咩先?
咁警察係咪有圍毆一個人呀,有哂片你睇架啵
警察要制服掉磚既人 但 ...

e, 既然佢地唔係暴民, 不如你下次去做談判專家啦.

個個坐在冷氣地方上網UP3UP4
但完全唔知當時情況係點就係度嘈.
警察係被給予執法權力的人, 如果要質疑, 請去做正式投訴, 而唔係只懂在網上抹黑.
一個地方無左警察, 唔好話我聽叫伊甸園. 你住埋我份.

大宅

青青河邊草 發表於 19-6-15 15:40
乜嘢叫唔合理的暴力?
阿媽打兩嘢都係叫唔合理架啦, 如果你問啲細.
cut左佢wifi直情話你係殺人凶手添

而家唔係打兩野 係開橡膠子彈爆頭爆眼 係制服左仲連打十幾棍。
你喺街度睇到個呀媽連打個仔十幾棍你會點呀?有個大隻佬一拳中落個頭度個心口度你又會點呢

咁你話 cut WiFi,但唔同輕重唔同性質既事件黎架啵
你要拉埋咁多事黎講有排講添啦

侯爵府

monkey427 發表於 19-6-15 15:33
邊會有人夠膽呀,你唔係唔知而家網上嘅批判和攻擊係可以起晒你全家嘅底。所以今日先有報道走去一些小店問: ...

跟住, 就會好順利成章咁得出佢地的結論: 無人支持政府.

首頁

尾頁

跳至